Yeni Firebase Entegrasyonu ile Birlikte Flutter’da Firebase Analytics Kullanımı

Buğra Göksu
Team Kraken
Published in
4 min readJan 6, 2022
Photo by Myriam Jessier on Unsplash

Herkese selam! Team Kraken’in yılın ilk makalesine hoşgeldiniz. Umarım güzel bir yılı geride bırakmışsınız ve daha güzel bir yıl sizi bekliyordur.

Bu yazıda Firebase’in yenilenmiş Flutter entegrasyonu ile Flutter’da Firebase Analytics’i Flutter projelerimizde nasıl kullanabileceğimizi açıklamaya çalışacağım. Umarım sizler için faydalı bir yazı olur. Keyifli okumalar dilerim. Hazırsak başlayalım.

https://giphy.com/

Firebase’in yenilenmiş Flutter entegrasyonunu yapabilmemiz için ilk olarak ihtiyacımız olan şey Firebase CLI ’ın bilgisayarımıza yüklü olması. Bu linkten gerekli adımları takip edip bilgisayarına yükleyebilirsiniz.

Bu kurulumu tamamladıktan sonra Firebase hesabınıza login olmanız gerekmektedir. Bunun için de tek yapmanız gereken şey terminalden ilgili komutu çalıştırmak:

Bu komutun ardından bir google login ekranı açılacak. Burada bilgilerinizle başarılı bir giriş yaptıktan sonra açılan pencerenin kapanması gerekli.

Bu adımı da başarıyla tamamladıktan sonra artık Flutter kısmına geçebiliriz. Bu yazı için ben boş bir test projesi oluşturacağım.

Projemizi oluşturduktan sonra Firebase entegrasyonu yapmak için flutterfire_cli ‘ını activate etmemiz gerekiyor. Bunun için çalıştırmamız gereken komut ise :

Artık flutterfire_cli paketini aktif etmiş bulunmaktayız. Şimdi Firebase hesabımızı Flutter projemize entegre etme zamanı. Proje dizinine gittikten sonra flutterfire configure komutunu çalıştırıyoruz :

Eğer daha önce bir Firebase projesi oluşturduysanız bu projeler listenelecektir ya da yeni bir firebase projesi oluşturabilirsiniz :

Proje id’sini belirledikten sonra hangi platformlara desteği olması gerektiğini belirtiyoruz :

Başarılı bir şekilde sonuçlandıysa şu şekilde bir çıktının olması gerekli :

Ve /lib dizini altında firebase_options.dart isimli bir dosyayı görmemiz gerekiyor.

Ve evet! google-services.json ve GoogleService-Info.plist dosyaları mazide kaldı!

Son olarak main.dart dosyamızda firebase_options.dart dosyasını import ederek projemizi bu şekilde başlatıyoruz :

Firebase entegrasyonu tamam. Artık gönül rahatlığı ile Firebase pluginlerini projenizde kullanabilirsiniz. Bu projede örnek olarak seçtiğim Analytics paketini projeye dahil edeceğim ve örnek bir eventi Firebase’e yollayacağım.

flutter pub add firebase_analytics

komutu ile paketi projemize ekliyoruz.

Artık event’leri Firebase’e yollamak için gerekli kodları yazabiliriz.

https://giphy.com/

Bunun için bir AnalyticsManager abstract class’ı yazıyoruz. Abstract class olarak belirtmemiz sebebi hem test edilebilir olması hem de ileride Firebase yerine başka bir analytic paketi ile değiştirmemiz gerekirse bunun en az değişiklik ile yapılmasını sağlamak.

abstract class’ta belirttiğimiz logEvent() metotunu implemente ettiğimiz FirebaseAnalyticsManager class’ında override edip firebase_analytics paketinden gelen logEvent metotunu çağırıyoruz. Parametre olarak aldığımız event name’i ve optional parametreleri bu metoda geçiyoruz.

Kullanımı ise çok basit. Tek yapmanız gereken bu metotunu çağırmak :

Öneri; FirebaseAnalyicsManager class’ını singleton yazarak daha efektif bir şekilde kullanabilirsiniz.

Evet, hepsi bu kadar! Artık Firebase panelinde eventlerinizi takip edebilirsiniz. Bu eventlerin panele düşmesi belirli bir süreyi alabilir, hemen göremezseniz panik olmayın!

Umarım sıkılmadan buraya kadar gelmişsiniz ve size bir şeyler katabilmişimdir. Team Kraken olarak düzenli bir şekilde paylaşımlarımıza devam edeceğiz.

Bizi aşağıdaki linklerden takip edebilirsiniz.✋🏻

--

--

Buğra Göksu
Team Kraken

Senior Application Developer @Parasut | Organizer @gdgadana | | Jedi @starwars | https://www.linkedin.com/in/bugragoksu/