Yalnızlaşmayalım, Yardımlaşalım — Askıda Kod

Son 1 yıldır pandemi koşullarında, evlerimizde, kendi kendimize ve insan temasından uzak bir şekilde yaşıyoruz. Bu kadar uzun süre yalnız geçirilen bir dönemin, sosyal bir canlı olan biz insanlara ne kadar kalıcı etki bırakacağı bilinmez, fakat uzaktan da olsa yardımlaşmanın, bu zayıflayan sosyal bağları güçlendireceğine inancımız tam.

Ecem Korkmaz Gelal
TalentGrid
Published in
3 min readApr 27, 2021

--

Global olarak dijitalleşme hızının tavan yaptığı şu zamanlarda, yazılım kaynağına ulaşmak artık pahalı bir iş. Hele ki salt ticaret kaygısı güderek yatırım ile büyümeyen, kar amacı olmadan sosyal bir etki yaratmak için çalışan kurumların destek almadan bu kaynağa erişmesi neredeyse imkansız.

Uzun süredir çevremizde dijital dünyada seslerini daha çok duyurabilmek adına yazılım desteğine ihtiyaç duyan bu tarz kurumların sayısının katlanarak arttığını gördükçe, bu yardımlaşma motivasyonunu uygulayabileceğimiz bir alan yaratıp yaratamayacağımızı merak ettik. Askıda Kod Projesi, tam da bu noktada aracılık etmek için kolları sıvadığımız bir gönüllülük projesi olarak ortaya çıktı.

https://talentgrid.io/askida-kod/

Askıda Kod Nedir?

Askıda Kod, teknik desteğe ihtiyaç duyan dernek ve kurumlar ile onlara gönüllü destek olmak isteyen yazılımcıları bir araya getiren bir sosyal sorumluluk projesidir.

Çocuk hakları, kadın hakları, hayvan hakları, eğitimde eşitlik ve doğa koruma alanlarında hizmet veren, kar amacı gütmeyen gönüllü derneklerin ihtiyaç duyduğu yazılım desteği belirlenip, işten arta kalan vaktinin bir kısmında bu desteği vermek isteyecek yazılımcılarla kurumlar buluşturulur.

Neyi Amaçlar?

Yazılım kaynakları maliyetlerinin arttığı bu dönemde, sosyal fayda üretmeyi amaçlayan kurumların, maddi limitler nedeniyle gerçekleştiremedikleri projelerini hayata geçirmeleri, websitelerinde çalışmayan kısımları toparlamaları, kendilerini dijital dünyada daha iyi ifade edebilecekleri vitrinlerini iyileştirmeleri gibi geliştirmelere olanak sağlamak projenin ana amacı.

Böylece, destek verilen dernekler sayesinde daha fazla insana, hayvana, çocuğa, kadına ve doğaya yardımcı olarak, yalnızlaşmanın getirdiği bireyselleşme ve ben merkezcilleşme trendini tersine çevirmeye ufak da olsa bir katkı sağlamak, bizim için en keyifli çıktılardan biri olacaktır.

Nasıl Çalışır?

Aslında benzer mantıktaki Askıda Fatura projesi gibi Askıda Kod da, ihtiyaç sahibi işlerden birinin seçilerek gönüllü destek verilmesini sağlayan bir sistem oluşturur.

1️⃣ Askıda Kod’a başvurarak yazılım desteği talebinde bulunan, kar amacı gütmeyen kurum ve derneklerin ihtiyaçları belirlenir.

2️⃣ Bu derneklerdeki ihtiyaçlara, iş dışında bir miktar vakit ayırarak gönüllü olarak destek olmak isteyen yazılımcılardan talep toplanır.

3️⃣ Gönüllü yazılımcılarla dernekler bir araya gelir, Askıda Kod ekibinin desteği ile projelendirilir.

Askıya Proje Bırakan Kurumlar Neler?

Şu ana kadar belirlediğimiz 5 kategori olan çocuk hakları, kadın hakları, hayvan hakları, eğitimde eşitlik ve doğa koruma alanlarında farklı derneklerin ihtiyaçlarını belirledik. Sosyal fayda odaklı çalışan bu kurumlar, ürettikleri faydayı daha fazla kişiye ulaştırma ihtiyacı duyuyorlar.

Askıya proje bırakan kurumların detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Desteğe ihtiyaç duyan kurumların sayısını da düşünürsek, bu havuz önümüzdeki günlerde daha da artacaktır.

Nasıl Destek Olurum?

👉Askıdan Proje Al
Gönüllü yazılımcı başvurusu yaparak boş vakitlerinizde teknik desteğe ihtiyacı olan, çocuk, kadın, hayvan, eğitim ve doğa alanında çalışan kurumlara yardımcı olabilirsiniz.

👉Askıya Proje Bırak
Eğer burada bahsedilen kurumlardan biriyseniz, askıya siz de talebinizi bırakıp teknik destek alabilirsiniz.

📣 Çağımız, istediği kadar zayıf veya güçlü olsun, herkesin sesini dijital platformlardan duyurabildiği bir çağ. Paylaşım yaparak, kod yazmadan da bu seslerin daha çok duyulmasına katkı sağlayabilirsiniz.

--

--

Ecem Korkmaz Gelal
TalentGrid

Co-Founder @ TalentGrid / Helping companies scale their dev team, fast and seamlessly https://talentgrid.io