Prototype 1: de prullenbak in

Wieteke Vrouwe
Team Amsteldorp
Published in
3 min readFeb 1, 2016

Team Ontmoeting op de eerste dag van de prototypeweek.

We komen voor het eerst bij elkaar met het hele team rond een uur of 12 op maandagochtend – het is vandaag de start van de prototypeweek in Amsteldorp. De komende dagen zullen we ons bezighouden met het vraagstuk over ‘ontmoeten’ in de wijk. Wie wil elkaar graag ontmoeten? En op welke manier? En waar dan? En hoe kunnen we die ontmoeting tussen bewoners goed of beter vormgeven?

Eerder bleek uit de verhalen van bewoners dat er een behoorlijk aantal Amsteldorpers zijn die behoefte hebben aan een praatje én aan leuke winkeltjes en activiteiten in de wijk. Er was ooit een buurtsuper -van Kees- maar Kees is helaas niet meer, en daarmee hield ook het bestaan van de buurtsuper op. Kees was niet alleen gewoon de winkeleigenaar, zo begrepen we, hij was ook altijd in voor een gesprekje met zijn klanten. Kees scheen het zelfs meer daarvoor te doen dan voor de financiële opbrengst. Afijn, de teloorgang van de winkel van Kees sloeg voor sommige bewoners een gat in hun wekelijks sociaal contact. Toch lijken er genoeg andere plekken te zijn waar ze terecht kunnen voor een kop koffie en een gesprek met een buur: in het Hoekhuis, de Open Hof, en sinds kort ook bij Everswijn, hebben we proefondervindelijk geconstateerd. Maar: in het Hoekhuis voelen sommige mensen zich niet welkom. En voor de Open Hof geldt eigenlijk hetzelfde. Het zijn telkens dezelfde groepjes mensen die er komen, horen we van bewoners. Hoe kunnen we daar iets tegenover stellen?

Ons eerste idee werd vlug geboren: de sociale buurtsuper. In de sociale buurtsuper zou van alles kunnen gebeuren: er zouden pakketjes bezorgd kunnen worden voor bewoners, gereedschap uitgeleend, creatieve uitspattingen van bewoners zouden tentoon kunnen worden gesteld, er zou thee gedronken kunnen worden en natuurlijk zouden ook de dagelijkse boodschappen er te koop zijn. Zo zou de winkel kunnen functioneren als een laagdrempelige en vooral vrijblijvende ontmoetingsplek waar mensen in en uit kunnen lopen, maar ook langer kunnen blijven of zelfs de winkel runnen.

Boodschappenlijstjes

We spraken met een behoorlijk aantal bewoners die allemaal wel wat te wensen hadden voor de winkel – een pinautomaat, een brocanteafdeling, een moestuin, een medicijnenafhaalpunt en ga zo maar door. Tijdens de gesprekjes gebeurde er echter nog iets interessants: de buurtbewoners vertelden volop over wat er allemaal al in de buurt aanwezig is: moestuintjes bijvoorbeeld. Een medicijnenafhaalpunt. Maar ook een speeltuin, een fietsenmaker, een Surinaamse kruidenverkoper, de Groene Vingers, een yogaschool, een hotel en een kinderopvang en activiteiten variërend van samen eten met buren tot koffie drinken met rolstoelers bij de schooltuinen. Er zijn kunstprojecten in de wijk (geweest) en er ís zelfs al een supermarkt: die van een Turks echtpaar. Je zou kunnen zeggen dat het supertje qua uitstraling misschien niet helemaal up to date is, maar de producten zijn prima ondervonden Welmoed en Boo door er ‘s middags belegde broodjes te halen.

Boo en Welmoed vertellen over hun ervaring bij de Turkse super: ‘Zijn vrouw kookt zelf de soep die ze verkopen in de winkel!’ (Foto: Kennisland, CC BY)

Bruisend Amsteldorp

Terug bij elkaar waren we allemaal een beetje overweldigd door het feit dat er al zoveel gebeurt in de buurt. Waarom zouden we daar nog iets aan toe willen en moeten voegen? We gooiden ons eerste prototype -de buurtsuper- unaniem en rigoureus de prullenbak in. De focus van ons team verschuift: in plaats van een nieuwe ontmoetingsplek te creëeren lijkt het ons interessanter en wellicht ook beter om te bekijken hoe alle activiteiten, winkeltjes en scholen (ontmoetingsplekken!) die al bestaan in de buurt zichtbaarder kunnen worden. Kunnen we vlaggen maken bij iedereen die een bepaalde ‘skill’ in huis heeft om met de buurt te delen? Kunnen we een soort ‘ontdekkingsreis’ door de buurt maken waarbij we bij allerlei verschillende bewoners en organisaties langs gaan om ze te leren kennen? En kunnen we een aantal organisaties misschien helpen hun uitstraling iets te veranderen? Kunnen we samen laten zien hoe ‘bruisend’ Amsteldorp eigenlijk al is en waar je als bewoner moet zijn om leuke nieuwe mensen te ontmoeten?

Op die vragen proberen we morgen antwoord te geven.

--

--