Yeni Bir Girişimde Zorlukların Üstesinden Gelmek
Harvard Business Review makalesindeki önemli konuları kendime ve size özetlemeye çalıştım.
Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor, girişim risklerle dolu.
Önemli finansal yatırımlarda veya operasyonel taahhütlerde bulunmadan önce riskler azaltılmaya çalışılmalı. Örneğin nakit akışını garantilemek için önemli ölçüde birim satış yapmak gibi.
Yüksek risk yüksek ödüldense, sürekli riskleri tespit edip onları ortadan kaldırmak için yaratıcı yollar bulmak akıllıca olabilir.
Ancak tüm risklerin eşit olmadığını bilmek gerekiyor. Bütün riskler ortadan kaldırılmaya çalışılırsa, bu ürün ve hizmetler asla pazara ulaşamaz. Kilit soru; en önemli belirsizlik nedir? 3 şekilde düşünebiliriz; iş katili riskler, yola bağlı riskler ve kolay kazanılan yüksek getirili riskler.
İş katili riskler; yeni işe başlarken incelenmediği takdirde işi öldürebilecek riskler. Bu riskler daha az belirgin olabilir, ayrıca bunları tespit etmede başarısız olunursa girişim son bulur.
Yola bağlı riskler; ilk etapta öngörülemeyen, bir yöne gitmesi durumunda projeyi sabote edebilecek riskler. Bunları tespit etmede başarısız olunursa daha pazara bile girmeden fonun bitme ihtimali yüksek.
Kolay kazanılan yüksek getirili riskler; yüksek yatırım getirisi olan riskler. Bu risk düzenli bir yolla ele alınmazsa, geçici bir aksilik aşılmaz bir engele dönüşebilir.
Bir seferde çok az para harcamak, varsayımları sınayacak deneyler yaratmak, zaman çizelgesini kısa tutmak, bir seferde sadece tek bir şeyi sınamak ve bir deneyin sonuçlarının ne söylediğini dikkatlice dinlemek önemli noktalar.
Yaygın hatalardan biri, diğerleri hariç tutularak, kilit bir riske odaklanmak.
Genel kural, bir girişimin hayatının ilk yıllarında ilk adım müşterilerini seçmesi en iyisi.
Risklerle hangi sırayla ilgilenildiği de önemli.
Bir e-ticaret sitesi kurulacak diyelim;
Risk 1: web sitesinin geliştirilmesi.
Risk 2: depolama kapasitelerinin yaratılması.
Risk 3: envanter ve sevkiyat.
Risk 4: müşteri talebi (iş katili).
Risk 5: faaliyet.
Risk 6: ürün karması (yola bağlı).
Talep teyit edilmedikten sonra, web sitesinin ne kadar proaktif olduğunun hiçbir önemi yok. Ürün karması sorusu yanıtlanmazsa, depo satılamayacak ürünlerle dolacak.
Risk ne kadar düşük olursa değer o kadar büyük olur. Bu yaklaşım, ilk fonlarını en büyük risklerini azaltmak için kullanan girişimlerin yararına olur.
Yeni bir girişimin başlangıcında ilk strateji hakkında bilinebilecek tek şey kısmen doğru ve kısmen yanlış olduğu.
İlk 500 girişimciyle yapılan bir çalışmada, en başarılı girişimlerin, sağlam bir büyüme yörüngesine girmeden evvel, stratejilerini en az 5 kez yeniden yönlendirdikleri ortaya çıktı. Eğer ilk doğrultuda tam gaz ilerlenirse hangi kısmın yanlış olduğu anlaşılamaz ve bu yanlış kısım en sonunda bulunduğunda, yüksek bir bedel ödenebilir. Fakat aşama aşama yatırım yapar, stratejinin düzeltmelere ihtiyacı olacağı varsayımından hareketle küçük toplamlar harcanırsa, hızlı şekilde uyarlanma ve kazançlı sonuca ulaşmak daha kolay olur.
Bir seferde bir şeyi ucuza test etmeli. Kötü şekilde tasarlanmış deneylerde bir seferde çok fazla etmen değişir, bu da giderleri arttırıp, neyi neye yola açtığını belirlemeye zorlaştırır. Deneylerin basit olması ve tek tek tüm belirsizlikleri ortadan kaldırmaya yönelik olması gerekir.
Özet olarak anladığım şudur; büyük girişimciler risk almazlar, riskleri yönetirler.
Kaynak: “Yeni Bir Girişimde Zorlukların Üstesinden Gelmek” Yazan: Clark G. Gilbert
Yeni Bir Girişimde Zorlukların Üstesinden Gelmek — SESLİ KİTAP — Clark G. Gilbert — Storytel