Karantinadayken Evde Başarılı Grup Projeleri Nasıl Yapılır? Proje Sürecini Verimli Yönetmek
Evet. Dünya üzerinde etkili olan koronavirüsün ülkemize de gelmesiyle birlikte hepimiz evlerimize çekildik. Fakat söylemeliyim ki, virüse ve 2020’nin çeşitli olaylarına rağmen yaşanan olaylar çalışma akışımı çok etkileyemedi. Siz de benim gibi proje yaparken kendini eve veya sakin bir ortama kapayanlardansanız bu durum sizin lehinize bile olmuş olabilir. Aslında bu yazım ben ve benim gibiler için değil, genellikle okulda, kafede buluşup saatlerce proje tartışıp beraber çalışmayı seven mimarlarımız ve mimar adayı öğrencilerimiz için olacak. Yazımın içeriği proje yaparken iletişim ve iş akışını kolaylaştıracak programlar önerilerinden ve okul zamanında edindiğim tecrübelerimden oluşuyor.
İlk Problem: Evdeyken İletişimi Nasıl Sağlayacağız?
Discord — ShareX ikilisi:
Çoğunuzun skype dediğini duyar gibiyim. Yeni özellikleri gelmediyse çok efektif bir arayüzü ve kaliteli bir ekran paylaşımı olduğunu söyleyemem. Bu konuda benim önerim; “Discord” olacak.
Programı nasıl yükleyeceğinizi veya kullanacağınızı anlatmayacağım ama özelliklerinden biraz bahsedeceğim.
- İlk olarak eğer internetiniz çok kötü değilse kaliteli bir ses alıp karşıya da sizin sesiniz net bir şekilde gidiyor ve mikrofon ses hassasiyeti sayesinde Skype’da o duyduğunuz telefon sesi cızırtısını almıyorsunuz.
- Arayüzü gerçekten eğlenceli, keşfettikçe anlayacaksınız.
- İstediğiniz şekilde farklı toplulukların açtığı odalara girebilir sosyalleşebilirsiniz. ( 2019 yazında Discord’da genellikle çalışkan ve azimli mimarlık öğrencilerinin projelerini tartışıp farklı okullardaki hatta farklı ülkelerdeki öğrencilerle iletişime geçip yardımlaşabilecekleri bir topluluk kurma hayalim vardı, uzaktan iletişimi ve etkileşimi de Discord ile yapmayı ve önermeyi düşünüyordum. Çeşitli nedenlerden dolayı eforumu o hayale yönlendiremesem de burada iletişim önerisi olarak koymak istedim.)
- Akıcı bir şekilde ekran paylaşımı yapabiliyorsunuz. Kısacası, bir baksanız fena olmaz. ☺
Peki, Konuşma esnasında projenin kısmını ekran görüntüsü almak, orayı işaretlemek, hatta çizmek isteyeceksiniz? En kolay nasıl yapabilirsiniz?
- Bence bu durumu 2 ayrı kategorisi olmalı, sadece bilgisayar üzerinden ilerliyorsanız bunun için “ShareX" ekran görüntüsü alma programını öneriyorum. Normal ekran alıntısı aracından farkı nedir derseniz:
- ShareX in aslında özelleştirilebilir kısayolları var, ekran görüntüsü almak istiyorsanız kendi atadığınız tuş ile almak istediğiniz görüntüyü isterseniz dikdörtgen şeklinde isterseniz kalemle işaretleyerek kolayca anlatmak istediğinizi aktarabiliyorsunuz. Dediğim gibi, bir deneyin. Ne demek istediğimi anlayacaksınız.
2. İkinci durum ise eskiz defterinize bir çizim yaptınız ve grup arkadaşınızın bunu modellemesi gerekecek veya projedeki fikrinizi eskiz üzerinden anlatacaksınız. Bunun için yine Discord’un telefon uygulamasını, veya benim gibi tabletinize çizim yapıyorsanız Discord’un tabletteki uygulamasını tavsiye ediyorum. “E ne gerek Whatsapp’tan atar W. Web’den de bakarız” diyorsanız onu da denemiş biri olarak; bilgisayar başındayken grup arkadaşlarınızın bütün mesajlarınızı görmesi veya siz çalışırken sürekli mesaj gelmesi pek hoş olmuyor. ☺
Ek olarak telefondan veya tabletten ekran paylaşımlarını izleyebiliyorsunuz. Siz dinlenirken grup arkadaşlarınızın çalışmasını izlemek gerçekten çok tatlı oluyor. (Kesinlikle böyle bir şey yapmam, tahmin ediyorsunuzdur…)
Uzaktan İletişimi Çözdüğümüze Göre Şimdi Gelelim Projeye Dair Fikirlerimizi Nerede Toplayacağımıza
Miro Moodboard
En sevdiğim kısma geldik. Proje hakkında düşünülüp örneklere baktığımız, örneklerin bazı kısımlarını beğenip kaydettiğimiz bölüme.
Aslında akla ilk gelen Pinterest’ in içerisinde oluşturduğumuz panolar oluyor fakat Miro Moodboard’ı keşfedince bırakamayacaksınız.
Projelerim için bende bazen Pinterest’e girip ilham alabileceğim görsellere ve fikirlere bakıyorum. Bulduklarımı genelde ya panoya kaydediyorum veya arkadaşlarıma atıyorum. Topladığım görseller bir şekilde ordan oraya dağılıyor. Ve Pinterest’te bulduğum bir görselin üzerine çizim yapma gibi bir şansım veya hareketli bir görüntü kaydetme gibi bir seçeneğim olamıyor. Fakat Miro ile isterseniz Youtube’dan veya başka bir yerden video kopyalabilirsiniz, isterseniz kendi çiziminizi oluşturduğunuz moodboard’a aktarabilirsiniz.
En sevdiğim özelliği ise moodboard’unuza arkadaşlarınızı da davet edebiliyorsunuz. Hatta kimler ne eklemiş, kaydettiğiniz fikirler hakkında kimler yorum yapmış tek tek görebiliyorsunuz. İsterseniz bilgisayar üzerinden, isterseniz de telefonunuzdan Miro’ya girip işlem yapabiliyorsunuz. İnteraktif ve dinamik olması beni bu uygulamaya ikna eden sebeplerden biri.
Miro sayesinde bir iç mekan tasarımı yaparken fikirlerimi bir yerde toplayıp Discord üzerinden arkadaşlarımla tartışabiliyorum. Çizim yapmak istersem ya Miro’ya ya da Discord’a atıyorum. ShareX ile bu üç uygulama grup çalışması esnasında büyük bir kolaylık sağlıyor.
Şimdilik bu 3 uygulamayı keşfetmeniz için buraya bırakıyorum. Daha fazlası şuan için karışıklığa yol açabilir.
Gelelim uzaktan nasıl verimli çalışabiliriz sorusuna.
İletişim ve fikir alışverişi konularına değindiğimize göre, projeye başladınız, peki ya şimdi nasıl çalışacağız?
Genellikle grup çalışmaları 2 tipten oluşur:
- Birincisi herkesin görevi ayrıdır ve görev bitiminde gruptaki diğer bireylere yapılan iş gösterilir ve değerlendirilir.
- İkincisi ise her iş beraber yapılmaya çalışılır.
Not: İkinci yöntem uzakta da olsanız, yakında da olsanız işe yaramıyor. O yüzden 1.çalışma tipi üzerinden devam edeceğiz.
İlk Önce Proje Tesliminizdeki Gerekenleri Yazın ve Aranızda Paylaşın.
Herkesin görevi belirlendiyse, yapacağınız işin sorumluluğu tamamen sizde olduğu için durumu daha çok kontrolünüz altına alabileceksiniz ve grup çalışmasının verimliliği daha da artacak. Zaten yaptığınız işi bitirdiğinizde grup arkadaşlarınıza gösterip yapılan iş hakkında kritik ve geliştirme önerileri alacağınız için yine beraber yapmış gibi oluyorsunuz ve süreç daha sağlıklı ilerliyor.
Okul hayatımda da, şimdiki iş hayatımda da evden çalışma süreci genellikle bu platformlar üzerinden ilerliyor ve fazlasına ihtiyaç duymuyorum. Dışardayken, evdeyken, iş ortamından uzaktayken de ister telefondan, ister tabletinizden isterseniz de bilgisayarınızdan kolaylıkla işlerinizi kontrol edebiliyor ve halledebiliyorsunuz. Size de umarım yardımcı olur bu yazım. Bu zor günlerde, pozitif kalmak dileğiyle. :)
#EvdeÇiz
Mimarlıkta proje verimliliğine dair video içeriğim: