Yeni Şükran Oteli

Mehpare
Türkçe Yayın
Published in
3 min readMay 30, 2021

Yüksek TEU kapasitesiyle Türkiye’nin önde gelen konteynır terminallerinden olan İzmir Limanı coğrafi ve stratejik konumu itibariyle şehre Liman Kenti unvanı kazandırmış, Osmanlı döneminden bu yana pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapmıştır.

Liman Kenti olması hasebiyle tüccarların uğrak yeri halini alan kent, beraberinde şehrin kilit noktalarına hanlar, arastalar, pasajlar ve otellerin inşa edilmesini gerekli kılmıştır. Oteller deyince aklımıza ilk gelen tarihi “Kemeraltı Çarşısı” 7 bin yıllık mazisiyle bu hususta kentin mihenk taşı olmaya devam ediyor.

Çarşı kendisi kadar maziye sahip bir otel barındırıyor kalbinde. Zamanında tüccarların uğrak mekanı, şimdilerde yerel halkın gözdesi Yeni Şükran Oteli’nden söz etmek istiyorum sizlere.

Kemeraltı’nda 1905 yılından bu yana yer alan asırlık otel, İzmir’in simgesi olan saat kulesine yürüme mesafesinde ve Kızlarağası Çarşısı’na çok yakın konumdadır. Otelin isim atası Hacı Hasan Han’ın avlusunda bulunan Şükran Lokantası’dır.

Yeni Şükran Oteli mana itibariyle ismiyle müsemma bir otel. 46 odası bulunan otelin her bir odası yeni bir hayat hikayesine gebe. Her duraktan roman olacak hikayeler çıkar. Ya da soluksuz izlenecek 46 bölümlük bir film serisi mi desek.

Hakikati itibariyle ise içeri girdiğinizde ismiyle tezat bir yapı karşılıyor sizi. Işıltılı yıldızlardan beri 2. Sınıf bir otel burası. Kurulduğu gün saati biri durdurmuş olmalı) . Babaannelerimizin evinden aşina olduğumuz bir dekorasyon hakim otele. Gelinlik kızların emekle ördüğü motifli danteller şal olmuş tüplü televizyona. Bulgar somyası saman yataklara, parlak saten yorganlar serilmiş vaziyette bir de radyo koyulmuş başucuna, ziyaretçilerinin efkarına eşlik etsin diye . Odaların birleştiği koridorun göbeğine odun sobası yerleştirilmiş. İzmir kızı gibi süslenmiş otelin her yanı, çiçekli duvar kağıtları, rengarenk begonyalarla. Ahşap kokusunu içinize çekerek narince atıyorsunuz adımlarınızı, hatıralar ürkmesin diye. Yine de tahta gıcırtısı sizi yalnız bırakmıyor…

Lobide otelin işletmecisi İlyas Çamtaş sizi karşılıyor. 79 yaşındaki Çamtaş aslen Konya Taşkentli. Memleketinde yorgancılık işiyle meşgul olan İlyas Bey 1955 senesinde 2 abisiyle beraber İzmir’ e göç ediyor. Yorgancılığın ekmek yedirmediği sıcak şehirde yeni bir iş arayışına giriyor. Bilahere zamanın gelir kapısı yüksek otel işletmeciliği işine atılıyor. Üşümüş bedenleri ısıttığı yorgan işinden gönülleri ısıtıcak bir mesleğe geçiş yapıyor. 1982 senesinde 3 kardeş devraldıkları Şükran Oteli’ne 39 senedir ev sahipliği yapıyor.

Belediyenin belirlediği kriterlerin aksine hizmetlerimde birinci sınıf kalite ürün kullanıyorum. Eski bina olması hasebiyle ufak tefek arızalar oluyor, elimden geldiğince kendim tamir ediyorum.” sözleriyle İlyas Çamtaş ömrünün son demindeki koca ihtiyara gösterdiği özveriyi bizlere kanıtlıyor.

Otelin iki müdavimi İhsan Adnan Ercan ve Ayten Erkut ile hoş sohbet edebiliyorsunuz. 3 çocuk babası Ercan eşiyle tartışma sonrası evliliğini nihayete erdirmiş, 25 yıldır burada kalmayı tercih etmiştir. 76 yaşındaki Erkut ise 10 yılı aşkın süredir yuvam dediği otel odasında ömrümü eksitmektedir. Kısaca bilgi verdiğim kahramanlarımızın duygu dolu hikayelerini gelin onlardan dinleyin. TRT belgeselin hazırladığı Yeni Şükran Oteli linkini bırakıyorum.

Keyifli seyirler

--

--