Opintojen ohella työskentely Tallinnassa

Tiia Tuomi
TalTech Blog
Published in
3 min readOct 21, 2021

Paulus Wonga työskentelee International Business Administration opintojensa ohella Tallinnassa. Lue, kuinka Paulus on yhdistänyt osa-aikatyön ja yliopisto-opinnot sekä kurkkaa Pauluksen vinkit työn ja opintojen yhdistämiseen arjessa.

Paulus Wonga on 23-vuotias, toisen vuoden kauppatieteiden opiskelija TalTechista. Paulus on alun perin kotoisin Vantaalta ja ennen nykyisiä opintojaan hän suoritti liiketoiminnan perustutkinnon suuntauksenaan kirjanpito ja taloushallinto.

Tallinnaan Paulus päätyi lopulta ystävänsä hyvien kokemusten houkuttelemana:
”Muutaman hakukevään jälkeen suoritin Suomessa avoimen yliopiston kautta kauppatieteiden opintoja. Samaan aikaan kaverini aloitti kauppisopinnot TalTechissa. Koko ensimmäisen vuotensa aikana hän ei maininnut yhtäkään huonoa puolta Tallinnassa, jolloin päätin hakea Suomen kohteiden lisäksi varavaihtoehtona tänne. Hakukevään edetessä TalTech muuttuikin ykkösvaihtoehdoksi ja täällä ollaan.”

Paulus toivoo pääsevänsä kandiopintojen aikana vielä vaihto-opintojaksolle Aasiaan tai Kanadaan, mikäli sopiva ajankohta ja paikka löytyy. Erityisesti vaihtokohteista kiinnostaa esimerkiksi Hong Kong, Soul ja Quebec. Kandiopintojen jälkeen Paulusta ei heti houkuttele palaaminen takaisin Suomeen: ”Tallinnaan lähteminen oli hyvä lähtölaukaus kansainväliselle tielle. Tarkoituksena olisi jatkaa maisteriopintoihin jonnekin vielä Viroa kauemmas.”

Miksi päätit tehdä töitä opintojen ohella ja miten löysit töitä?

En halunnut alun perinkään rahoittaa opiskeluaikaani säästöillä ja opintolainalla, joten päätin hankkia töitä heti, kun olin päässyt koulurytmiin ja tottunut arkeen Virossa. Hain suomalaisen Nordean asiakaspalveluun töihin, sillä siellä oli aiempina vuosina ollut tuttujani töissä. Nordea teki silloin myös yhteistyötä opiskelijajärjestö NESU Estonian kanssa, jonka takia se on yleisesti tiedossa ja suosittu työpaikka Tallinnassa asuvien suomalaisten opiskelijoiden keskuudessa.

Osa päätöstäni hakea juuri Nordealle oli yrityksen tarjoamat etenemismahdollisuudet. Asiakaspalvelupuolen töiden aloittamisen jälkeen ei mennytkään kauaa, kun minulle avautui jo paikka lainanhoidon prosessien käsittelijänä. Tällä hetkellä teen töitä “50%-sopimuksella”, jolloin työtunteja kertyy suunnilleen 20 tuntia viikossa.

Miten löydät aikaa töille ja vaikeuttaako työt opintojen suorittamista?

Valehtelisin jos väittäisin, että töiden tekeminen ei häiritse ollenkaan opintojen suorittamista. Työnteko vie tietenkin päivistä aikaa ja uhrauksia joutuu tekemään myös vapaa-ajan ja vapaiden viikonloppujen suhteen. Käytännössä omat opintoni eivät ole kuitenkaan kärsineet työnteosta, sillä olen onnistunut silti löytämään arjestani tarpeeksi aikaa myös sekä opinnoille että vapaa-ajalle.

Koska työpaikkani on suosittu opiskelijoiden keskuudessa, työnantajan suunnalta suhtaudutaan ymmärtäväisesti ja joustavasti siihen mitä tulee koulun ja töiden yhdistämiseen. On kuitenkin tärkeää muistaa ilmoittaa ajoissa kokeista ja tärkeistä luennoista, jotta vuorot saadaan sovitettua itselle sopiviksi. Työpaikkani tarjoaa myös tietyn määrän palkallista opintovapaata vuodessa, jota itse hyödynnän esimerkiksi midtermien ja finalien aikaan.

Pauluksen vinkit heille, jotka suunnittelevat työntekoa opintojen ohella:

  • Pohdi, oletko valmis käyttämään vapaa-aikaasi työntekoon
    Tienaamisen ja työkokemuksen kartuttamisen ohella pitää muistaa, että siinä missä työt vievät aikaa opinnoilta, kuluu töihin varsinkin vapaa-aikaa.
    Paulus ei suosittele työntekoa koulun ohella kaikille: ”Jos vasta totuttelet koulurytmiin tai sinulla on jo entuudestaan hektinen aikataulu arjessa, kannattaa pohtia, olisiko kuitenkin järkevämpi varata enemmän aikaa koulunkäynnille sekä vapaa-ajalle. Työtä tehdessä täytyy valmistautua jäämään myös välillä paitsi hauskoistakin jutuista ja tapahtumista.”
  • • Aikataulutus on tärkeää
    Aikataulutuksesta puhuttaessa Paulus toteaa, ettei itse sanoisi itseään aikataulutuksen mestariksi, mutta on kuitenkin löytänyt tasapainon töiden ja koulun välillä. On tärkeää löytää aikaa opiskelulle, mutta kuten ylempänä mainittiin, täytyy myös mahdollisista poissaoloista ja vuorotoiveista olla kartalla ja yhteydessä työnantajaan ajoissa.

--

--

Tiia Tuomi
TalTech Blog

International Business and Marketing at TalTech