Johtaminen ja Helsingin tulevaisuus

Ernesto Hartikainen
Talous ja tulevaisuus
2 min readJan 31, 2016

Minkälaista tulevaisuutta Helsinkiin ollaan rakentamassa? Minulle on ainakin jäänyt tämä asia hieman epäselväksi. Enkä usko, että olen asian kanssa yksin.

Alla kaavio Helsingin voimassaolevasta strategiaohjelmasta.

Helsingissä asui vuoden 2016 alussa 630 225 ihmistä. Kuinkakohan moni meistä tuntee ja on sisäistänyt strategiaohjelman? Kuinkahon moni on edes ikinä nähnyt tätä kaaviota?

Strategiaohjelma sisältää kyllä tärkeitä ja edistettäviä asioita, mutta näitä lauseita lukemalla tulee tunne, että kaavioon on vain listattu pitkä litania maailmaa syleileviä yleisiä toteamuksia. Strategian yhteys kaupungin operatiiviseen toimintaan (esim. mitattavilla ja aikaan sidotuilla tavoitteilla) jää tässä täysin epäselväksi.

No entäs kaupungin visio?

Helsinki on asukkaiden yhteisöllinen asuinpaikka ja pääkaupunki, jossa palvelut toimivat ja päätöksenteko on avointa, ja jossa tiede, taide ja luovuus kukoistavat.

Helsinki on maailmanluokan liiketoiminta- ja innovaatiokeskus, jonka menestys koituu asukkaiden hyvinvoinnin ja koko Suomen hyväksi.

Metropolialuetta kehitetään yhtenäisesti toimivana alueena, jossa on luonnonläheinen ympäristö ja hyvä asua, oppia, työskennellä sekä yrittää.

Yksi mieleenpainuvimmista käytännön vinkeistä opiskeluajoiltani oli KISS -periaate (Keep It Simple Stupid). Jotta kaupungin visiolla olisi vaikuttavuutta tulisi sen olla kaupunkilaisten hyvin ymmärtämä ja sisäistämä. Vision keskeisimmistä tehtävistä on ilmaista suunta, jota kohti ollaan menossa. Tietääköhän edes ylipormestarimme vision perusteella mikä tuo suunta on? Riittäisiköhän tähän tarkoitukseen kolmen suht kankean virkkeen sijasta yksi hyvin mietitty ja muotoiltu virke?

No onko tämä pohdinta täysin toissijaista. Joskus voi kuulla ihmisten sanovan “no se nyt on vaan tollanen strategia”. Epäselvä strategia onkin helposti sama asia kuin ei strategiaa ollenkaan. Selkeä strategia puolestaan innostaa ihmisiä toimimaan ja tekee yhteisöistä ja organisaatiosta tehokkaita ja menestyviä.

Innostaminen on keskeistä.

Siitähän johtamisessa on lopulta kyse. Itse toivon, että Helsingin johtamisjärjestelmän uudistuksessa on kyse muustakin kuin poliitikkojen ja virkamiesten välisestä valtataistelusta. Nyt pitäisi rakentaa keinoja, joilla tulevaisuuden Helsinkiä rakennetaan ihmisiä aidosti innostaen.

Sitä nimittäin tarvitaan.

--

--