Tænk ud af boksen: 5 gode råd til at mindske load tid

Tænk ud af boksen er en serie af indlæg, der hjælper dig med at få en bedre forståelse for tech. I serien tager vi et kig på forskellige emner, indenfor Tech, der er oppe i tiden. Hvert indlæg vil indeholde et emne, som vi analyserer og formidler, sådan at alle kan være med.

Vi lægger i serien STORT tryk på, at den traditionelle løsning ikke altid er den rigtige, og vil gennem serien anbefale en række alternative løsninger til relevante problemer.


Vi bruger, ifølge det anerkendte bureau Nielsen Norman Group, kun i gennemsnit 10 — 20 sekunder på en hjemmeside, og i mange tilfælde langt mindre. Derfor er tid alt, hvert sekund du kan spare på at din hjemmeside loader tæller.

Forestil dig, at din hjemmeside bruger 2,5 sekund på at loade, og besøgeren er på hjemmesiden i 5 sekunder i alt. Så ser besøgeren kun dit indhold i 2,5 sekund grundet din indlæsnings tid af hjemmesiden.

Derfor skal du virkelig sætte hårdt ind på at minimere alle dine ressourcer. Her kommer 5 gode råd til hvordan du nemt, kan mindske load tiden på din hjemmeside.

Analyser din hjemmeside

Det allerførste du skal gøre inden du begiver dig ud i at mindske din load tid, er at analysere din hjemmeside. Det gør du ved at benytte et af de mange fantastiske værktøjer, der stilles til rådighed. Nedenfor ses en liste over de værktøjer jeg har kendskab til. Kender du flere må du meget gerne kommentere på indlægget.

Minimer dine css-filer

Dine CSS filer, som styler din hjemmeside, er ikke til at undgå, de skal indlæses. Det man her kan gøre, er at minimere dem, altså fjerne alle mellemrum, linjeskift, kommentarer og hvad der ellers er, for jo mindre filen er, desto hurtigere loader den. CSS Minifier er et simpelt online værktøj, der gør det for dig. Kommentér endelig hvis du kender et bedre!

Minimer dine javascript filer

Ligesom med dine css filer, så skal dine javascript filer også indlæses. Her foregår det på samme måde, for at spare indlæsnings tid, så anbefaler jeg at du minimere disse filer ligeså.

JSCompress er et online værktøj, hvor du kan uploade eller copy paste en fil ind. Husk at gemme den originale fil, hvis du skal tilføje funktioner eller rettelser senere hen, da værktøjet ikke kan konvertere en minimeret fil tilbage til den originale.

Hvid baggrund, benyt jpg filformat

Dine billeder er virkelig noget der trækker ressourcer, det er ikke unormalt, at et billede lynhurtigt løber op i mange MB, og det betyder længere ventetid for den besøgende.

Der findes en række måder hvor på du kan forbedre dette og mindske load tiden.

Hvis du skal bruge en gennemsigtig baggrund fordi baggrunden ikke er en solid farve, ja så kan du ikke komme udenom .png. Er baggrunden en solid farve, vil jeg altid anbefale dig at bruge .jpg filer, da de fylder langt mindre end en .png fil.

Udover dette lille trick kan billeder også komprimeres. Der findes hhv. to værktøjer til at opnå dette:
- http://compressjpeg.com/
- https://tinypng.com/

Benyt en CDN

Det sidste og meget anbefalelsesværdige råd, er at benytte en CDN til at indlæse dine billeder, css-filer, javascript filer og SVG filer. Alle eksterne filer kan som udgangspunkt indlæses via en CDN.

En CDN (Content Delivery Network) er en service, med det simple formål at distribuere alle dine aktiver, hurtigere end hvad ens server kan, og samtidig cache dem. Det betyder at dine besøgende kun skal indlæse filerne en enkelt gang, da de ligger i deres cache til næste gang. Det er ganske enkelt genialt, og der er virkelig sekunder at hente her.

Hvem skal du så benytte? Det kommer meget an på dit behov, og du skal undersøge de mange forskellige muligheder der ligger. En Google-søgning af “CDN” vil bringe dig frem til en masse løsninger. Jeg vil personligt anbefale dig 2 CDN-udbydere.

Den første udbyder er KeyCDN, da de er de billigste på markedet, der leverer en acceptabel. Du har her fuld kontrol over hvad der skal foregå, og der er rigtig mange avancerede funktioner. Ydermere integrerer de med mange forskellige CMS-systemer, bland andet Wordpress, Joomla, Magento og mange flere.

The next generation content delivery

Den anden udbyder og meget nye spiller på markedet er Greta. Greta er en helt ny service indenfor CDN-verdenen og de griber tingene meget anderledes an. Det skal siges Greta stadig er i beta, men de er meget langt. Vi benytter Greta hos Tablotek, og vi er virkelig glade for dem.
Som Greta selv nævner, er de “The next generation content delivery”. Det de skiller sig ud på, er en meget simpel, men genial funktion.

Hver gang du besøger webstedet, anvender Greta din lokation til lynhurtigt at regne ud, hvilken server, der befinder sig tættest på dig. Fra den server distribuerer den så de nødvendige aktiver, for at du kan indlæse hjemmesiden hurtigst muligt. Med andre ord finder Greta den korteste vej til dine aktiver. Derudover har de et omfattende statistik modul hvor du kan analysere forbruget, og se hvor der kan spares endnu mere load tid.

Har du flere råd end nævnte til at nedsætte indlæsnings tid, er du mere end velkommen til at kommentere nedenfor.