Yapay Zekaya Giriş — YZ101

eceiremsiser
TechSheet
Published in
3 min readFeb 2, 2023

Yapay zeka şu an çok revaçta olan bir konu. Peki yapay zeka ve türleri neler? Bizim için bir tehdit oluşturuyor mu? Gelecekte bizi neler bekliyor? Hadi gelin bu konuyu yakından inceleyelim.

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zekâ, insan zekâsına özgü olan: algılama, öğrenme, analiz etme, sorun çözme, iletişim kurma, çıkarımsama yapma ve karar verme gibi yüksek bilişsel fonksiyonları veya otonom davranışları sergilemesi beklenen yapay bir sistemdir.

Okuma yapan bir robot

Yapay Zekanın Türleri Nelerdir?

Yapay zeka türleri, bir robota gömülen yapay zekanın seviyesine bağlıdır. Yapay zekayı üç kategoriye ayırabiliriz:

ANI (Dar Yapay Zeka): Dar Zeka veya Zayıf Zeka olarak da bilinen, tek bir sınırlı göreve odaklanan yapay zeka türüdür. Bugün için var olan tek yapay zeka türü budur. ChatGPT ya da satranç botları buna örnektir.

AGI (Genel Yapay Zeka): İnsan kadar yetenekli olması hedeflenen bir yapay zeka türüdür. İnsan beyninin işleyişi hakkında bilgi eksikliği söz konusu olduğundan Genel Zeka (insan zekası) Yaratma Modeli yakın zamanda gerçekleşecek gibi görünmemektedir. Bu yüzden Genel Yapay Zeka hâlâ gelişmekte olan bir alandır.

ASI (Süper Yapay Zeka): Bir yapay zekanın “Süper” Yapay Zeka olarak ifade edilebilmesi için insanları kesinlikle her konuda aşması gerekecektir. Peki, yakın gelecekte bizi hangi konularda aşabilecek?

Robotlara insanlık katmak

ASI; sanat, karar verme ve duygusal ilişkiler gibi konularda da olağanüstü performans gösterebilecektir. Bu gibi şeyler bugün bir insanı bir makineden ayıran şeylerdir. Başka bir deyişle, kesinlikle insan ürünü olduğuna inandığımız şeyler… Peki bu, Süper Yapay Zeka’nın insanların başarısız olduğu alanlara da hakim olabileceği anlamına mı geliyor? Tüm bunları göz önünde bulundurursak, sizce yapay zeka insanlar için tehdit mi? Bu soruyu ChatGPT’ye de yöneltmek istiyorum ama ondan önce küçük bir bilgi notu:

ChatGPT, size eş zamanlı bir şekilde cevap üreten ve bu cevapları kitapları, makaleleri ve web sitelerini kullanarak en doğru şekilde aktaran yapay zekadır. ChatGPT ile sohbet edebilir, ona şiir yazdırabilir veya felsefi sorular sorabilirsiniz.

Sorduğumuz sorunun cevabı:

ChatGPT’ye yönelttiğim soru ve cevabı
ChatGPT’ye yönelttiğim sorular ve cevapları

Teknoloji durmaksızın yükseliyor. Şu an yapay zekanın Genel Yapay Zeka seviyesine ne zaman geleceği tam belli olmasa da, o seviyeye ulaştıktan sonra bir sınırı kalmayacaktır. Çünkü makineler öğrenmeyi de öğrenebilecekleri bir seviyeye gelecekler.

Sorduğumuz sorularda insanların güvenliği için yine insanların yapacağı yasal düzenlemeler ve etik konuların denetimine vurgu yapılıyor. Aslında yapay zeka biraz kaçak oynamış oluyor. Peki bu etik yargılar neleri barındırmalı? Şu ana kadar yapılmış ihlaller neler? Yapay zeka kuralları ihlal ettiğini kendisi fark edip rapor mu edecek yoksa denetleyici farklı bir sistem mi olacak? Her şeyden önce bu makineler nasıl öğreniyorlar? Bir sonraki yazılarımda sizlere bu başlıkları anlatıyor olacağım. Sağlıcakla kalın.

--

--

eceiremsiser
TechSheet

I am a computer engineering student at Ankara University, where I am eager to learn new information and research new solutions in my field.