Birimden Bütüne Tasarım: Süreçler Hakkında

Bayadır mesleki naçizane tecrübelerimi kaleme almadığımı farkettim. Kısa bir aradan sonra neden tekrar daha doğru bir şekilde bir şeyler karalamayayım ki diye düşündüm, ve geri geldim.

Batuhan Karasakal
talkcast
3 min readJan 31, 2018

--

Yazıda anlatacaklarımın bir çoğunu Atölye15'te bir projenin/ürünün canlıya çıkış süresince yaşadığı tasarım süreçlerinden örnekleyerek anlatacağım.

Araştırma Süreci

Bir proje, Atölye15 ekibine geldiği andan itibaren her takım için araştırma süreci bir nevi başlamıştır aslında. Projeyi masaya yatırdığımız ilk toplantıda her ekip neleri araştırması gerektiğini, nelerden faydalanacağını veya neleri kullanacağını düşünmeye başlamıştır.

Tasarım ekibi için bu süreç bir hayli detaylı ve yoğun geçer. Product Manager’dan gelen detaylı brief ile birlikte tasarımsal araştırmalara, wireframe çalışmalarına başlayabiliriz. Peki ne yapmalıyız araştırırken? Nelere dikkat etmeliyiz? Ben nasıl yol izliyorum bu süreçte biraz onlara değineyim.

Öncelikle projeyi iyice anlayıp; amacı ne? hedef kitlesi kim? örnek veya rakipleri var mı? gibi soruları yanıtladıktan sonra aslında ürüne hakimiyetimizi arttırıyoruz.

Daha önce benzeri yapılmış bir iş veya güçlü rakipleri olan bir ürün olabilir. Oturup bu örnekleri inceleyin, en ince ayrıntısına kadar neyi nasıl çözdüklerine, nerede zorlandıklarına, nasıl bir flow oluşturduklarına göz atın. Ve bunu yaparken hiç çekinmeyin. Özgünlüğünüzü yitirin yada birebir aynısını uygulayın demiyorum ama Amerika’yı yeniden keşfetmeninde hiç alemi yok bazı durumlarda.

Ne demiş Rauf Kösemen?

Çözemediyseniz, çözenlerden faydalanmakta hiç bir sakınca yok. Çalışmayan, “kirlenmiş” tasarımlara imza atmaktan daha iyi olsa gerek?

Kullanıcı Akışı ve Wireframe Tasarım Süreci

Araştırma sürecini atlattıktan sonra karşımızda beyaz bir tahta, elimizde postitler, yer misin yemez misin.

Akışı oluştururken tabiki bir takım flow oluşturma araçlarını kullanıyoruz fakat postitler her zaman elimizin altında bir yerde oluyor. Burada somut materyaller ile çalışmak daha iyi geliyor bize sanırım.

Wireframe oluştururken çok detaylı bir wireframe mi? yoksa az detaylı bir wireframe mi oluşturacağınız tamamiyle sizin kararınıza kalmış.

Biz wireframelerimizde işe göre yol izliyoruz. Yani gerçeğe yakın içerikler ile detaylı yapılmayı gerektiriyor ise tercihimiz bu yönde oluyor. Fakat daha az detaylar ve dummy datalar ile yapılabilir projelerde vakitten ve iş gücünden kazanmak için bu yolu seçiyoruz.

Wireframe oluşturulması konusunda geçmişte derlediğim bir yazım mevcut. Buradan ulaşabilirsiniz.

UI Tasarım Araştırma Süreci ( Moodboarding )

Moodboarding küçük tasarım ekipleri arasında pek bilinen bir terim değil. Fakat bana kalırsa UI sürecini doğrudan güçlendiren, arkası dolgun bir tasarım oluşturulmasında kesinlikle katkısı olan bir süreç.

Nedir Moodboarding? : Tasarım aşamasında, stillerimizi nelere dayandırdığımızı, nerelerden ilişkiler kurduğumuzu, stillerin nerelerden esinlenildiğini gösteren kaynakları derlediğimiz araştırma süreci. Aslında çoğu zaman farkında olmadan yaptığımız süreçlerden birisi diyebiliriz.

UI Tasarım

Userflow ve Wireframe aşamasında iskeletini oluşturduğumuz projenin bu aşamada aslında karakterini, dilini oluşturuyoruz. Büyük ürünlere baktığımız zaman gözlemlediğimiz bir şey var ki o da kuşkusuz tasarım dillerinin olması.

Renk skalalarından, tipografiye, arayüz elementlerinden layout kullanımlarına, illustrasyon stillerinden fotoğraf tarzlarına kadar bir çok noktada bu karakteristik yapıyı hissedebiliyoruz. Kuşkusuz bir tasarımı güçlü kılan oluşturduğu dildir.

Ben bu dili oluşturmaya önce yaptığım araştırmalar sonucu alacağım kararlar ile başlıyorum, kendi içimde bazı soruları cevaplayarak, deneyip yanılarak en doğruya ulaşmaya çalışıyorum. Peki ne tarz sorulara cevap arıyorum?

  • Projenin / ürünün ana fikri, müşteri profili, içeriği nasıl bir yapıya sahip?
  • Renk skalasında nasıl renkler kullanmalıyım?
  • Hangi fontları kullanmalıyım? Birden fazla font eklemek gerekli mi yoksa tek font ile tasarımı tamamlayabilir miyim?
  • Illustrasyon ağırlıklı mı yoksa fotoğraf ağırlıklı mı bir tasarım olacak?
  • Illustrasyon ve ikon stilleri nasıl olmalı?

ve daha bunlar gibi nice aklıma gelmeyen soruları cevapladıktan sonra tasarıma başlıyorum.

Gelecek yazıda; “UI Tasarımda, Komponentten Bütüne” gibi bir konuyu ele alacağım. Tasarımın disiplinini, matematiğini ve dilini nasıl oluşturduğum noktasına detaylı değineceğim.

Şimdilik hoşça kalın,
Sevgiler.

--

--