Suomalainen opiskelija Tallinnassa — minun tarinani

Suomalaisia tutkinto-opiskelijoita on TalTechissa tällä hetkellä 236. Olemme saaneet osaksemme hämmästystä ja saammekin usein vastata kysymykseen — miksi Tallinna? Tässä Q&A askarruttavimpiin kysymyksiin.

Sonja Kojo
TalTech Blog
5 min readDec 21, 2020

--

Miksi päätit hakea Viroon opiskelemaan?

Kansainvälisyys on aina ollut tärkeä osa elämääni. Olen matkustanut perheeni kanssa ympäri maailmaa lapsesta lähtien, olin vaihto-opiskelijana Yhdysvalloissa ja osallistuin kansainväliseen vapaaehtoistyöhön lukiossani. Nautin monikulttuurisista ympäristöistä ja olen aina ollut myös kiinnostunut kielistä.

Viron ja Suomen välillä on paljon samankaltaisuuksia: melkein identtinen kieli, harvaan asuttu maa ja pieni asukasluku. Samanlaisuuksista huolimatta Virolla on omat ainutlaatuiset perinteet sekä historia, mikä minua on aina kiehtonut. Olin matkustanut Tallinnaan aikaisemminkin, joten tunsin kaupungin (turistin näkökulmasta) ja ihastunut kaupungin tunnelmaan visiittieni myötä. Viro on lähellä Suomea, mikä alensi kynnystä lähteä ulkomaille opiskelemaan, kun koti ei ole kovin kaukana. Lisäksi Kelalta saa tukia ulkomailla opiskeluun, siinä missä saisi Suomeenkin.

Halusin myös yhdistää kaksi unelmaani: olla isona juristi sekä opiskella ulkomailla. Hain kahdesti oikeustieteelliseen Suomessa, joka itsessään osoitti intohimoni alaa kohtaan. Ohessa aloin kuitenkin miettiä vaihtoehtoisia mahdollisuuksia elämässä, sillä englannin kielellä opiskelu oli ollut mielessäni Suomeen palaamisen jälkeen. Kiinnostukseni kansainvälistä ja EU-oikeutta kohtaan heräsi, kun pääsykokeisiin lukiessa EU-oikeudelliset asiat tuntuivat omalta jutulta. Muistin, että lähipiirissämme muutama ihminen oli opiskellut Tallinnassa, joilla oli jakaa hyviä kokemuksia opiskeluvuosistaan. Aloin tehdä taustatutkimusta. Lopulta osallistuin TalTechin suomenkieliseen infotilaisuuteen, mikä sinetöi päätökseni hakea TalTechiin.

Miksi päätit hakea juuri TalTechiin?

Erityisesti minua kiehtoi TalTechin innovaatio ja kansainvälisyys. Näin mahdollisuuden tehdä uusia yhteyksiä ympäri maailman ja laajentaa maailmankuvaani entisestään asumalla toisessa maassa. Myöskin mahdollisuus tehdä poikkitieteellisiä opintoja teknologiapainotteisuuden vuoksi kiinnosti. Englannin käytettävyys työelämässä on kasvanut merkittävästi, joten koin englanniksi opiskelun antavan minulle paljon hyötyä tulevaisuuteen ja olevan valttikortti työmarkkinoilla. Globalisoitumisen myötä minusta on tärkeää, että nuoret suuntautuvat kansainvälisille aloille, sillä kansainvälisiä asiantuntijoita tarvitaan jatkuvasti. Tiesin, että minua kiinnostaisivat tulevaisuudessa kansainväliset työmarkkinat, joten päädyin tarttumaan tilaisuuteen erikoistua suoraan kansainvälisen oikeuden alalle.

Vanhakaupunki, Telliskivi & Tornimäki — Tallinnan monet kasvot

Mitkä ovat Helsingissä ja Tallinnassa asumisen samanlaisuudet ja eroavaisuudet?

Molemmat ovat kauniita kaupunkeja — sekoitus uutta ja vanhaa. Helsinki ja Tallinna ovat myös hyvin saman, “kompaktin” kokoisia. Kulttuurishokkia täällä ei myöskään joutunut kokemaan: julkisessa liikenteessä on hiljaista eikä kukaan istu vahingossakaan viereesi bussissa tai raitiovaunussa. Helsingin keskusta on kuitenkin suurempi kuin Tallinnassa; Tallinnassa kaikki on pohjimmiltaan kävelyetäisyyden päässä.

Pidän Tallinnassa erityisesti siitä, että julkinen liikenne on ilmaista asukkaille, sillä kampuksemme sijaitsee keskustan ulkopuolella ja yhteydet ovat hyvät. Vielä enemmän pidän siitä, että vuokrat ovat suhteessa edelleen edullisempia kuin Helsingissä. Helsingissä hyvältä paikalta yksiön hinta voi olla helposti 800 euron luokkaa, kun Tallinnan keskustasta kaksion saa 500–600 eurolla kuussa. Lisäksi ruokaostosten hinta on pysynyt matalampana, vaikka Virossa elintaso nousee jatkuvasti.

Tallinnassa kulttuurin kokeminen on näin opiskelijan näkökulmasta on hyvin mielekästä ja helppoa edullisemman hintatason vuoksi. Käymme ystäviemme kanssa useasti syömässä ulkona, sillä Tallinna on täynnä ihania ravintoloita. Kulttuuritarjonta on elävää erilaisista taiteenlajeista kiinnostuneille taidenäyttelyistä oopperaan. Kaupunki on myös täynnä historiaa, ja museoita löytyy joka lähtöön. Isona plussana tähän päälle on se, etteivät opiskelijahuvit käy liian kalliiksi. Voinkin hyvällä omatunnolla sanoa, että Tallinna on kokonaisuudessaan erinomainen, miltei täydellinen, kaupunki opiskelijalle!

Suomalaiset opiskelijaperinteet ovat maailmankuuluja. Onko Tallinnassa mahdollista kokea näitä? Onko TalTechissa ja yleisesti Tallinnassa suuri suomalaisyhteisö?

Tallinnassa on aktiivinen opiskelijaelämä. Yliopistomme alla toimii monta mahtavaa järjestöä ja kerhoa, kuten robotti-, formula-, elokuva- & valokuvauskerho. Itse olen kansainvälisten oikeustieteen opiskelijoiden ainejärjestön, MTÜ Õiguksen, tuleva puheenjohtaja. Yliopiston toiminnan lisäksi suomalainen opiskelijayhteisö järjestää paljon tapahtumia. Tallinnan suomalaista yhteisöä voisi kuvailla pieneksi, mutta suureksi. Tällä tarkoitan, että kaikki suomalaiset opiskelijat Tallinnan eri yliopistoista osallistuvat opiskelijatoimintaan tiiviinä yhteisönä — poikkitieteellisesti, kaikki vuosikurssit yhdessä. Järjestöt tekevät yhteistyötä toistensa kanssa alasta riippumatta.

Olemme tuoneet suomalaiset opiskelijaperinteet osaksi Tallinnan opiskelijakulttuuria. Suomalaiseen malliin tunnetut opiskelijajärjestöt ovat vasta n. 10 vuotta vanhoja, mutta sitäkin aktiivisempia. Pidämme haalareita, järjestämme sitsejä, approja ja vuosijuhlia ja paljon muitakin tapahtumia. Teemme yhteistyötä suomalaisten järjestöjen kanssa, joiden edustajat tulevat nauttimaan opiskelijatapahtumistamme Tallinnaan ja vice versa. Suomalaisille tutut Pikkulaskiainen, Kaa(m)os ja perinteinen vappu ovat osana myös tallinnalaisten tapahtumakalenteria. En olisi ikinä kuvitellut, että muuttamalla Tallinnaan laajennan myös kaveripiiriäni Suomessa!

Miten opinnot järjestäytyvät?

Opinnot rakentuvat perusopintojen ja valinnaisten ympärille. Kaikki kandit suorittavat tietyt pakolliset opinnot 3 vuoden aikana, joiden lisäksi oman mielen mukaan otetaan valinnaisia kurssivalikoimasta. Täten opiskelija pystyy rakentamaan mieleisen opintokokonaisuuden, jopa poikkitieteellisesti. Olen esimerkiksi suorittanut yrittäjyyden kurssin viime keväänä. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota koulumme start-up -skeneen, mistä yliopistomme onkin erityisen tunnettu. Koulumme tarjoaa laajasti tukea start-upeille järjestämällä erilaisia kilpailuja ja kursseja ja tekemällä yhteistyötä monen korkean teknologian yrityksen kanssa, joihin lukeutuvat Microsoft, Google ja IBM. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Skypeä, joka saanut alkunsa koulumme alumnien johdosta.

Myös yksi syy miksi päätin hakea TalTechiin, olivat vaihto-opinnot. Koulumme tekee yhteistyötä 500 eri yliopiston kanssa, mikä mahdollistaa erilaiset vaihtomahdollisuudet ja yhteistyöt eri yliopistojen tutkinto-ohjelmien kanssa. Hakuja on kaksi kertaa vuodessa ja haku tulee suorittaa edeltävänä lukukautena. Hakijan tulee myös laatia lukusuunnitelma vastaanottavan yliopiston kurssien mukaisesti. Valitettavasti korona muutti suunnitelmaani lähteä vaihtoon, mutta saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan…

Millaisia urheiluaktiviteetteja kampuksella on tarjolla?

Kuten mainitsin, koulumme tarjoaa aktiivista opiskelijaelämää sen eri klubien ja järjestöjen kautta. Yleensä (a.k.a ennen koronaa) aamuni alkavat urheilukeskuksessa pelaamalla lentopalloa muiden opiskelijoiden kanssa, jonka jälkeen siirryn tunneille. Olen tutustunut urheilun kautta moniin uusiin ystäviin, joihin en olisi todennäköisesti törmännyt koululla. Odotan innolla taas tilanteen normalisoitumista ja pelikavereideni näkemistä. Myös muita urheilulajeja on tarjolla; koripallo, sulkapallo, pöytätennis, kuntosali, crossfit, ryhmätreenit… Lisää infoa voi lukea täältä.

Mitkä ovat suunnitelmasi valmistumisen jälkeen?

Maisteriopintoihin hakeminen alkaa vuoden päästä, joten se tulee olemaan varma seuraava steppi. Hakukohteista en ole vielä laatinut suunnitelmaa, sillä tarkkaa oikeudenalaa ei ole minulle varmistunut, mihin haluaisin erikoistua. Uskon siihen, että se selviää tulevan vuoden aikana. Alumneille suosittuja maisterikohteita ovat olleet Ruotsi, Suomi ja Keski-Eurooppa. Pidän mahdollisuudet avoimena!

The caption tells it all!

Älä epäröi kysyä kysymyksiä, jos jokin asia jäi mietityttämään — minuun voi olla yhteydessä opiskelijaksi@taltech.ee 😊 ihanaa joulua kaikille ja onnellista uutta vuotta!

--

--

Sonja Kojo
TalTech Blog

Law & Marketing @ TalTech | Find me from Linkedin @sonjakojo 📲