Vaihto-opinnot: kandiksi Tšekissä

Julia Kotimäki on juuri valmistunut oikeustieteen opiskelija, joka suoritti Erasmus+ vaihto-opintonsa Tšekissä. Lisäksi hän kirjoitti samalla kandidaatin tutkielmansa, mikä tekee hänen vaihtotarinastaan vielä erityisemmän.

Sonja Kojo
TalTech Blog
6 min readFeb 28, 2021

--

Ennen vaihtoa

Päätös hakea syntyi vasta vuoden 2020 alussa. Aloin vauhdilla etsimään sopivaa yliopistoa, ja sain haut hoidettua ennen määräaikoja. Hakuprosessiin meni minulla aikaa noin puolitoista kuukautta. Sopivan yliopiston etsiminen kohdallani oli hieman vaikeampaa, koska kirjoitin vaihdon aikana kanditutkielmani ja valmistuin heti vaihtolukukauteni jälkeen. Defenssin ja valmistumisen takia lukukausiajan täytyi olla sopiva; lukukauden tuli alkaa viimeistään syyskuun puolivälissä ja minun täytyi pystyä lähtemään viimeistään joulukuun puolivälissä. Tämä kriteeri karsi hyvin paljon vaihtoehtoja.

Kandia varten yliopistolta täytyi löytyä professori, joka voisi toimia avustavana valvojajani kirjoitusprosessissani. Kaikki yliopistot eivät ota kandin kirjoittajia vaihtoon, eivätkä kaikki pysty tarjoamaan avustavaa valvojaa. Lisäksi aiheenani oli kansainvälinen humanitäärioikeus, joten osaajiakaan ei kaikilla yliopistoilla ollut. Lähetin viestiä yli 40 yliopistolle ja lopulta Palacký University Olomouc oli ainoa, joka vastasi pystyvänsä tarjoamaan minulle vaihtokokemuksen näillä kriteereillä. Maa, kaupunki ja yliopisto vaikuttivat kiinnostavilta ja olin lähdössä hyvillä mielin. Hain TalTechin hakuprosessin mukaisesti, minkä lisäksi minun täytyi täyttää hakemukset vastaanottavan yliopiston sivuilla. Jälkimmäinen oli lähinnä muodollisuus, jolla yliopisto sai henkilötietoni ja kurssivalintani. Tässä vaiheessa pääsy kyseiseen yliopistoon oli jo varmaa.

(Huom! Jos lähdet vaihtoon suorittamaan kursseja kesken opiskelujen eikä vasta viimeiseksi lukukaudeksi, homma on huomattavasti helpompi.)

Hakuprosessi itsessään

Uusia kokemuksia täytyi taas saada, vaikka tilanne näyttikin epävarmalta maailmalla. Olin innoissani reissusta ja koronatilanne Tšekissä oli hyvä lukukauden alussa (joskin tämä muuttui aika radikaalisti jo vaihdon alkupuolella). Lisäksi suuri motivaatio oli se, että sain syksyn lisäaikaa kandin kirjoittamiseen. Alun perin tarkoituksenani oli valmistua jo keväällä, mutta lykkäsin kandin kirjoittamista vaihtoa ajatellen. Olisinhan sen voinut Tallinnassa tai Suomessakin viimeistellä, mutta se ei olisi ollut yhtälailla näin kiinnostavaa. Ajattelin, että mikäli kumpikaan yliopisto ei vaihtoa peru, en aio perua minäkään.

Minun täytyi varmistaa, että vastaanottava yliopisto pystyy vastaamaan tarpeisiini kandin osalta. Näiden lisäksi myös varsinaisen TalTechin valvojani täytyi hyväksyä suunnitelmani vaihtoon lähdöstä. Vastaavasti minun täytyi huolehtia itse, että olen sopiva vaihto-oppilas kyseiseen yliopistoon, esimerkiksi kielitaidon osalta. Hakiessani kyseiselle yliopistolle riitti, että suoritan tutkintoa tälläkin hetkellä englanniksi, mutta joillakin yliopistoilla on myös muita erinäisiä vaatimuksia. Paperihommat tuli hoitaa ajallaan TalTechille, ja sitten toimia ohjeiden ja vastaanottavan yliopiston hakuprosessin mukaan.

Lista paperitöistä hakuaikanani

Otin vaihdossa pari kurssia ja niistä täytyi selvittää dekaanin kanssa, että ne sopisivat yhteen opintojeni kanssa. Koulumme Mobility Centre oli suureksi avuksi hommien selvittelyssä. He myös vastaavat TalTechin hakuprosessista, mukaan lukien Erasmus-tukiasioista. Tukia varten täytyi täyttää muutamat paperit. Vakuutuksien osalta eurooppalainen sairaanhoitokortti olisi riittänyt, mutta itse hankin kattavamman matkavakuutuksen. Tätä suositeltiin erityisesti koronan takia, ja olen tyytyväinen, että hankin sellaisen. Lopuksi tein matkustusilmoituksen ulkoministeriölle suosituksen mukaan.

Alku kohdemaassa

Koululta täytyi saada kirjallinen vahvistus saapumisesta, jotta tiedon pystyi välittämään TalTechille. Majoitus hoitui kätevästi koulun asuntoloissa, joissa asumista varten piti täyttää vuokrasopimus. Vuokra oli hyvin kohtuullinen. Vastaanottava yliopistoni Palacký University Olomouc huolehti hyvin vaihto-opiskelijoistaan, ja he myös hoitivat asumisen rekisteröinnin asuntolassa asuvien puolesta viranomaisille. Majoitustoiveita kysyttiin jo etukäteen vastaanottavan yliopiston hakulomakkeissa ja sain toiveeni mukaisen yksittäisen huoneen, jossa wc- ja keittiötilat olivat jaettavia.

Elämä Tsekissä

Kohdekaupungin nimi on Olomouc, joka on Tšekin kuudenneksi suurin kaupunki ja sijaitsee kätevästi päärautatien varrella. Olomouc on tunnettu sen historiallisista nähtävyyksistä. Yliopiston nimi on Palacký University, joka on Tšekin toiseksi vanhin yliopisto. Kaupunki oli kotoisa; vanhassa kaupungissa näytti paljolti samalta kuin Tallinnassa.

Yliopistolla on useampi eri kampus. Vaihto-opiskelijat asuvat pääasiassa kahdella kampuksella — Neředín ja Envelopa — , joihin opiskelijat sijoitetaan lähtökohtaisesti tiedekunnan mukaan niin, että asumis- ja opiskelupaikat ovat lähekkäin. Itse asuin Neředín-nimisellä kampuksella, jossa majoitustilat olivat paljon siistimmät. Tarjolla oli yhden ja kahden hengen huoneita pienissä asunnoissa, joissa samaa vessaa ja keittiötä käytti vain muutama ihminen. Ainoana miinuksena oli se, että kampukselta on pidempi matka keskustaan. Tuo kolmen kilometrin matka sujui kuitenkin helposti julkisilla tai kaupunkipyörällä. Envelopalla asuminen on tiiviimpää ja tiloja pitää jakaa enemmän muiden opiskelijoiden kanssa. Toisaalta yhteishenki ja meininki oli siellä ehkä parempaa, minkä vuoksi vietin siellä enemmän aikaa kuin Neředínillä. Tallinnasta Olomouciin lähtijälle suosittelisin Neředíniä paremman asumisen vuoksi.

Koronan takia paljon paikkoja oli kiinni ja itse kulutin rahaa lähinnä asumiseen, syömiseen ja juomiseen. Ruoat ja erityisesti juomat olivat todella edullisia. Asuntolassa asuminen oli hyvä valinta ja hinta-laatu-suhde oli erinomainen. Eläminen Olomoucissa oli edullisempaa kuin Tallinnassa. Tšekissä on muuten käytössä eri valuutta — Tšekin koruna. Joukkoliikennelippu opiskelijalle maksoi noin 30 euroa/3kk, ja taksimatkan sai 2–4 eurolla. Kaupunkien välillä matkustaminen junalla oli edullista ja miellyttävää; tunnin matkan saattoi saada alle eurolla. Matkustimme mm. Prahaan, kun korona sen vielä salli.

Opiskelu ja opetus

Ensimmäiset 2 viikkoa luennot järjestettiin niin että vaihto-opiskelijat olivat luokassa läsnä, ja paikalliset opiskelijat osallistuivat etänä. Tämän jälkeen koronatilanne paheni ja loppu lukukausi oli pelkkää etäopetusta kaikille. Opiskelu oli näkökulmastani pääasiassa samanlaista kuin Tallinnassa: luentoja, muutamia kirjallisia tehtäviä kotona, lopuksi tentti. Arvosanat annettiin, mutta TalTechille kurssit merkattiin lopulta pass/fail.

Yksi kurssi oli kuitenkin hyvin erilainen, mutta niin oli sen aihekin; Tsekin kulttuuri ja historia. Luennoilla tarjottiin Kofolaa (tsekkiläinen oma versio Cocacolasta) ja olutta, katsottiin leffoja, kuunneltiin musiikkia, käytiin jopa yhdessä baarissa… Kokonaisuutena opiskelu oli minulle rentoa, sillä kursseja oli vähän ja kandin kirjoittamisen sain suunnitella ja toteuttaa omien aikataulujen mukaisesti. Kandin lisäksi suoritin yhteensä 9 opintopistettä.

Opiskelijaelämä

Opiskelijaelämä vaikutti aluksi hyvin lupaavalta, ja orientaatioviikolla tekemistä oli päivittäin; oli kaupunkisuunnistusta, pub crawlia, lasersotaa, pyöräretkeä rannalle... Baarit ja klubit olivat auki ja tietenkin opiskelijoina hyödynsimme niitä ahkerasti. Kunnes (yllätysyllätys) koronatilanne paheni ja kaikki muuttui. Tapahtumat loppuivat tietysti kokonaan, kun koko yhteiskunta oli kiinni. Tämä ei kuitenkaan menoa haitannut; vietettiin edelleen aikaa vaihtareiden kesken ja juhlittiin pienen sisäpiirin kanssa.

Enimmäkseen vietin aikaa muiden vaihto-oppilaiden kanssa, mutta yliopisto järjesti mahdollisuuden saada oman ”Buddyn”; eli paikallisen ystävän, joka auttoi alussa käytännön järjestelyissä. Satuin saamaan todella mahtavan Buddyn ja meillä yhdessä vietetty aika ei todellakaan rajoittunut välttämättömiin velvoitteisiin, vaan tutustuin häneen ja hänen paikallisiin ystäviinsä hyvin ja vietimme paljon aikaa yhdessä. Vaihdon aikana lempiaktiviteeteiksi muodostui asuntoloilla hengailu, tsekkiläisten komedioiden katsominen oluen kera, pyöräretket kaupungin lähiympäristöön ja kansainväliset illalliset, joissa jokainen teki jotain kotimaastaan tuttua ruokaa kaikille. Ilman koronaa lempiaktiviteetit olisivat luultavasti olleet jotain muuta, mutta en valita yhtään näistäkään. Hyvin viihdyin, tutustuin ihmisiin ja hauskaa oli!

Kaiken kaikkiaan

Kaikesta huolimatta kokemus oli mahtava ja voin suositella vaihtoon lähtöä ihan jokaiselle. Sain todella paljon perspektiiviä maailmaan ja kansainvälisiä ystäviä sekä rohkaistuin käyttämään englannin kieltä aivan eri tavalla kuin koskaan ennen. Vaikka rajoitukset saatettiin voimaan jo viikkoja saapumiseni jälkeen, ehdin tutustua paikalliseen kulttuuriin sekä muihin ihmisiin ensimmäisten viikkojen aikana. Lisäksi yliopiston järjestämä kulttuurikurssi oli erinomainen vaihto-oppilaalle. Ei jäänyt epäselväksi, että Tšekki on todellinen olutmaa; juomiin tutustuminen onnistui panimovierailulla, Tšekin kulttuurin kurssilla, baareissa, ja omatoimisesti meidän järjestämissä oluenmaisteluilloissa. Myöskin kahvilat olivat ihan huippuja, sillä edulliset hinnat mahdollistivat niissä useasti käymisen. Parasta Tšekissä oli monipuolisten oluiden lisäksi edullinen hintataso, kauniit kaupungit ja mielenkiintoinen kulttuuri.

Vinkkejä vaihtoon lähtevälle

✅ Lähde reippain mielin.

✅ Osallistu paikallisen kielen tai kulttuurin kursseille.

✅ Tutustu sekä vaihtareihin että paikallisiin opiskelijoihin.

On ok epäröidä ja miettiä kannattaako lähteä vaihtoon korona-aikana, mutta kannustan kuitenkin olemaan rohkea. Omasta puolestani sanonkin, että vaihdosta voi tulla hyvinkin hauska reissu poikkeuksellisesta menosta huolimatta!

--

--

Sonja Kojo
TalTech Blog

Law & Marketing @ TalTech | Find me from Linkedin @sonjakojo 📲