Beyin Çipleri — YZ102

eceiremsiser
TechSheet
Published in
3 min readSep 1, 2023

Yapay zekalar denetim ve yasalar ile topu insana atmış olsalar da aslında onlardan çok korkan birkaç bilim insanı bulunmakta. Adını en çok duyduklarımız: Stephen Hawking ve Elon Musk. Stephen Hawking maalesef aramızdan ayrıldı ve bu alanla ilgili çok bir çalışması olamadı. Peki Elon Musk, yapay zekanın bir tehdit olmaması için neler yapıyor?

Elon Musk çılgın fikirleri için işe bir şirket açarak başladı: Neuralink Corporation. Elon Musk ve sekiz nörolog tarafından 2016'da San Francisco’da kurulmuş bir Amerikan nöroteknoloji şirketidir.

Peki amacı ne bu şirketin?

Şirket, kısa sürede ciddi beyin hastalıklarını tedavi etmek için cihaz geliştirmeyi hedeflediğini ve sonrasında insani bir gelişime öncü olmak istediğini amacı olarak bildirdi. İmplante edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmek ise ilk adımdı.

Yapay Sinir Ağlarının Beyindeki Simgesi ve Çipe Bağlanması

Elon Musk yapay zekadan korktuğu için düşmanını en yakınında tutmaya karar vermiş ta beyninin içine kadar. İnsan, beynini tam kapasiteyle kullanamıyor; Musk ise bu çiplerin beyin içinde daha fazla bağlantı kurarak bunu sağlayabileceğini düşünüyor. Amacı, yapay zeka insanları geçemesin ve insanlar mükemmel beyin formlarına ulaşsın.

İnsan Beyninde Bir Devre ve Elon Musk’ın Mutluluğu

Beyne çip takma projesinin uygulamaları hayvanlar üzerinde gerçekleşti bile ve başarılı olanları da var. Tabii Musk, şu ana kadar ölen hayvanlar yüzünden bayağı da bir linç yedi. Ancak iyi bir amaç uğruna çalıştığını ve insan hayatı için bunların meşru olduğunu düşünüyor.

Beyne Takılan İmplant Aşamaları

Peki ama bu implant nasıl takılıyor, nasıl çalışıyor?

Musk, nöral bağı: kapsamlı cerrahi yerleştirme olmadan ancak ideal olarak bir damar veya arter yoluyla bir implant yerleştirilecek olan korteksin (beyin kabuğu) üstündeki dijital katman olarak tanımladı. Saç telinin onda bir kalınlığında bir kablo ile takılıyor. Yani beyninizden veri almak için tonlarca kabloya gerek yok. Tam olarak burada Bluetooth devreye giriyor.

Beyne çip takmadan da felçli olan insanlar, takılmış yeni uzuvlarını kontrol edebiliyordu. Peki bu nasıl oluyordu diye düşünebilirsiniz, cevabını da verelim ki bunun neden yetmediğini anlatabilelim: Günümüzde bazı nöroprostetikler beyin sinyallerini yorumlayabilir ve engelli kişilerin protez kollarını ve bacaklarını kontrol etmelerine izin verebilir.

Musk, bu teknoloji yerine, geniş bant hızında diğer harici yazılım ve aygıt türleriyle (yani Bluetooth kullanmak gibi) etkileşime girebilen implantlarla ilişkilendirmeyi amaçlamaktadır. Daha hızlı, daha verimli ve bedenin her yerinde etkili tek bir implant ile uzuvlarla iletişim sağlanabilecek.

İnsan Evrimi

Neuralink’in çalışma sistemi ve algılama yöntemi: insan bedeninin verdiği tepki algoritmalarını toplayarak, kendi içerisinde geliştirdiği özel bir algoritmayla istenen sonuçları dış ortama yansıtmaktır. Gelecekte Neuralink’in, Homo sapiens türü ve yapay zeka arasında oluşabilecek bir simbiyotik ilişkinin başlangıcı olduğu düşünülmektedir. Yapay zeka ile simbiyoz oluşturmak, insan-makine karışımı bir varlık ya da nesne oluşturmak demek aslında.

Musk, çalışanlarını aceleye getiriyor ve proje için 2030 yılına atıfta bulunuyor. Ünlüler, beyinlerine çip taktırmak için sıraya girmeye başlamış bile. Ancak her ne kadar aceleye gelse de bu projenin daha uzun bürokratik prosedürleri ve yolu var. Peki siz beyninize çip taktırır mıydınız? Sizce bu proje için yüzlerce hayvanın öldürülmesi meşru mu?

Gelecekte gördüğümüz şeyleri beynimizdeki bir anı kutusuna kaydedip sonrasında tekrar izleyebileceğimizi, kafamızın içinden müzik çalabileceğimizi, beynimizin daha üst seviyede kullanılacağı ileriki senaryolar arasında. Bu dediklerimiz yüzyıl sonra değil arkadaşlar, 5–10 sene aralığında birçok şey değişecek. Teknoloji çok hızlı bir artışta. Herkesin adapte olabilmesi ve takip edebilmesi dileği ile, sağlıcakla kalın.

--

--

eceiremsiser
TechSheet

I am a computer engineering student at Ankara University, where I am eager to learn new information and research new solutions in my field.