Μεταφέροντας τον χώρο εργασίας μας στο σπίτι: Τι πρέπει να προσέξουμε.

Giwrgos Kalathas
Teammate 2020
Published in
5 min readMay 12, 2020

Τηλεργασία, μία νέα μορφή εργασίας όπου η καθημερινή μεταφορά των εργαζομένων σε ένα κεντρικό τόπο δουλειάς αντικαθίστανται από τη δυνατότητα εργασίας μέσω της χρήση των σύγχρονων μορφών τηλεπικοινωνίας, συρρικνώνοντας τις παραμέτρους του χώρου και του χρόνου. Παρόλο που τα περισσότερα μέλη της κοινωνίας φαίνεται να έχουν την απαραίτητη, σε θεωρητικό πλαίσιο, πληροφόρηση για την εργασία από απόσταση, πολύ λίγοι έχουν την εμπειρία χρόνων ή απασχολούνται αποκλειστικά μέσω τηλεργασίας. Η κρίση που αντιμετωπίζει η σημερινή κοινωνία εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο μέλλον του εργασιακού, και όχι μόνο, χώρου. Ήδη από τις πρώτες φάσεις ελάφρυνσης των μέτρων αυτοπεριορισμού, παρατηρούμε πως δίνεται μεγάλη σημασία στην έννοια της απόστασης στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη συγκοινωνία, στις κοινωνικές μας επαφές. Για κάποιους από εμάς, η τηλεργασία ίσως αποτελέσει, για κάποιο χρονικό διάστημα την κύρια μορφή απασχόλησης μας, ωστόσο τι πρέπει να προσέχουμε όταν το εργασιακό μας περιβάλλον εισέρχεται στον οικείο μας χώρο;

Σίγουρα μία τέτοια πράξη επιφέρει μια ριζική αλλαγή στις ισορροπίες, ειδικά όταν κανείς μοιράζεται τον την κατοικία του με άλλα πρόσωπα. Ο χώρος του σπιτιού πλέον είναι και χώρος εργασίας. Θέτοντας τα κατάλληλα όρια τόσο σε προσωπικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο αποτελεί το πρώτο βήμα διαμόρφωσης του νέου επαγγελματικού χώρου. Ειδικοί συστήνουν την διαμόρφωση ενός χώρου αποκλειστικά αφιερωμένου και διαμορφωμένου κατάλληλα για τηλεργασία. Κατ’ αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να περιορίσουμε την απόσπαση της προσοχής, όπως επίσης και να συμφωνήσουμε με τον περίγυρό ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί μέρος της εργασίας μας, υιοθετώντας ένα συνεργατικό και δημοκρατικό στυλ ηγεσίας για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Σαν άτομα λειτουργούμε ομαδικά για αυτό τον λόγο ισχυροποιούμε τους δεσμούς που μας ενώνουν.

Αυτός ο νέος χώρος πρέπει να είναι επαρκώς εξοπλισμένος προκειμένου να υποστηρίξει την δουλειά εξ αποστάσεως, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε, εκτός από έναν υπολογιστή και καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, μία κάμερα και ένα καλό μικρόφωνο. Επειδή ακριβώς το αίσθημα της ομαδικότητας και η καλή συνεργασία αποτελούν σημαντικές παραμέτρους σε κάθε επαγγελματικό χώρο, η χρήση της κάμερας αυτομάτως συμβάλλει στο να καταλυθεί η ψυχρότητα του να συνομιλεί κανείς με μία οθόνη.

Σημαντικό μέρος των ορίων που αναφέραμε είναι και τα τακτικά διαλείμματα τα οποία διασφαλίζουν την επαφή με τα οικεία μας πρόσωπα και την αναγκαία απόσταση από τον εργασιακό χώρο, παρόλο που κάποιες στιγμές φαντάζει δύσκολο, καθώς πλέον ο χώρος του σπιτιού και της δουλειάς σχεδόν ταυτίζονται. Επιπλέον, ενδείκνυται ένα προσεκτικά δομημένο πρόγραμμα για τη δουλειά, το οποίο θα βασίζεται και θα σέβεται τις ανάγκες των συνεργατών μας, ειδικά αν βρίσκονται σε διαφορετικές ωριαίες ζώνες, της οικογένειάς μας καθώς και προσωπικές/ατομικές ανάγκες, συνεισφέροντας έτσι στην διαμόρφωση μιας ρουτίνας γύρω από τα εργασιακά ζητήματα.

Παρόλο που βρισκόμαστε σε απόσταση συνεχίζουμε και είμαστε μέλος μίας ομάδας, η επικοινωνία με τους συνεργάτες μας είναι κομβική για την διατήρηση και ενδυνάμωση των διαπροσωπικών μας σχέσεων στον επαγγελματικό χώρο. Μέσω της ενσυναίσθησης βρισκόμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τυχόν δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζουν, καθώς είναι πιθανό να αντιμετωπίζουμε και εμείς κάτι παρόμοιο ή να συμμετάσχουμε σε χαρούμενες στιγμές τους.

Τα Πέντε Επίπεδα της Τηλεργασίας

Σύμφωνα με τον Steve Glaveski, από τον χώρο της επιχειρηματικότητας, η ασύγχρονη επικοινωνία και εργασία διακρίνονται σε 5 επίπεδα, τα οποία παρουσιάζονται ως εξής:

1. Ξεκινώντας από τη βάση της πυραμίδας βρίσκεται η μη-εσκεμμένη δράση. Πρακτικά δεν εφαρμόζονται πρακτικές τηλεργασίας. Υπάρχει online επικοινωνία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως γίνεται λόγος για εξ αποστάσεως εργασία.

2. Το δεύτερο επίπεδο αντιστοιχεί στην μεταφορά και αναπαράσταση του γραφείου , στο διαδίκτυο. Για τον Glaveski, οι περισσότερες επιχειρήσεις, στην εποχή του COVID-19 περιορίζονται και δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το συγκεκριμένο στάδιο. Υπάρχει τηλεργασία χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιούνται στο έπακρον οι νέες τεχνολογίες. Οι εργαζόμενοι συμπεριφέρονται όπως ακριβώς και στον φυσικό χώρο εργασίας, ενώ σπανίως περιπτώσεις, οι εργοδότες (ηγέτες) υιοθετούν πρακτικές ελέγχου του προσωπικού τους προκειμένου να γνωρίζουν ποιοι όντως εργάζονται.

3. Το τρίτο επίπεδο αντιστοιχεί στην προσαρμογή στο νέο μέσο. Πλέον άτομα και οργανισμοί εξοικειώνονται με την φύση της τηλεργασίας. Μοιράζονται έγγραφα και έγκαιρη ενημέρωση, ενώ κυριαρχεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Οι κλήσεις μέσω βίντεο είναι πιο επαγγελματικές όπως επίσης και ο εξοπλισμός βίντεο και ήχου, ενώ οι τηλεδιασκέψεις έχουν σαφές σκοπό, περιεχόμενο, τον κατάλληλο αριθμό συμμετεχόντων και την κατάλληλη διάρκεια.

4. Ανεβαίνοντας στην πυραμίδα βρίσκεται η επίτευξη της ασύγχρονης επικοινωνίας. Πλέον δίνεται μεγαλύτερο βάρος στην ποιότητα του παραγόμενου έργου ενώ η εμπιστοσύνη διακατέχει την ομάδα καθώς οι αποφάσεις παίρνονται μέσω αυτής και δεν επιβάλλονται. Δεν υπάρχουν οι παραδοσιακές βάρδιες ή “ώρες γραφείου”, καθώς οι εργαζόμενοι γνωρίζουν επαρκώς τα νέα μέσα όπως και τις ικανότητές τους να συμμετάσχουν παραγωγικά σε αυτά. Τα γραφεία στο σπίτι είναι εξίσου αποδοτικά και υπάρχει ισορροπία και στην κοινωνική ζωή.

5. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η “Νιρβάνα”. Όπως υποδηλώνει και η λέξη η τηλεργασία είναι πιο αποδοτική από ότι κάθε προηγούμενο μοντέλο εργασίας που έχει δοκιμάσει ο οργανισμός.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο Glaveski, η φυσική παρουσία και ο φυσικός χώρος εργασίας προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες σε κοινωνικό και διαπροσωπικό επίπεδο, οι οποίες δεν μπορούν να αντικατασταθούν ή να αναπαραχθούν στο ψηφιακό περιβάλλον. Σε αυτό το σημείο φαίνεται και η αναγκαιότητα ανάπτυξης της συναισθηματικής νοημοσύνης, της ικανότητας μέσω της οποίας επικοινωνούμε, αναγνωρίζουμε, θυμόμαστε, μαθαίνουμε και διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι σημαντικό να διατηρούμε και να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας.

Πηγές:

Video:

--

--