Açık Kaynak İstihbaratı — OSINT (Open-Source Intelligence)

Ömer Doğan
TechSheet
Published in
2 min readJul 14, 2023

Stalk yapmayı, kişilerin ve kurumların etrafta bıraktığı bilgi kırıntılarını toplamayı ve bu kırıntıları yapboz parçası gibi birleştirerek insanların veya kurumların bağlantılarını, gerçekte kim oldukları, asıl amaçlarını ve bizlere tanıttıkları kimliklerinin ardında neler sakladıklarını öğrenmeyi kısaca büyük resmi görmeyi hedefleriz. Bu bilgileri bulmak için ilk olarak herkesin kolaylıkla erişebileceği kaynaklara yöneliriz yani açık kaynaklara. Bu istihbarat türüne Açık Kaynak İstihbaratı denir.

a hacker monk3
monk3

Temel bilgilerin büyük bir bölümü açık kaynaklardan elde edilebilir bilgilerdir. Açık kaynak ile kastedilen gazete, dergi, kitap, broşür, veri tabanları, internet, sosyal medya veya ikili görüşmeler sırasında elde edilenler de dahil olmak üzere kamunun kullanımına açık olan her türlü veri, haber ve bilgidir. Bilimsel dergilerde, gazetelerde, radyo ve TV’lerde, kütüphanelerde ve internette bulunabilecek bilgiler için casus kullanmaya, uydulardan fotoğraf çekmeye gerek yoktur.

Maliyet açısından bakıldığında Açık Kaynak İstihbaratı ucuzdur. Hatta bedava bile sayılabilir. Günümüzde internet ve internete bağlanabilen bir cihaz yeterli olacaktır. Kaynak açısından ise olağanüstü bir zenginlik söz konusudur. Ancak bu kaynak bir avantaj olabileceği gibi, yanlış veya yanıltma amaçlı bilginin sisteme daha rahat girmesini sağladığı için dezavantaj da olabilir. Açık kaynak bilgileri istihbarat analizinde kullanılan bilgilerin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.

Sadece açık kaynaklara dayanarak ortaya çıkarılan bilgiler uzman istihbaratçıları bile şaşırtacak ciddi bilgiler içerebilir. Hatta sadece açık kaynaklara dayanarak sonuçta “çok gizli” olarak tasnif edilebilecek bilgilere dahi ulaşılabilir.

Örneğin, 20 Mart 1935'de Berthold Jacop adlı bir Alman gazeteci İsviçre’nin Basel kentinde bir Iokantadan Alman askeri İstihbaratı tarafından kaçırılarak Berlin’de sorgulanmıştır. Sorgulanma konusu gazetecinin Alman Genelkurmay Başkanlığı hakkında yazdığı çok ayrıntılı ve gizli bilgileri içeren kitap için kimlerden bilgi aldığıdır. Sorgu sonucunda gazetecinin yıllarca açık kaynaklardan gazete ve dergilerden Alman ordusu ile ilgili haberleri keserek incelediği, analitik bir süzgeçten geçirdiği ve kitaplaştırdığı ortaya çıkmıştır.(Ladislas Farago, War of Wits, The Anatomy of Espionage and Intelligence, New York, 1954, s.SS-58.)

Peki bilgi aramaya nereden başlayabiliriz?

Tabi ki Google’a hakkında bilgi almak istediğimiz kişinin, kurumun ismini yazarak başlayabiliriz. İsmi arattık diyelim, hakkında pek bir şey çıkmadı, çıkanlar da pek işimize yaramadı. Şimdi ne yapacağız?

Google’a spesifik olarak bir şeyler aratmak için çeşitli komutlar mevcut. Bu komutları kullanarak bir daha aratacağız. Buna google dorking denir. Örneğin, <“ercüment çözer” filetype:pdf> bu şekilde bir sorgu yaparsak sadece “ercüment çözer” ile ilgili pdf dosyalarını arar. Benzer birçok komut mevcut, bunları kullanarak oldukça verimli sorgu sonuçları elde edebiliriz.

Bunun dışında birçok OSINT aracı mevcut. Bu araçların genel olarak çalışma mantığı spesifik olarak odaklanılan bilgileri aramasıdır. İsimden sosyal medya hesapları arayan arama motoru, sosyal medyada paylaştığı herkese açık içeriklerin paylaşılma saatleri, varsa konumları, takipçileri vs. bilgileri veren Kali aracı olan osintgram gibi örnekler verebilirim.

Bu yöntemlerle herkes hakkında az çok bilgi toplayabilirsiniz. Yalnız yanıltma amaçlı bilgiler de kolaylıkla ulaşılabilir olduğundan bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek lazım. Tabi başkalarının da sizin hakkında kolaylıkla bilgi toplayabileceğini unutmayın. Gizli kalmasını istediğiniz bir şeyler varsa paylaştığınız bilgilere dikkat etmenizi öneririm.

Çoğunlukla yararlandığım kaynak:
(Prof.Dr. Ümit Özdağ, İstihbarat Teorisi, 2014: VII.Bölüm 296–303)

--

--

Ömer Doğan
TechSheet

Ankara University computer engineering student @bycycomr