Brettspill til jul? Her er de fem første spillene du bør vurdere

Alexander Eliesen
Tanketrommel
Published in
7 min readDec 5, 2016
Bilde: “Settlers of Catan” av Ginny (CC BY-SA 2.0)

Det er snart jul! Og hver jul er det flere som har brettspill på ønskelista si. Kanskje du trenger tips til egen ønskeliste, eller du vil gi bort et brettspill til noen, men ikke helt vet hva? Her får du fem julegavebrettspilltips!

Brettspill er fantastiske gavetips, fordi de leder alltid til påfølgende spillkvelder. Så dette er din sjanse til å gi noen en fin gave som bare fortsetter å gi i mange år fremover. Dette forutsetter at du velger gode spill, da, men slapp av, det fikser jeg ;)

Disse anbefalingene er basert på noen kriterier:

  • Spillene skal egne seg for hele familien — ingen spill som krever en spesiell interesse for fantasy, science fiction, krig eller annet.
  • Reglene skal være enkle nok til at man kommer igang uten annen hjelp enn reglene som følger med. Ingen skal trenge noe google-fu!
  • Det bør være mye som skjer, så ingen går lei mens de venter på sin tur.
  • God balanse mellom tilfeldighet og ferdighet, slik at det ikke blir de samme som vinner hele tiden.
  • Til sist så skal de være enkle å få tak i. Alt skal være tilgjengelig i norsk butikk eller nettbutikk.

Alle disse spillene gir deg bedre spillopplevelser enn Monopol, Yatzy og Ludo til sammen. De er også enklere å lære bort og artigere for hele familien enn både Risk og Sjakk #shotsfired.

Carcassonne

Den enkleste måten jeg vet om å introdusere folk som ikke vanligvis spiller brettspill til hobbyen er gjennom Carcassonne. Dette er en klassiker fordi det er enkelt å lære, har mye variasjon og har litt konkurranse men ikke nok til å skape splid på julekvelden. På sitt beste er Carcassonne et puslespill som man legger sammen og som noen vinner.

En del av sjarmen til Carcassonne er at spillbrettet blir til mens du spiller! Hver tur legger en spiller ned en brikke på brettet og forsøker å få poeng gjennom å fullføre landeveier, byer, klostre eller åkre rundt byene. Spillet har mange forskjellige måter å få poeng på som krever at du tenker litt på hvordan du vil utvide brettet. Når det er din tur igjen har brettet fått mange nye muligheter etter at de andre spillerne har lagt ned sine brikker, så det blir ikke forutsigbart.

Det finnes utallige utvidelser og variasjoner av dette spillet. Min anbefaling er å begynne med grunnpakken og vurdere tillegg etter å ha spilt den litt. Som oftest følger tilleggene med elver med og de er glimrende.

Praktisk

  • Antall spillere: 2–5.
  • Anbefalt alder: fra 8 år.
  • Spilletid: 30–45 minutter.

Prøv denne hvis:

  • Du liker mange måter å få poeng på mens du spiller.
  • Du liker lett konkurranse, men ikke for mye.

Dropp denne hvis:

  • Alle bør i det minste ha prøvd Carcassonne. Jeg kommer i det minste ikke på noen grunn til å la være :P

Ticket to ride

Dette er kanskje spillet som burde erstatte Monopol i norske hjem og hytter. Dette er både enklere, mer spennende og mer moro enn Monopol. Dessuten blir det bedre stemning rundt bordet av å bygge toglinjer enn å drive hverandre konkurs. Tro det eller ei.

I Ticket to ride vinner den som har bygd de beste toglinjene. Dette gjør du ved å samle på kort til å kjøpe ruter. Du må hele tiden velge om du vil være sikker og kjøpe mange små strekninger eller ta sjansen på å spare til de store linjene som gir mer poeng.

Hver spiller har egne togruter de får ekstra poeng for å fullføre, så det gjelder å få til dette før noen ødelegger for deg mens de bygger sine ruter. Samtidig må du ikke være for åpenbar med hva du prøver å få til, for da vil noen prøve å stoppe deg (vi har alle en sånn i familien, sant?).

Det finnes utallige utgaver av Ticket to ride, og det er egentlig ikke så viktig hvilken du prøver. De har noen egne regler, men ingen som er avgjørende for spillkvelden.

Praktisk

  • Antall spillere: 2–5.
  • Anbefalt alder: fra 8 år.
  • Spilletid: 30–60 minutter.

Prøv denne hvis:

  • Familien er lei av Monopol.
  • Du vil ha noe strategisk og enkelt på en gang.

Dropp denne hvis:

  • Husfreden ikke tåler at noens kjempeplan blir sabotert i siste liten.

Escape

Escape er en såkalt moderne klassiker — i den forstand at jeg mener at alle som liker brettspill burde ha den i samligen sin. Escape er kanskje det beste spillet jeg vet om til å sprenge folks forventninger om at brettspill bare er ludo og stigespill.

Spillet har et lekkert Indiana Jones-inspirert tema og handler om å unnslippe et tempel før det raser. Dette gjør du ved å trille terninger, og resultatet på terningene bruker du til å utforske templet og samle krystaller som trengs til å åpne utgangen av templet.

Escape har ingen turordning. Istedet får du trille så mange ganger du klarer og gjøre så mye som du får til før tiden er ute. Dette betyr at alle triller terninger hele tiden, noe som bidrar med mye av sjarmen til spillet.

Dette er et samarbeidsspill, noe som betyr at enten så vinner alle eller så vinner ingen. Grupper som får det til må snakke sammen, planlegge og hjelpe hverandre. De må også takle litt stress, fordi noen kommer til å skrike når det knapt er tid igjen og de sitter fast så noen må snu for å hjelpe dem opp igjen.

Praktisk

  • Antall spillere: 1–5.
  • Anbefalt alder: fra 8 år.
  • Spilletid: 15 minutter.

Prøv denne hvis:

  • Du heller vil spille sammen med andre enn å kåre én vinner.
  • Du liker korte spill som du heller kan spille flere ganger.

Dropp denne hvis:

  • Tidspress og hektisk kriseløsning ikke er noe for deg.

Catan

Catan var vel spillet som gjorde meg til en entusiast i sin tid. Spillet er en klassiker og har fått mye av æren for brettspillenes renessanse siden den ble sluppet for første gang på 90-tallet.

Catan handler om å etablere bosettinger og bli det største riket på øya. For å få til dette trenger du ressurser. Noen av disse høster du selv i dine byer, andre må du bytte til deg fra de andre spillerne.

Mye av moroa i spillet ligger i byttehandel med andre spillere. Ingen får tilgang til alt og alle blir nødt til å forhandle med noen. Hver tur har du alltid mulighet for en god handel, så du sitter sjelden og venter på din tur. Det finnes også nok måter å vinne på til at du kan tilpasse deg underveis.

Spillbrettet består av mange små brikker som legges ut helt tilfeldig hver gang man spiller. Så hvert spill blir forskjellig og hva du har å bytte bort vil variere hver gang. Dette gjør at det er vanskelig å gå lei av Catan.

Catan har med årene fått mange utvidelser. Personlig anbefaler jeg den som lar deg spille med 5–6 spillere, men ikke noe mer.

Praktisk

  • Antall spillere: 3–4.
  • Anbefalt alder: fra 10 år.
  • Spilletid: 1–2 timer.

Prøv denne hvis:

  • Du liker spill med et strategielement.
  • Byttehandel i spill høres gøy ut (og gjett om det er!).

Dropp denne hvis:

  • Du vil knuse dine motstandere — her er det lite direkte konflikt.

Codenames

Dette er et enkelt selskapsspill som kan dras fram når som helst. I Codenames handler det om å avdekke spioner. Brettet er fullt av agenter med kodenavn, men man vet ikke hvem som er på ditt lag.

Spillerne deles i to lag. Hvert lag velger en kodemaker mens resten av laget blir kodeknekkere.

Kodemakeren kan for eksempel si “Natt! 2!” — da vet laget ditt at to av kodenavnene på brettet, som kan assosieres med natt, er på deres lag. Så gjelder det bare å gjette riktig. Gjetter laget ditt feil så risikerer du at det andre laget får poeng istedet!

Dette leder til fantastiske øyeblikk som når kodemakeren sier “Grønnsak!”, og du og lagkameraten din lurer på om han tror at sitron er en grønnsak eller hinter til “nisse” fordi det også kan bety at noen er dum.

Codenames vant Spiel Des Jahres i 2016, som er kode (eller tysk) for Oscar-prisen for årets beste spill. Dette er altså en kommende klassiker og fortjener en plass sammen med resten av spillene på denne listen.

Praktisk

  • Antall spillere: 2–8.
  • Anbefalt alder: fra 10 år.
  • Spilletid: 15 minutter.

Prøv denne hvis:

  • Du liker lagspill.
  • Du liker både å lage og knekke koder.

Dropp denne hvis:

  • Du har en oddetalsfamilie — her må det være like mange på hvert lag.

Hvordan får jeg tak i disse spillene?

Alle disse spillene finner du i norske nettbutikker. Et googlesøk ala. “Catan Norge” vil gi deg treff hos minst en norsk nettbutikk du kan stole på. De fleste av disse spillene er også tilgjengelige på bokhandlere som Ark eller Norli. Om du har en Outland i nærheten finner du alle disse der, også.

Jeg trenger flere tips! Hva gjør jeg da?!

Slapp av! Jeg jobber med fem tips til som du skal rekke å få før fristen for juleshoppingen går ut.

Du kan også stille spørsmål i kommentarfeltet under, så skal jeg svare etter beste evne.

--

--

Alexander Eliesen
Tanketrommel

I play the best games. Boardgames, videogames, mindgames, you name it.