Usein kysyttyä

Iida Saarela
TalTech Blog
Published in
3 min readFeb 4, 2020

Hei,

ja oikein hyvää uutta vuotta 2020!

Osallistuimme joulukuun alussa Studia-messuille Helsingissä. Studia-messut ovat Suomen suurin ura- ja opiskelutapahtuma, jossa oppilaat eri kouluista pääsevät kiertämään eri jatkokoulutus- sekä uramahdollisuuksia hyvin laajasti. Myös meidän yliopistollamme, TalTechilla, oli oma piste messujen ajan ja kiinnostuneet opiskelijat saivat tulla rupattelemaan kanssamme. Oli kiva nähdä, miten paljon kiinnostusta yliopistoamme kohtaan löytyi! :)

Ajattelinkin nyt koota tähän muutamia yleisimpiä ja kysytyimpiä kysymyksiä, mitä lukiolaisilla oli meille esittää liittyen TalTechiin ja sen mahdollisuuksiin.

Millä kielellä opinnot suoritetaan? Onko vironkieli pakollinen? — Kaikki kansainvälisen tutkinnon opinnot suoritetaan Englannin kielellä. Professorit sekä muu henkilökunta puhuu sujuvaa englantia, joten enkulla pärjää todella hyvin. Ei siis tarvitse pelätä, että täytyisi osata vironkieltä. Tottakai, jos vironkieli sinulta luonnistuu niin opiskelu on myös viroksi täysin mahdollista! Meillä myös koulu tarjoaa vironkielenkursseja, joten halutessaan voi paikallista kieltäkin opetella.

Mitkä ovat pääsykriteerit? — TalTechille hakuprosessi on todella erilainen kuin se mihin Suomessa korkeakouluhauissa olemme tottuneet. Kaikille aloille yhteisiä vaatimuksia ovat motivaatiokirje, englanninkielen osaamisen todistaminen, lukion päättötodistus, ylioppilastodistus, CV sekä skypehaastattelu. Oikeustiede on ainakin toistaiseksi ainut ala, jossa ei ole pääsykoetta ollenkaan. Muilla aloilla (kauppatiede sekä insinöörialat) käytössä on myös online-testi, joka täytyy suorittaa ennen kouluun hyväksymistä. Eli niinkuin voi päätellä, pääsykriteereinä toimivat pääosassa aiempi koulumenestys sekä oma motivaatio.

Miten todistan englanninkieleni? — Koska kaikki opinnot tosiaan suoritetaan englanninkielellä, tulee se todistaa. TalTechin vaatimukset kieleen ovat : 1) lukion päättötodistuksessa 7 tai korkeamnpi; TAI 2) Ylioppilaskirjoituksista C tai korkeampi; jos kumpikaan ei täyty 3) täytyy tehdä erillinen kielitesti verkossa tai paikanpäällä ja siten todistaa osaaminen.
Kuitenkin jos olet jo opiskellut englanninkielellä kokopäiväisesti aiemmassa koulutuksessasi, ei sinun tarvitse kielitaitoasi muulla tavalla todistaa.

Miksi opiskella Tallinnassa? — Tämä kysymys oli todella yleinen, enkä ihmettele. Tallinnassa opiskelu on täydellinen ensiaskel ulkomaille muuttamiseen, jos on tarkoituksena suorittaa kansainvälinen tutkinto ja ehkä tulevaisuudessa jatkaa ulkomailla opiskelua/työskentelyä. Tallinnassa on myös edullista asua ja suomiyhteisö opiskelijoiden välillä löytyy. Ei ainakaan siis tarvitse murehtia, että olisit ainut suomalainen. :) Lyhyet välimatkat Suomeen kuitenkin mahdollistavat myös hyvin kotona käynnin. Meillä onkin yleensä max.4-päiväinen kouluviikko, joten pidennettynä viikonloppuna kerkeää hyvin käydä kotona, jos näin haluaa.

Onko yliopistolla vaihto-opiskelu mahdollisuutta? — Kyllä! TalTechilla on hyvin kattava yhteistyöyliopistojen lista, joten vaihtomahdollisuuksia löytyy.

Millaista opiskelu on? — Osaan kertoa vain omalta näkökannaltani sekä oikeustieteen opiskelusta. Meillä ensimmäinen vuosi oli aika “perusasiaa”, joten oli hyvä päästä vauhtiin. Se, että ensimmäinen lukukausi oli suhteellisen pintapuolista oli todellakin hyvä asia, sillä oli aikaa sopeutua uudella kielellä opiskeluun sekä muutenkin koulun käytäntöihin. Opiskelu yliopistossa on tietenkin vähän erilaista kuin mitä se on lukiossa. On todella paljon itsestä kiinni miten menestyy, eikä kukaan ole niin sanotusti potkimassa sinuun vauhtia. Toisena vuotena alkaa jo kunnolla sitten asioihin perehtyminen sekä kurssit vaikenevat, mikä on aivan loogistakin. Koulupäivät vaihtelevat toisistaan aika paljon, sillä joskus saattaa olla vain yksi luento ku joskus vaikka neljä. Kurssien materiaalit ovat hyvin saatavilla moodlessa, eli koulukirjoja ei tarvitse paljoa ostella.

Pysyykö koulun ohella työskentelemään? — Kyllä pystyy ja monet niin tekevätkin. Jos vain on halua sekä jaksamista niin koulun ja työn yhdistäminen onnistuu varmasti. Osa opiskelijoista käy ihan Suomessa töissä ja osa taas täällä Tallinnassa. Meillä on koulussa yleensä 4 päiväinen kouluviikko, joten pidennetyt viikonloput mahdollistavat hyvin Suomessa vierailut sekä töiden tekemisen!

Suositteletko TalTechia muille? — Kyllä suosittelen. Tähän astiset opintoni ovat olleet ihan huippua ja viihdyn kaupungissa hyvin. On ollut mukava huomata, miten kivasti on sopeutunut joukkoon. Jos nyt saisin valita, lähtisinkö tänne opiskelemaan niin ehdottomasti kyllä!

Toivottavasti tästä oli sinulle jotain apua. Jos jotain kysyttävää ilmenee tai jokin jäi epäselväksi, niin aina voi laittaa sähköpostia osoitteeseen opiskelijaksi@taltech.ee! Mukavaa vuoden alkua :)

--

--

Iida Saarela
TalTech Blog

Studying law at Tallinn University of Technology