Yeni Döneme Hazırlık

Cansu Kula
Türkçe Yayın
Published in
3 min readOct 2, 2022

Pek çoğunuzun güz dönemi çoktan başladı. Benim okulumsa 3 Ekim’de yani yarın açılıyor. Okulla ilgili birkaç işimi hallederken yeni döneme kendimi hazırlarken neler yaptığımı neden bir yazıya dökmeyeyim dedim.

Okulunuz açılalı belki haftalar olmuştur, belki yeni döneme henüz ayak uyduramamışsınızdır. Belki de bu ufak birkaç tavsiye kendinizi yeni dönem moduna sokmanıza yardımcı olabilir.

Photo by Matt Ragland on Unsplash

1. Mental Olarak Kendini Hazırla

İlk ve en önemli adım, diğer adımları uygulamamızı sağlayan şey: Mental hazırlık. Yeni dönem başlarken, sorumluluklarımız artarken, kendimizi yoğun bir sürecin içine sokarken psikolojik olarak kendimizi bu döneme hazırlamalıyız. Birkaç günlük bir dinlenme, sosyal medyadan uzaklaşma, arkadaşlarla vakit geçirmek rahatlamamızı sağlayabilir.

2. Çalışma Ortamını Düzenle

Yeni dönem başlarken bence yapmamız gereken en önemli şeylerden biri çalışma masamızı düzenlemek. Evde/yurtta ders çalıştığımız ve kendimizi ders çalışma psikolojisine sokmamız gereken yer çalışma masalarımız.

Öncelikle çalışma masamızdaki gereksiz şeyleri masadan uzaklaştırmalıyız. Masanın üzerinde dersle alakalı eşyalar kalmalı. Çalışma masası ne kadar kalabalık olursa derse odaklanmak da o denli zor oluyor. Çoğu zaman dağınık bir çalışma masası görmek ders çalışma isteğimizi düşürüyor. Dikkatimizi dağıtmayacak şekilde birkaç küçük objeyle masamızı kişiselleştirebilir ve çalışma isteğimizi artırabiliriz tabii. Birkaç mum, küçük bir bitki, bir mantar pano, birkaç fotoğraf çalışma masamızı daha çekici kılabilir.

Photo by Arnel Hasanovic on Unsplash

3. Rutinler Oluştur

Sabah rutinleri, akşam rutinleri gibi günlük basit rutinler oluşturmak ve o rutinlere sadık kalmak günümüzü daha verimli kılıyor bence. Sabah uyanıp bir bardak su içmek, ardından kısa bir egzersiz, yarım saat kitap okumak kendimizi daha motive hissetmemizi sağlıyor. Uyandıktan hemen sonra bu şekilde basit, birkaç adımlık bir rutin daha günün ilk saatlerinde bir şeyleri tamamlamış hissetmemizi sağlıyor ve günün geri kalanına daha motive devam edebiliyoruz.

Aynı şekilde gün boyu okula/işe gittikten, ders çalıştıktan sonra akşam bir iki bölüm dizi izlemek, sahilde yürümek, cilt bakımı yapmak gibi tamamen kişisel rutinler oluşturmak o günün daha hızlı akmasını sağlayabilir.

Photo by Content Pixie on Unsplash

4. Hedef Belirle

Bazen de ne kadar çabalasak da ders çalışmak için masanın başına geçemeyebiliyoruz, masanın başına geçip ders çalışmak için bir sebep bulamıyoruz.

Kendimizi ikna edip, her gün aynı istekle masa başına geçmemizi sağlayacak en önemli şey, hedefimiz. Bu hedef, dersleri başarıyla geçip rahat bir tatil dönemi geçirmek de olabilir, 5 yıl sonra kendinizi görmek istediğiniz yer de olabilir. Önemli olan, hedefinizin sizi her gün harekete geçirebilecek güçte olması.

5. Plan Yap

Yapılacak işler, çalışılacak konular kafamızın içinde karmakarışık olduğunda da kalkıp çalışmaya başlamak oldukça zor oluyor. Yapmamız gerekenleri bir ajandaya, belki sadece bir kağıda basit adımlarla yazarak işleri kolaylaştırabiliriz. Bir işi tek seferde yapmak yerine parçalara bölerek yapmak harekete geçmeyi kolaylaştırıyor. 3 parçaya böldüğümüz bir işin ilk parçasını tamamladıktan sonra sayfaya bir tik atmak diğer parçaları daha istekle yapmamızı sağlayacaktır.

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Düzenli ve planlı bir şekilde çalışarak bu dönemi verimli bir şekilde tamamlayabiliriz. Tabii çalışırken kendimize vakit ayırmak ve dinlenmek de son derece önemli. Planlı olduğumuz sürece kendimize ayıracak zamanımız da olacaktır.

Verimli, başarılı ve keyifli bir dönem olsun hepimiz için.

--

--

Cansu Kula
Türkçe Yayın

Kişisel gelişim, sürdürülebilirlik, mühendislik, farkındalık https://linktr.ee/cansukula