Yeni Duolingo Bildiğiniz Gibi Değil! (2018)

Duolingo’yu denemeyen pek az kişi vardır. Muhtemelen siz de indirip, üye oldunuz, bir süre oynadınız ve unuttunuz. Ben de 2015'te yayınladığım videoda ve 2017'nin başında yazdığım yazıda Duolingo’yu biraz gömmüş olabilirim ama son 1 yılda inanılmaz gelişme katettiler.

Cagri Mentes
Türkçe Yayın

--

Önceden Duolingo’daki bir dili kısa sürede bitirip hiçbir şey öğrenmemiş gibi hissediyordunuz. Yapılan güncellemeyle ünitelere seviyeler (Taç Düzeyleri) eklendi. Böylece kolay kolay bir dili bitiremiyorsunuz. Kısa tatiliniz için turist İngilizcesine ihtiyacınız varsa seviye 1'i bitirmeniz yeterli. Ama ustalaşmak istiyorsanız, seviye 5'e kadar yolunuz var. Böylece “%60 yetkinlik” gibi ne ifade ettiği belli olmayan metrikler de kalktı.

Crown Levels (Taç Düzeyleri)

Bir diğer yeni ürün; hikayeler. Hikayeler çoğu dil öğrenme uygulamasının ihtiyacıydı. Adından da anlaşılacağı üzere burada tek başına kelime ve gramer çalışmak yerine çeşitli kısa hikayeleri ve diyalogları hem okuyup hem dinliyebiliyorsunuz. Anlamını bilmediğiniz kelime varsa üstüne tıklayıp öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca hikayenin içinde ara sıra size sorular sorup boşluk doldurtabiliyor. Böylece pasif izleyici modundan çıkıp interaktif bir biçimde öğrenmeye dahil oluyorsunuz. Hikayeler İspanyolca’yla başladı, şu an Almanca, Portekizce ve Fransızca dillerinde mevcut. Diğer diller de yakında yavaş yavaş eklenecektir. Küçük bir hatırlatma daha, mobil uygulamada bu özellik henüz yok.

Duolingo Stories (Hikayeler)

Ailemizin üçüncü yeni ürünü podcast. Podcastler’in son zamanlardaki önlenemez yükselişine Duolingo da katıldı (yakında ben de katılacağım 😉). Burada da hikayeler dinliyorsunuz. Stories’den ne farkı var derseniz; öncelikle buradaki hikayeler yaklaşık 20 dakika ve sadece dinleme için tasarlanmış. Yani tek yapmanız gereken yolda giderken kulaklığınızı takıp dinlemek. iOS ve Android cihazlarınızdaki herhangi bir podcast uygulamasından veya Spotify’dan dinleyebilirsiniz. Ayrıca Medium’da da Duolingo hesabı altında bu podcast bölümlerindeki metinleri yayınlıyorlar. Podcast ürünü ise şu an sadece İspanyolca dilinde. -La Casa de Papel izleyenler bunu beğendi-.

Spotify’da Duolingo Spanish Podcast

İhmal edilen özelliklerden biri; kulüpler. Bildiğiniz gibi spor yapmak ve yeni bir yetenek edinmek için motivasyona ihtiyacımız var. Bu motivasyonu elde etmenin en kolay yöntemi ise kendimize bir “buddy” bulmak. Her sabah sözleştiğiniz 3 arkadaşınızla koşuya çıkmak, tek başınıza çıkmaktan daha kolaydır. Duolingo kulüpler de burada yardımınıza koşuyor. Uygulama içinden kendinize bir kulüp oluşturabilir, ve kulüp kodunuzla arkadaşlarınızı davet edebilirsiniz. Böylece size özel bir sosyal ağınız olur. Burada gönderi paylaşabilir, yorum yapabilir ve beğenebilirsiniz. Ee, bunları Facebook’ta da yapardık değil mi? Tabi ama Facebook’a “dil grubuma bir bakayım” diye girip, kuzenimizin yeni çocuğunun fotoğrafına yorum yaparken buluyoruz kendimizi. Ayrıca kulüplerde benim en sevdiğim özellik Duolingo’nun her gün yeni bir görev vermesi. “Bu kelimeyi cümle içinde kullan, duyduğun cümleyi yaz, bu resme bir başlık ver” gibi. Bu görevleri ne kadar yaparsanız o kadar puan kazanıyorsunuz ve arkadaşlarınızla yarışıyorsunuz. Duolingo her hafta grubun birincisini ilan ediyor. Benim kulübüme katılmak için şu kodu kullanabilirsiniz: HV9WXW. Orada görüşürüz.

Duolingo Clubs (Image Credit: Engadget)

Yeni özelliklerin bütün dillere yayılması biraz zaman alacaktır. Hatta özellikle İngilizce çalışanlar biraz hayal kırıklığına uğramış olabilir ama tüm dünyada bütün dillerde aktif olan yeni bir özellik var: Duolingo Events. Duolingo’nun ve diğer pek çok uygulamanın en çok eleştirilen özelliği “speaking” konusunda bir çözüm sunmamasıydı. Buna çare olarak Duolingo etkinlikler özelliğini duyurdu. Bu etkinlikler tamamen gönüllü olarak organize ediliyor. İstanbul’daki İngilizce etkinliklerini ben organize ediyorum. Siz de kendi şehrinizde istediğiniz bir dil için başvurabilirsiniz.

Etkinlikler serbest tema olarak başladı. Biz de İstanbul’daki ilk etkinliğimizi Ekim 2017'de yaptık. İstanbul’da Duolingo’dan İngilizce öğrenenlerle bir araya gelip hem tanıştık hem konuşma pratiği yaptık. Sonraki aylarda merkezden bir tema belirlenmeya başlandı, içerik yine serbest bırakıldı. Örneğin konseptin “hayvanlar” olduğu ay önce TED’den bir konuşma izledik, sonra konuşma hakkında önceden hazırladığım soruları dağıttık ve gruplar kendi aralarında tartıştı.

Mayıs ayından sonra Ramazan, yaz tatili, bayram derken Türkiye’deki tüm gruplar duraklama sürecine girdi. Şu an İstanbul’da sadece Almanca grubu aktif ama Eylül’ün gelmesiyle birlikte tekrar buluşmalara başlayacağız. Hem de bu sefer aylık değil, haftalık buluşma düşünüyorum. Mekan sorununu çözersem tabi.

Şubat 2018'de Dome Istanbul’da yaptığımız etkinlikten bir kare

Yeni Duolingo hakkında söyleyeceklerim şimdilik bu kadar, siz de aşağıda deneyimlerinizi paylaşabilir, varsa sorularınızı sorabilirsiniz. Ayrıca alkış butonuna basmanız bu yazının daha çok kişiye ulaşmasını sağlayacaktır. Ücretsiz eğitim devrimine katkıda bulunduğunuz için teşekkürler!

Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular | Editör | Sponsor

--

--

Cagri Mentes
Türkçe Yayın

Content Marketing Manager at ikas. Author of 3 Course Books. Trying to live multiple lives in a lifetime.