Blokzincir Neden Güvenli?

Ömer Doğan
TechSheet
Published in
3 min readOct 9, 2023

Blokzincir teknolojisini artık duymayan kalmamıştır diye düşünüyorum. Peki blokzinciri bu kadar özel ve güvenli hale getiren şeyler nelerdir? Neden bu kadar güvenli? Veya gerçekten bu kadar güvenli mi?

bing image creator

Öncelikle Bitcoin güvenliğini sağlayan SHA-256 algoritması ile başlayabiliriz.

SHA-256 (256 Bitlik Güvenli Kriptografik Özet Algoritması), ABD Ulusal Güvenlik Ajansı olan NSA tarafından geliştirilen SHA-2 algoritmasının alt şifreleme fonksiyonlarından bir tanesidir. SHA-256 algoritmasıyla şifrelenen her veri, girdinin boyutundan bağımsız olarak 64 karaktere veya 256 bit’lik bir boyuta indirgenmektedir.

Kriptografi demişken “Hash nedir?” diye sorarak başlayabiliriz. Hash, rastgele uzunluktaki bir girdiyi sabit uzunlukta şifrelenmiş bir çıktıya dönüştüren algoritmadır. SHA-256 fonksiyonu da bu algoritmalardan biridir. Girdiler tek yönlüdür, yani çıktıdan girdiye ulaşmak mümkün değildir. Hash fonksiyonunun çıktısının sabit bir uzunlukta olması aslında bir güvenlik mekanizmasıdır. Bu sayede çıktının uzunluğundan girdinin uzunluğu, içeriği vs tahmin edilemez ve çözülmesi zorlaşır. Aynı girdi her zaman aynı hash değerini içerir, bu şekilde bir kaynaktan alınan verilerin gerçekliğini doğrulamak mümkün olur. Başka bir ifadeyle girdide yapılan en ufak bir değişiklik çok farklı hash değerini üretecektir.

hash demo

Kabaca Blokzincir’in tanımını yapacak olursak; adından da anlaşılacağı üzere iç içe geçen bloklardan oluşan bir zincir yapısı. Blokzincir; şifrelenmiş işlemlerin takibinin tutulduğu, merkeziyetsiz kayıt defteridir. Bitcoin’in altyapısını oluşturan blokzincir teknolojisi, otoriteye ihtiyaç duymadan işlemleri zaman damgasıyla imzalayarak bloklar halinde listeler. Doğrulanan veri bloku, tıpkı bir zincir gibi uç uca eklenir. Her blok kendinden önceki bloğa şifreli biçimde bağlıdır. Her blokta yeni veriyle birlikte kendinden önceki bloğun şifrelenmiş hali bulunur.

blokzincir demo

Blok içinde yer alması gereken tüm verileri SHA-256 formatına dönüştürmek gayet basit bir işlem. Öyle ki, biz de kendi bilgisayarlarımız ile bu işlemi rahatlıkla yapabiliriz. Ancak Proof of Work (İş İspatı) konsensüs mekanizması, önümüze kalın bir set çekiyor ve önemli bir şart koşuyor:

Öyle bir hash kodu oluşturun ki, başında ’n’ adet sıfır olsun.

Burada bahsedilen ’n’ değeri ağın zorluğuna göre değişiyor. Yukarıdaki zincir için n değeri 4'tür. Madenciler, hash kodunun başında belirlenen adette sıfır oluşturabilmek için “nonce” ismi verilen rastgele sayıyı bulmak için pek çok deneme yaparlar. Ve hash algoritmasının tek yönlü olmasından dolayı sadece brute force olarak bilinen, doğru sonucu bulana kadar tekrar tekrar deneme yöntemi ile bu işlemi sürdürürler.

Tüm bu mekanizmalar bir zinciri güvenilir yapan özelliklerdir ve bir zincir üzerindeki kayıtlı verileri değiştirmeyi imkansız hale getirir.

Artık blokzincirin neden güvenli olduğunu biliyorsunuz. Peki kuantum bilgisayarlar karşısında hiç şansı var mı? Daha doğrusu kuantum bilgisayarlar karşısında herhangi bir kriptografinin şansı var mı?

--

--

Ömer Doğan
TechSheet

Ankara University computer engineering student @bycycomr