YKS’de AYT’nin Önemi

Servet Gulnaroglu
Türkçe Yayın
Published in
3 min readDec 24, 2019

Bilginin efendisi olmak için çalışmanın uşağı olmak şarttır.

Honoré de Balzac, Fransız yazar

2019 YKS’ye girmiş birisi olarak süreçte edindiğim tecrübeler doğrultusunda AYT’nin önemini, TYT sonuçlarınız ne kadar kötü olursa olsun neler yapabileceğinizi göstermek isterim.

Öncelikle sınava ait verileri incelemekte fayda var. YKS sisteminin ikinci senesinde girdiğim için sadece bir önceki senenin verileri vardı. Yine de sadece sınavın puanlama sistemine bakarak önemli kısımlara açıklık getirebiliriz.

YKS puanlama sistemi şekildeki gibidir. Şekilden anladığımız bir TYT sorusunun ortalama değerinin 1,33 olduğunu, bir AYT sorusunun değerinin ise 3 olduğu. Farklı derslerdeki soruların puanlarının arasında az miktarlarda fark var. Bu farklar önemsenmeyecek kadar az. Bu yüzden hesaba katmaya gerek yok. Öte yandan bu farklar hakkında ne kadar az ayrıntılı düşünürsek bizim için o kadar iyi olur çünkü kafamızda zaten yeterince ,dokuz-on farklı dersten, ayrıntı var.

Bir sorunun kaç puana denk geldiğini öğrendik. Tabii bunu yaparken standart sapmayı hesaba katamazdık çünkü standart sapmayı etkileyen faktörler elimizde olan şeyler değil. Şimdi, sadece toplam puanlara bakarak AYT(240) ve TYT(160)’nin puanlarının sınavı önemli derecede etkileyecek kadar önemli olduğunu söyleyebiliriz. Zaten öyle ancak TYT’de sanki belli bir netten başladığımızı düşünelim. Örneğin, 120 sorudan 40'ını direkt yapabildiğimizi düşünelim ve biz diğer 80'i hesaba katalım çünkü o 40 soru bizim ortaokul, ilkokul bilgimizle yapabileceğimiz sorular. Mesela Türkçede 40 soru var ve hatırlatmalıyım ki doğduğumuzdan beri Türkçe konuşuyoruz. Türkçedeki 10–12 soruluk belirli seviyede bilgi gerektiren dil bilgisini çıkarırsak geriye 28–30 soru kalır. Elbette bu sınava giren çoğu kişinin ana dilinin Türkçe olduğunu Milli Eğitim Bakanlığımız da biliyor. Yani eleyici sorular olacaktır. Aksi taktirde herkes iyi yapardı ve öğrencilerin farkları ortaya çıkmazdı. Bu 28–30 sorudan 15–20 yaptığımızı düşünelim. Bu sorular diğerlerine nazaran daha az çaba harcadığımız sorulardı. İşte bu tür soruları -bu tür sorular diğer derslerde de olacaktır ama en fazlası Türkçede- sanki sınavdan değilmiş de “default” olarak yapılması gereken sorular olarak algılayıp TYT’den 40 soruyu bu şekilde çözdüğümüzü düşünelim. Bu durumda TYT’de 80 soru kaldı ve yaklaşık olarak kalan sorular 106 puan değerinde oldu. Şimdi, TYT 106 puan AYT 240 puan oldu. AYT’de “default” olarak çözebileceğimiz soru sayısı ya bir ya da ikidir. Öyleyse AYT’den puan eksiltmemize gerek yok.

Demem o ki , eğer ilk 500–100 hedefleriniz yoksa (zaten böyle bir hedefiniz varsa iki teste de iyi çalışmak gerektiğini benden iyi biliyorsunuzdur) AYT’ye TYT’den 3–4 kat kadar fazla önem verin(puan oranına baktığımızda(240/106) 2,2 kat kadar önem vermek gerekiyor).

Sizlerle, aklınızda en azından somut bir fikir oluşması için, kendi sonuçlarımı paylaşıyorum;

TYT 92,5 net — ham sıralama; 20204

AYT 76,25 net — sayısal ham sıralama; 3999

Sayısal (97,48 ortalama ile) yerleştirme sıralaması; 3578

Gördüğünüz gibi AYT ,AYT, AYT…

Yeterli zamanımız hep vardır; yeter ki doğru kullanalım.

Goethe

--

--