Työharjoittelusta ja Erasmus-tuesta

Moneen TalTechin tutkintoon kuuluu pakollinen työharjoittelu ja oikeustieteellinen on yksi niistä. Oikisopiskelijamme Moona kertoo postauksessa omasta kokemuksestaan harkkarina sekä hakuprosesseista.

Sonja Kojo
TalTech Blog
5 min readNov 5, 2020

--

Yleisesti

Oikeustieteen opintoihin kuuluu pakollinen työharjoittelu yliopistossamme. Useimmiten opiskelijat suorittavat harjoittelun toisena tai kolmantena vuonna. Työharjoittelun ajankohdan ja paikan saa valita itse oman erikoistumisen, mielenkiinnon ja tavoitteidensa mukaisesti — mahdollisuudet ovat siis rajattomat. Kuitenkin harjoittelun tulee liittyä oikeustieteen opintoihin ja harjoittelun jälkeisessä “puolustusseminaarissa” tulee antaa selvitys harjoittelujakson prosessista ja analysoida saavutettuja oppimistavoitteita. Harkan päätavoitteena on saada opiskelija tutustumaan lähemmin alaansa ja saada ainutlaatuista kokemusta työelämän parissa.

Pääsääntöisesti opiskelijan tulee löytää harjoittelupaikkansa itse, mutta tarvittaessa tiedekunnan harjoittelukoordinaattorilta saa apua firmasuositusten ja täsmentävän informaation avulla. Työharjoittelusta saa 6 opintopistettä. Tämä tarkoittaa, että 1 opintopiste vastaa 26h työtä eli jakson tulee kestää 156h yhteensä.

Tässä postauksessa kuulet kolmannen vuoden oikisopiskelijan, Moona Pekkasen, tarinaa tänä kesänä suorittamasta harjoittelustaan, itse hakuprosesseista sekä henkilökohtaisia vinkkejä tuleville hakijoille.

Heips! 🙋‍♀️ Olen Moona, 23v kolmannen vuoden Euroopan Unionin ja kansainvälisen oikeustieteen opiskelija TalTechissa. Luottamustoimiini kuuluu puheenjohtajuus yliopistomme kansainvälisten oikeustieteellisen opiskelijoiden ainejärjestössä. Tykkään sosiaalisesta elämästä ja sukkien neulomisesta, ja kuulostan _kuulemma_ aussilta klo 4.09am. Pahoihin tapoihin kuuluu paheneva finglish ja kofeiiniaddiktio…💬☕

Mutta harjoittelusta piti puhua…

Suoritin harjoitteluni Helsingissä OP Osuuskunnassa, osastolla “Lakiasiat ja compliance”. Tarkemmin ottaen perintä- ja luotonvalvontapalveluissa, joissa olin hoitamassa velkajärjestelyitä. Tuttavallisemmin olin siis harjoittelussa VJ-tiimissä. Harjoittelu alkoi toukokuun alusta ja kesti syyskuun loppuun, kestäen 5kk yhteensä. Jännitti ihan vietävästi ensimmäisenä päivänä; entä jos pitää osata jotain ja käy ilmi että en osaa yhtään mitään? — Tai jos työ onkin ihan kamalaa enkä tykkää yhtään — toisaalta, 5kk seisoo vaikka päällään, jos se siitä on kiinni… Perinteisesti nämä ajatukset ovat jokaisen reaktio uusiin haasteisiin tarttuessa ja lopulta työ sujui mallikkaasti.

Haku prosessina oli yllättävän pitkä, mutta tässä oli (ylläripylläri) koronalla sanansa sanottavana. OP:lla on oma hakuportaali, jonne tuli täyttää CV, avoin hakemus, suosittelijat, suosituskirjeitä, kuvaus itsestä, valokuva jne. Taisi vierähtää haun sulkeutumisesta jopa 6 vk, ennen kuin otettiin yhteyttä ja pyydettiin haastatteluun. Haastattelu sovittiin Teams:iin muutaman päivän päähän keskiviikolle, jonka jälkeen luvattiin palata päätöksen kanssa seuraavana maanantaina tai tiistaina viimeistään. Tiistaina tuli soitto sitten että olet onnekas! 😊

Itse työstä👩‍💻

Ehdoton valtaosa työstä oli käräjäoikeuden tuomioiden lukemista ja tulkintaa; velkajärjestely kun on lakisääteinen systeemi. Kuka sitä muka vain hyvää hyvyyttään “antaa anteeksi” saataviaan?🤔 Paljon oli myös hakemuksia ja muita liitännäisiä dokumentteja ja näiden käsittelyä ja ohjaamista oikean henkilön työpöydälle jatkokäsittelyyn. Puolet kesästä vierähti myös päivystävää puhelinta hoitaessa, joka oli arkisin auki aina muutaman tunnin päivittäin sekä seuraavia perehdyttäessä sen saloihin.

Korona näkyi etätyöskentelyn mahdollisuutena. Yllätyksenä tuli, että meille uusille kesäläisille tarjottiin myös hyvin nopeasti mahdollisuus tehdä töitä etänä. Rajoitukset istumapaikkojen käytön suhteen, käsidesi, turvavälit ja niistä muistuttavat tarrat joka nurkalla ja jatkuva Teamsin käyttö tulivat osaksi arkipäivää. Hauska oli nähdä kuinka loppujen lopuksi hyvinkin ketterästi työntekijät siirtyivät suurelta osin etätöihin. Toisaalta, olihan se nyt kiva tehdä töitä juhannusaaton aattona mökiltä eikä toimistolta🤷‍♀️

Harjoittelusta jäi kokonaisuudessaan hyvä maku suuhun ja vieläkin kirkkaammin mieleen, että pankkiala ei ole hyväntekeväisyyttä. Opintojen kannalta koen saaneeni arvokasta kokemusta käytännöstä, miten homma toimii oikeassa maailmassa koulun penkin ulkopuolella, vaikka VJ onkin spesifi kokonaisuus. Oli myös hienoa saada monipuolista työkokemusta, joka ei suoranaisesti ollut perinteisen asianajotoimiston riveissä.

Koulun prosessista

Erasmus+ tuki ja koulun harjoittelu ovat kaksi eri prosessia. Itselleni tämä oli aluksi epäselvää. Koen tämän koulun vanhoille sivuille vievän linkin hyödylliseksi. Muista, että koulun puolelta halutaan, että harjoittelun valvojallasi/esimiehelläsi on oikeustieteen maisterin tutkinto. Tästä voidaan joissain tapauksissa joustaa, mutta nämä tapaukset pitää neuvotella erikseen. Oikiksen harkan yhteyshenkilö on Vlad Vernygora ja hänen yhteystietonsa löytyvät yllä olevasta linkistä.

Vaiheet:

  1. Moodle ryhmä

Ihan aluksi suosittelisin liittymään Moodle ryhmään. Sieltä löytyy infoa paljon! HOX7007 on koodi, jolla kyseinen kurssi löytyy Moodlesta. Siellä on paljon hyödyllisiä linkkejä, raporttipohja kirjoittamista varten yms.

2. ÕIS kirjautuminen

Opintopisteiden saaminen edellyttää rekisteröitymistä ÕIS:issa. Rekisteröityminen tapahtuu näin: Applications > Submission of applications > Type of application — Acceptance of practice. Harkan valvojan arvio pitää ladata myös portaaliin.

3. Raportin kirjoittaminen

Raporttia voisi kuvailla “oppimispäiväkirjana”: mitä opit, uudet taidot ja vanhat olemassa olevat ja parantuneet, kerrot harkastasi... Tämäkin tulee ladata mitä opit, uudet taidot ja vanhat olemassa olevat ja parantuneet, kerrot harkastasi jne. Tämäkin tulee ladata ÕIS:iin

4. Puolustus

Kyse on rennomman puoleisesta seminaarista, jossa käydään läpi harkkaraporttia. Puolustukseen rekisteröidään Moodlessa.

Vinkkivitoset💁‍♀️✅

📨 Hae hae hae. Mutta määrä ei korvaa laatua hakemuksissa kuitenkaan! Jos valtion hommat kiinnostaa erityisesti niin kannattaa suunnata valtiolle.fi (Muista, että nämä paikat on todella aikaisin haussa — helmikuussa on jo myöhäistä hakea kesälle)

📄Kunnon CV on ehdoton. Panosta siihen. “Erotu” mutta kukaanhan ei tiedä kuinka erotutaan, koska kaikki yrittävät “erottua”. Meikä sanoo näin, että persoonaa peliin ja sormet ristiin!

🙏Ei kannata olla turhan valikoiva paikan suhteen, kaikki vie eteenpäin ja oppia ikä kaikki. Voit vaikka valaistua että tämä on mun juttu tai todeta että ollut lainkaan oma kupponen teetä. Se on kuitenkin vain harjoittelu, ei loppuelämän määräaikainen työsuhde. Monipuolisuus tuo elämään uusia näkökulmia ja nuorena kannattaa kokeilla, kun vielä pystyy.

😌Mene avoimin mielin. Epäonnistumisia ei kannata pelätä, sillä jostain sitä on pakko aloittaa.

Erasmus+ tuen hakeminen

Erasmus on ulkomailla Virosta suoritettavan opinto/harjoittelujakson rahallista tukemista. Eli voit mennä vaihtoon/harkkaan myös Suomeen ja saada Erasmus-tukea. Erasmus on käytännössä 3-osainen prosessi. Linkin takaa löytyy hyvät ohjeet tähän! Jos on kysyttävää aiheeseen liittyen, niin Kerli Roosimaa hoitaa koulun puolelta prosessia.

Prosessissa tarvittavat dokumentit:

  1. Harjoittelupaikkaa hakiessa
  • Letter of acceptance
  • Application form
  • Proof of insurance (eli kuva siitä sinisestä eurooppalaisesta sairausvakuutuskortista, jos EU:ssa harkan tekee)

2️. Harjoittelun aloittamisen yhteydessä

  • Learning agreement (Tähän täytetään kurssi/kurssit joita suoritat)
  • Terms of placement agreement

3. Harjoittelun päättymisen yhteydessä

  • Letter of confirmation (Työnantaja vahvistaa, että olet ollut harjoittelussa)
  • Student placement evaluation (Palautekysely työnantajan täytettäväksi koskien harjoittelijaa/prosessia)
  • Kyselyn täyttäminen (mihin meni tukiraha, kokemus prosessista/tuen hakemisesta, suositteletko jne. Aika pintapuolinen ja simppeli kysely täyttää! Tämä tulee s-postiin automaattisesti harkan päätyttyä.)
  • Transfer form (Lataat ÕIS:sta kun on saanut opintopisteet harjoittelusta)

Harjoittelun alkaessa maksetaan 70% koko summasta ja loppu 30% harjoittelun päätyttyä ja kun kaikki loputkin paperit on toimitettu/velvollisuudet täytetty.

Vinkkivitoset💁‍♀️✅

📑💥Aloita paperisota ajoissa — ja nyt puhutaan kuukausista. Takautuvasti tukea ei makseta.

💸 Palkallisuus ei haittaa! Minulla harjoittelu oli palkallinen, minkä lisäksi sain Erasmus-tuen. (Suomeen kyseinen summa oli 720€/kk)

✍️Ole tarkkana mihin paperiin tarvitset kenenkin allekirjoituksen!

--

--

Sonja Kojo
TalTech Blog

Law & Marketing @ TalTech | Find me from Linkedin @sonjakojo 📲