Kadın Yazılımcı Olmak

şeyma kula
TechSheet
Published in
3 min readNov 3, 2023

Öncelikle merhabalar, kadın-erkek eşitsizliğinin geçmişte olduğu gibi hâlen insanlığın problemlerinden birisi olduğunu hepimiz biliyoruz. Birçok insan bunun üzerine çalışmalar yapmakta, bu duruma dikkat çekmeye ve soruna çözüm sağlamaya çalışıyor. Bugün biraz da özellikle kadın yazılımcı ya da bir kadın mühendis için bu durum ne derece ciddi ve kadın-erkek eşitsizliğine maruz kalan meslektaşlarımız var mı değinmek istiyorum.

Birçok kadın henüz gelecekteki mesleğini seçerken bu eşitsizliğe maruz kalıyor. En basit şekilde örnek vermemiz gerekirse benim duyduğum ve benim gibi birçok kadının duyduğunu düşündüğüm şu sözler aklıma geliyor: Mühendis olup ne yapacaksın, mühendislik erkek işi, sana doktor olmak çok yakışırdı… Bu sözlerin birçok kadını belki hayallerinden, belki de çok yetenekli olduğu bir alandan caydırdığını düşünüyorum. Bu durumun sadece ülkemizde değil dünyadaki birçok ülkede yaşandığına tanık oluyoruz. Örneğin Danimarka gibi gelişmiş bir ülkedeki kadın yazılımcı sayısının azlığı dikkat çekiyor. Türkiye’de bu durum diğer Avrupa ülkelerine göre daha iyi durumda fakat hâlâ bu sorunun var olmadığını iddia edebileceğimiz seviyede değil. Peki problemin derinlerine inmek gerekirse özellikle ne tür sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz, belki de kalacağız? Öncelikle bizi daha niteliksiz olmakla yargılayabilirler, bunun yanı sıra belki bir ailemiz olduğunda işimizdeki tutkumuzun ve başarımızın azalacağını düşünebilirler. Toplumdaki kadın algısına göre kalıba sokulma ihtimalimiz var. Çalışma ortamımızdaki insanların çoğunluğunun erkek olacağını göz önünde bulundurursak bize giyim tarzımıza göre, üslubumuza ve belki de duygusal olmamıza göre ön yargılı yaklaşım sergileyebilirler. Sırf kadın olduğumuz için ayak işi ya da getir götür işleri diye adlandırdığımız işlerin üzerimize yıkılma ihtimali ile karşı karşıya kalabiliriz. Hatta bazen işe alımlarda yetkinliğimizin göz ardı edildiği durumlarla da karşılaşabiliriz.

Peki yazılım sektöründeki kadınlar ne tür sorunlarla karşı karşıya?

Yazdığımız bir kodun çalışmaması veyahut bir proje hakkında karşı cinsten yardım istememiz durumunda kadının teknoloji ile imtihanı diyerek bunu cinsiyetimize atfeden insanlarla karşılaşabiliyoruz. Günümüzde kadınları destekleyen, bizleri bünyelerinde çalışan olarak görmek isteyen firmaların olmasını bahane eden bazı kişilerin kadınlara ayrıcalık tanındığı yönündeki düşüncelerini işitiyoruz. Erkek çalışanların yoğunlukta olduğu bir sektör olması sebebiyle t*ciz ve sözlü şakalara maruz kalan kadınların varlığı da söz konusu. Uzun lafın kısası bu ve bunlar gibi birçok olasılığı ve yaşanmışlığı örnek verebiliriz.

Peki, söz konusu durumu engellemek ve duruma dikkat çekmek için yapılan faaliyetler var mı?

SistersLab topluluğu
Google tarafından desteklenen Women Techmakers topluluğu
Kadın Yazılımcı

Bu durum karşısında sessiz kalmayan ve bunu düzeltmeye çalışan topluluklar ve oluşumlar da var elbette. Ülkemiz için örnek vermemiz gerekirse Kadın Yazılımcı Topluluğu, SistersLab, Google tarafından desteklenen WomenTechMaker Türkiye (WTM) gibi topluluklar bu oluşumların başını çekmekte. Bu sektörde de diğer sektörlerde olduğu gibi kadınların yalnız olmadığını ortaya koymak istemekteyiz. Bu konuda yalnız hissetmeyeceğimize, birbirimize destek olabileceğimize ve bizi güçlendirecek adımlarla bu sektörde biz de varız diyebileceğimize inanıyorum.

Sadece kadınların değil sektördeki diğer insanların da bu tür oluşumlara katılmasını ve kadınların ne tarz sorunlarla karşı karşıya kaldığına şahitlik ederek empati yapmasını umut ediyorum. Daha eşitlikçi bir sektörde var olmak dileğiyle, hoşça kalın!

--

--