Suomalaisten UKK

Tiia Tuomi
TalTech Blog
Published in
5 min readMar 24, 2022

Suomalaisten hakijoiden useimmin kysytyt kysymykset TalTechissa opiskelusta sekä elämästä Tallinnassa.

TUTKINNOSTA

Onko TalTechissa suoritettu tutkinto saman arvoinen kuin suomalainen yliopistotutkinto?
Tallinnan teknillinen yliopiston on julkinen virolainen yliopisto ja noudattaa eurooppalaista Bolognan prosessia sekä kuuluu eurooppalaiseen korkeakoulutusalueeseen. Kaikki eurooppalaiseen korkeakoulutusalueeseen kuuluvat maat ovat esimerkiksi sitoutuneet käyttämään kolmiportaista tutkintojärjestelmää (alempi ja ylempi korkeakoulututkinto sekä tohtorintutkinto) sekä varmistamaan, että korkeakoulut tunnustavat vastavuoroisesti ulkomaisissa korkeakouluissa suoritetut tutkinnot. Kuten Viro, myös Suomi noudattaa Bolognan prosessia ja täten TalTechissa suoritettu tutkinto on täysin samanarvoinen suomalaisen tutkinnon kanssa.

Mitä tarkoittaa Bachelor of Arts?
Suomessa olemme tottuneet kuvaavampiin korkeakoulututkintojen nimikkeisiin, kuten kauppatieteiden kandidaatti tai oikeustieteen kandidaatti. Yleisesti Bachelor of Arts on kansainvälinen nimitys alemmalle korkeakoulututkinnolle, joka käsittää vapaat taidot, tieteen tai molemmat sisältävät tutkinnot. B.A. nimikettä käytetään esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.

Kyseessä on siis vain tutkinnon nimike, joka kyllä tunnistetaan myös esimerkiksi Suomessa alemmaksi korkeakoulututkinnoksi ja kanditutkinnoksi.

Miksi englanninkielisen kauppistutkinnon nimi on International Business Administration?
Tutkinnon nimi saattaa hämmentää suomalaista hakijaa, sillä Suomessa ammattikorkeakoulut tarjoavat melko samannimistä tutkintoa. Kyseessä on kuitenkin kauppatieteiden kandidaattitutkinnon tasoinen tutkinto, vain nimi eroaa suomalaisesta versiosta. Nimiasiat ovat maa- sekä koulukohtaisia, eikä niihin kannatakaan jumittua liikaa.

TalTechin BA International Business Administration -linjalta valmistuu siis kauppatieteiden kandidaatin tasoisia opiskelijoita, kun taas suomalaisesta ammattikorkeakoulusta valmistuvat voivat valmistua esimerkiksi nimikkeellä BBA.

Millaisella kielitaidolla pärjään?
Yleinen kielitaitovaatimus suomalaisille hakijoille on vähintään C kirjoitettuna pitkän englannin ylioppilaskirjoituksista tai 7 keskiarvo pitkän englannin kursseista lukion päättötodistuksessa. Mikäli nämä vaatimukset ei täyty, on kielitaito mahdollista todistaa erilaisilla kielitaitotesteillä, jotka on listattu TalTechin nettisivuilla osiossa English language Requirements. Nämä ovat siis hakemiseen vaadittavat kriteerit.

Englannin kielellä opiskeluun tottuu nopeasti, vaikka alku saattaa vaikuttaa tahmealta. Tulevan alasi sanastoa ei todellakaan tarvitse osata etukäteen ja arkipäivän kielitaidolla pääset aivan mainiosti alkuun. Lisäksi kannattaa muistaa, että hyvin harvan yliopiston opettajan äidinkieli on englanti eikä kukaan odota sinulta täydellistä kielitaitoa. Yksi täällä opiskelun hyvistä puolista onkin se, että kielitaito kehittyy lähes vahingossa!

Millaiset jatko-opintomahdollisuudet minulla on TalTechin kandiopintojen jälkeen?
Kuten ylempänä onkin jo mainittu, TalTechin kanditutkinto tarjoaa pätevyyden hakea maisteriopintoihin oikeastaan minne tahansa! Monet suomalaiset jatkavat maisteriopintojen parissa esimerkiksi Suomessa, Ruotsissa tai muualla Euroopassa. Myös TalTechissa on tällä hetkellä tarjolla 15 englanninkielistä maisteritutkintoa.

HAKEMISESTA

Mitä tarkoittaa todistuksen certified copy?
Certified copy tarkoittaa notaarilla viralliseksi ja oikeaksi todistettua kopiota. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että marssit notaarille alkuperäiset dokumentit (esimerkiksi ylioppilastutkintotodistus ja lukion päättötodistus) mukanasi, notaari ottaa niistä kopiot ja todistaa ne aidoksi leimalla ja allekirjoituksellaan.

HUOM! Siinä vaiheessa, kun lähetät dokumenttejasi koululle kirjeellä, ethän ikinä lähetä alkuperäisiä versioitasi, sillä et saa lähetettyjä dokumentteja takaisin. Lähetetyt kopiot tulee aina olla viralliseksi todistettuja. Lisää ohjeita aiheeseen liittyen löydät TalTechin nettisivulta osiosta Sending Documents.

Milloin saan tietää, tulinko valituksi?
Hakuprosessi alkaa jokaisen hakijan kohdalla heti, kun käsittelymaksu on maksettu. Sinulle ilmoitetaan hakuprosessin jatkumisesta noin viikon sisällä maksun maksamisesta. Tämän jälkeen saat tiedon online-pääsykokeen ajasta ja mikäli läpäiset kokeen, sinut kutsutaan vielä online-haastatteluun. Haastattelun jälkeen tieto koulupaikasta tulee melko nopeasti.

Millainen pääsykokeeni on?
Onlinekokeesi aihealueet löydät TalTechin nettisivuilta tutkinto-ohjelmasi kohdalta Admissions — Programme Specific Requirements — Online Test

Mitä sanon haastattelussa?
Haastattelussa keskusteltavia aiheita voit tutkia myös etukäteen TalTechin nettisivuilta tutkinto-ohjelmasi kohdalta Admissions — Programme Specific Requirements — Online Interview

Haastattelua ei kannata liikaa jännittää etukäteen, sillä jos olet valmistautunut juttelemaan ohjeissa listatuista aiheista, pärjäät varmasti oikein mainiosti!

OPISKELUSTA

Milloin opinnot alkavat?
Opinnot alkavat perinteisesti elo-syyskuun vaihteessa. Tarkka aloituspäivä selviää hyväksymiskirjeestäsi. Aloitusviikkoa edeltävällä viikolla on mahdollisuus osallistua orientaatiopäiville, joilla saat paljon hyödyllistä tietoa alkavista opinnoistasi sekä yliopiston käytänteistä.

Mistä näen lukujärjestykseni? Pitääkö minun ilmoittautua kursseille etukäteen?
Orientaatiopäivien aikana saat tietää kaiken tarpeellisen opiskelun aloittamisesta, kuten ohjeet lukujärjestyksen katseluun. Kursseille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Study Planin tekoon on varattu vielä reilu viikko aikaa kurssien alkamisen jälkeen, jolloin sinulla on mahdollisuus käydä ”kokeilemassa” kurssia ennen kuin ilmoittaudut kurssille.

Mistä tiedän minne mennä kampuksella?
Löydät kampuksen kartan TÄÄLTÄ
Kirjainyhdistelmä luokan nimen edessä tarkoittaa rakennusta, jossa luokka sijaitsee. Numeroista ensimmäinen kuvaa kerrosta, jossa luokka on. Esimerkiksi SOC-414 tarkoittaa luokan sijaitsevan School of Business and Governance -rakennuksessa, neljännessä kerroksessa.

Milloin saan valita pääaineeni?
Pääaine valitaan toisen vuoden syksyllä ja pääaineopinnot alkavat toisen vuoden aikana.

ELÄMÄSTÄ

Milloin minun pitää saapua Tallinnaan?
Tallinnaan kannattaa saapua ainakin viikko ennen virallista opintojen aloituspäivää, jotta pääset osallistumaan orientaatiopäiville, jossa saat tärkeää tietoa tulevista opinnoistasi. Suosittelen saapumista elokuun loppupuolella, jotta ehdit järjestellä asioitasi täällä ja osallistua tarvittaviin infotilaisuuksiin. Kuun vaihteessa starttaava suomalaisten opiskelijoiden fuksikuukausi saattaa viedä ison osan vapaa-ajastasi, joten käytännön asiat kannattaa olla hoidettuna ajoissa.

Mistä löytää vuokra-asunto?
Suomalaiset asuvat yleensä Tallinnan keskustassa yksityisissä vuokra-asunnoissa. Vuokra-asuntoja voi löytää esimerkiksi osoitteista kv.ee tai city24.ee. Lisäksi vuokranantajat saattavat ilmoittaa asunnoista Facebook-ryhmisssä (esimerkiksi Üürikorterid-ryhmä on aktiivinen).

Vuokra-asuntoa etsiessä kannattaa muistaa, että takuuvuokran lisäksi saatat joutua maksamaan välittäjälle välityspalkkion, jota et saa takaisin. Edullisin vaihtoehto on siis vuokrata suoraan vuokranantajalta, mikäli se on mahdollista. Vinkki: Ilma maaklerita tarkoittaa ilman välityspalkkiota. ;)

Mistä asumisen kulut koostuvat?
Virossa perusvuokran lisäksi vuokralainen maksaa lähes poikkeuksetta kommunaalikulut, jotka koostuvat esimerkiksi vedestä, lämmityksestä ja taloyhtiön kuluista.
Tavallisesti kommunaalikulut ovat suuremmat talvisin, jolloin lämmityksestä sekä esimerkiksi taloyhtiön lumitöistä vuokralainen maksaa oman osuutensa. Yleensä vuokrailmoituksissa ilmoitetaan kommunaalikulujen arvioitu summa, mutta mikäli näin ei ole, muista kysyä asiasta ennen vuokrasopimuksen kirjottamista, ettei tule ikäviä yllätyksiä!

Mitä käytännön asioita pitää huomioida muuttaessa Tallinnaan?
Kun olet löytänyt vuokra-asunnon, sinun tulee rekisteröidä asuinpaikkasi osoitteessa Pärnu mnt 9. Paikan päälle tulee ottaa mukaan vuokrasopimus sekä passi.

Asuinpaikan rekisteröinnin jälkeen sinulla on mahdollisuus hankkia Viron ID-kortti. ID-kortin ja henkilönumeron perusteella saat esimerkiksi oikeuden ilmaiseen julkiseen liikenteeseen Tallinnan alueella, joten kortti kannattaa todellakin hankkia. Tulet todennäköisesti käyttämään julkista liikennettä varsinkin kulkiessasi kampuksellemme.

Muista ilmoittaa uusi asuinpaikkasi myös Suomeen Kelalle sekä Digi- ja väestötietorekisteriin. Kelalle tarvitset myös todistuksen opinto-oikeudesta yliopistolla, jotta voit saada opintotukea. Todistuksen saat sähköpostitse koulun Dean’s Officesta, kun kysyt sitä nimellä Certificate of Attendance. Muista myös seuraavina vuosina toimittaa Kelalle todistus opintojesi etenemisestä, ettei tuet katkea yllättäen. Tämän todistuksen saat myös Deansista nimellä Study Performance Records.

Millainen opiskelijaelämä Tallinnassa on?
Tallinnassa järjestetään paljon kansainvälistä opiskelijatoimintaa (esim. Erasmus Student Network) mutta meillä suomalaisilla on myös omia järjestöjä, jotka järjestävät ohjelmaa ympäri vuoden.
Lisää järjestöistä voit lukea esimerkiksi TÄÄLTÄ

TalTechin englanninkielinen FAQ

Jos et löytänyt kysymykseesi vastausta täältä, voit aina lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen opiskelijaksi@taltech.ee

--

--

Tiia Tuomi
TalTech Blog

International Business and Marketing at TalTech