5 asiaa, jotka yllättivät Tallinnassa opiskelussa

Yliopistoelämä ja arki uudessa maassa tuo mukanaan paljon muutoksia sekä uusia asioita ja toimintatapoja joihin totutella. Tässä postauksessa listaan 5 asiaa, jotka yllättivät yliopistoelämässä ja Tallinnassa.

Tiia Tuomi
TalTech Blog
4 min readSep 14, 2021

--

1. Vapaus ja sen tuoma vastuu

Yliopisto-opiskelu on vapaaehtoista ja jokainen on koulussa omasta tahdostaan. Täten jokainen on myös vastuussa omista opinnoistaan ja niiden edistämisestä aikataulussa. Yliopistossa kukaan ei enää kysele palauttamattomien töiden perään, mutta laiskottelu näkyy suoraan arvioinnissa ja kurssien läpäisyssä.

Opiskelijana olet siis itse vastuussa opintojen suorittamisesta, mutta myös kurssien valinnasta ja lukujärjestyksen suunnittelusta. Ihan tyhjästä ei tarvitse kuitenkaan kurssisuunnitelmia nyhjäistä, sillä Taltech tarjoaa selkeän opintorakenteen ja esimerkkilukujärjestyksen, jonka avulla on helppo saada selville, mitä tuleman pitää kunkin semesterin aikana.

Toisin kuin Suomen yliopistoissa, semesterimme kestää aina koko syys- tai kevätlukukauden eli käymme samoja kursseja lähes puolen vuoden ajan. Semesterin lopulla suoritamme kursseista loppukokeet, jotka määrittävät yleensä ison osan arvosanasta. Koko arvosana ei tietenkään perustu pelkkään loppukokeeseen, vaan töitä on tehtävä aktiivisesti koko kurssin ajan esimerkiksi ryhmätöiden, tuntiaktiivisuuden ja erilaisten testien muodossa.

2. Tyhjä lukujärjestys

Kurssivalinnoista puheenollen: Itseäni yliopisto-opinnoissa on yllättänyt lukujärjestyksen tyhjyys. Yhteen kurssiin sisältyy yleensä noin 3 tuntia opetusta viikossa ja loppuosa onkin itsenäistä tai ryhmässä työskentelyä. Luentojen lisäksi aikaa kuluu siis melko paljon itsenäiseen opiskeluun, jotta kurssin aihealueet pystyy sisäistämään ja oppimaan oikeasti.

Vuoden opiskelun jälkeen olen kokenut itselleni parhaaksi opiskelutekniikaksi kertailla läpikäytyjä aiheita luentojen jälkeen, jolloin todellinen oppiminen ei jää odottelemaan vasta loppukokeita edeltävälle ajalle. Lisäksi kurssin aikana tehtävät ryhmätyöt ja muut palautettavat tehtävät auttavat tietenkin asioiden ymmärtämisessä semesterin aikana. Kaikki puolen vuoden aikana tehty työ helpottaa suurempaa luku-urakkaa semesterin lopussa.

3. Suomalaisten opiskelijoiden yhteisöllisyys

On totta, että suomalaiset löytävät aina toisensa ulkomailla, oli kyse sitten viikon reissusta Kanarialle tai ihan pysyvästi muuttamisesta toisaalle. Meillä on Tallinnassa aivan ihana pieni suomalaisten opiskelijoiden yhteisö. Kun saavuin viime vuoden syksyllä Tallinnaan, tiesin että täällä opiskelee suomalaisia, mutta en todellakaan osannut odottaa niin lämmintä vastaanottoa kuin millaisen fukseina saimme saapuessamme tänne. Fukseille oli järjestetty vaikka minkälaista ohjelmaa ja mahdollisuuksia tutustua toisiinsa ja löysimmekin nopeasti ystäviä uudesta maasta ja koulusta!

Toiminta suomalaisten opiskelijoiden kesken ei lopu tietenkään fuksikuukauteen, vaan ympäri vuoden järjestämme yhdessä kaikenlaista tekemistä illanvietoista urheilutapahtumiin. Lisäksi varmasti jokaiselle meistä turvallisuuden tunnetta tuo se tieto, että aina on joku, jolta kysyä apua opintoihin, elämään tai mihin tahansa liittyen. Aivan kun olisi toinen perhe täällä Virossa!

Opiskelijajärjestötoiminta on todella suosittua suomalaisten opiskelijoiden keskuudessa. Tallinnasta löytyy omat järjestönsä esimerkiksi kauppis- ja oikisopiskelijoille, mutta kaikkien alojen opiskelijat ovat tervetulleita jokaisen järjestön tapahtumiin. Minusta on ollut mukavaa huomata, että vaikka emme opiskele Suomessa, on suomalainen opiskelijakulttuuri vahvasti edustettuna myös täällä Suomenlahden toisella puolella.

Kauppisjärjestö NESU Estonian järjestämät fuksien ensimmäiset sitsit

4. Sähköinen Viro

Kun Viro itsenäistyi vuonna 1991, saivat päättäjät mahdollisuuden aloittaa uuden kauden puhtaalta pöydältä. Tällöin päätettiin panostaa internetin tuomiin mahdollisuuksiin, joka antoi Virolle potentiaalin kehittyä yhdeksi maailman edistynneimistä digitaaliyhteiskunnista.

Nykypäivänä Virossa on käytössä hurja määrä sähköisiä palveluja, eikä juuri mitään tarvitse hoitaa paperimuodossa vaan kaikki onnistuu verkossa. Lisäksi virolaisen sähköisen henkilökortin avulla saa käyttöönsä hurjan määrän verkkopalveluja, joita ovat esimerkiksi asiakirjojen sähköinen allekirjoittaminen ja digitaalisten lääkereseptien vastaanottaminen.

5. Virolaisen henkilökortin helpottama arki

En voi tarpeeksi painottaa virolaisen ID-kortin hankkimisen tärkeyttä. ID-kortin avulla saat käyttöösi edellä mainitut sähköiset palvelut, mutta kortin omistaminen sujuvoittaa arkea muullakin tapaa.

Virolaisella henkilötunnuksella käytät ilmaiseksi julkisen liikenteen kulkuvälineitä Tallinnassa sekä tunnistaudut eri järjestelmiin. Ilmainen julkinen liikenne kaupungissa on järjetön etu, varsinkin opiskelijalle. Koulun takia käytän busseja vähintään kaksi kertaa päivässä ja matkustamisen ollessa ilmaista säästää hurjasti. Julkisen liikenteen ollessa ilmaista, on moni opiskelija valinnut asua keskustassa sen sijaan, että muuttaisi lähemmäs kampustamme.

Henkilönumeroa ja -korttia kysytään milloin missäkin tilanteessa, joten on tärkeää hoitaa asia kuntoon mahdollisimman pian saapuessasi Tallinnaan. Jos henkilökortin hankkiminen unohtuu alkuhulinoissa, ei hätää, asian voi hoitaa kuntoon millä tahansa Tallinnan poliisiasemista.

Mietityttääkö jokin Taltechissa opiskelussa tai elämässä Tallinnassa? Lähetä kysymyksesi Taltechin suomenkieliseen sähköpostiosoitteeseen: opiskelijaksi@taltech.ee

--

--

Tiia Tuomi
TalTech Blog

International Business and Marketing at TalTech