Çamaşır Makinesi Nasıl Çalışır?

Çalışma Prensibi Nedir?

Ayşegül Yalvaç
Technical Library
4 min readApr 8, 2022

--

Çamaşır makinesi bozulduğu zaman değeri anlaşılan elektirikli ev aletlerinden. Çünkü çamaşırları elde yıkamak zorunda kalmak büyük dert. En önemli ev ihtiyaçlarından biri çamaşır yıkamak dolayısıyla da çamaşır makinesi. Peki bir çamaşır makine nasıl çalışır? Çamaşır makinesinin çalışma prensibi nedir? Sevgili Robotum meraklısına anlatıyor.

Uzaktan bakınca çamaşır makinesinin yaptığı iş basit görünüyor. Deterjan yardımı ile çamaşırlardaki, giysilerdeki kirleri çıkarıyor sonra da ıslanmış çamaşırları durluyorlar, kuruluyorlar ve işlem bitiyor. Arka planda neler olduğunu anlamak için önce bir çamaşır makinesinin parçalarına bakalımç Böylece çamaşır makinesi çalışma prensibi daha kolay anlaşılır.

Çamaşır Makinesinin Parçaları

Çamaşır makinesi de biri diğerinin içinde olmak üzere iki tane tambur var. İç tambur, çamaşır makinesinin kapağını açtığınız zaman görebileceğiniz silindir bölüm. Birçok çamaşır makinesi önden yüklemelidir ve bu tambur ön tarafa doğru bakar. Çamaşırlar bu tambura doldurulur ve daha sonra bu iç tambur çamaşırlar içerisindeyken yatay eksende döner. Tambur suyun içeriye giriş çıkışını sağlayan çok sayıda küçük delik bulundurur. Bu tambur dikey bir eksen üzerine monte edilmiştir ancak aslında hareket etmemektir. Aslında burada olan şey, karıştırıcı adı verilen parçaların hareketidir. Giysileri suda döndüren karıştıcıdır.

İç tamburun dışında göremediğiniz kinci, daha büyük bir tambur vardır. Görevi iç tambur veya karıştırıcı dönerken suyu tutmaktır.

Bu iki tambur çamaşır makinesinin en önemli ve işlevsel iki parçasıdır. Ancak bir çamaşır makinesinde başka önemli parçalar da bulunur. Bunlardan biri termostatdır.

Termostat gelen suyun sıcaklığını ölçen bir termometre mekanizmasıdır. Bunun yanı sıra suyu gerekli sıcaklığa ısıtan bir ısıtma elemanı vardır.

Yıkama bittiğinde suyu kazandan alan elektrikle çalışan bir pompa da vardır.

Bir de Çamaşır makinesinin çeşitli parçalarının çamaşırlarınızı yıkamak, durulamak ve döndürmek için bir dizi adımdan geçmesini sağlayan ve programcı adı verilen mekanik veya elektronik bir kontrol mekanizması vardır.

Makineye sıcak ve soğuk suyun girişini sağlayan boruları da unutmayalım. Borular üç tanedir, bunlardan iki tanesi makineye sıcak ve soğuk su girişini sağlar. Üçüncü boru ise kirli suyun çamaşır makinesinden çıkışını sağlamaktadır. Çamaşır makinesi ile çamaşır yıkamak çok basit bir işlem gibi görünse de arka planda bir düzen ve sistem söz konusu ve düzen ve sistem bu parçalarla yürüyor.

Tüm boruların üzerinde gerektiğinde açılan ya da kapanan vanalar da var.

Çamaşır Yıkama Programı

Çamaşır makinesinin tüm önemli parçaları, iç tambur, vanalar, pompa ve ısıtma elemanı dahil olmak üzere, elektriksel olarak kontrol edilir. Programcı, bir orkestranın şefi gibi, bütün bu parçaları uygun bir şekilde açıp kapatarak çamaşır yıkama işleminin gerçekleşmesini sağlar.

Şöyle ki; siz giysilerinizi çamaşır makinesi tamburuna koyarsınız ve sonra istediğiniz bir programı seçersiniz. Bundan sonra çamaşır makinesinin programlayıcısı su vanalarını açar, böylece sıcak ve soğuk su makineye girer ve dış ve iç tamburları doldurur. Suyun gelmesi ile çamaşır yıkama deterjanı da akar ve işlem başlar. Sonra programcı su vanalarını kapatır. Termostat gelen suyun sıcaklığını ölçer. Çok soğuksa, programlayıcı ısıtma elemanını açar. Su yeterince ısındığı zaman, programcı iç tamburu ileri geri döndürerek çamaşırları deterjanlı su ile temas ettirir. Deterjan giysilerinizdeki kiri yıkar. Programlayıcı bir vana açar, böylece su her iki tamburdan boşalır. Daha sonra suyu boşaltmaya yardımcı olması için pompayı da açar. Programlayıcı sonra su vanalarını tekrar açar, böylece tamburlara temiz su girer.

Programlayıcı su vanalarını tekrar açar, böylece tamburlara yeniden temiz su girer. Programcı bu arada iç tamburun dönmesini sağlar, böylece temiz su ile çamaşırları durular. Sonra her iki tamburu da boşaltır ve deterjandan tamamen kurtulmak için bu işlemi birkaç kez tekrarlar. Giysiler iyice durulandığında, programcı iç tamburu oldukça yüksek bir hızda döndürür (80 mph). Giysiler iç tamburun dış kenarına doğru kaydırılır, ancak içerdikleri su, tamburun küçük deliklerinden dış tambura geçebilecek kadardır. Bir santrifüj ile aynı mantıkla çamaşırları kurutur.
Pompa, kalan tüm suyu dış tamburdan çıkarır ve bu işlem ile birlikte yıkama çevrimi sona erer.

Birçok çamaşır makinesinde program bulunur hatta bugün programlanamayan çamaşır makinesi bulmanız mümkün değil. Zira çamaşır makinesine içerisine koyduğunuz kıyafetin pamuklu mu, yünlü mü, ipek mi olduğunu sizin söylemeniz gerekir o bugün ki teknolojisi ile ne olduğunu bilmiyor. Çamaşır makinesinin kontrolünde olan tek şey bugün suyun miktarı ve sıcaklığı, dönüşün hızı, tamburun salınım sayısı, durulama sayısı vb.

Bir çamaşır makinesinde bulunan her program, mühendisler tarafından belirli bir kumaş türünün zarar görmeden ne kadar dayanabileceği konusunda en iyi tahmindir.

Teknik ve Teknolojik Paylaşımlar ve Hayata Dair Her Şey…
Editor | Website | Medium | Linkedin | Facebook | Twitter | Instagram | Deepbloo | Flipboard | Paper.li
Destek olmak için bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz :) ve E-Posta Bültenimize de üye olabilirsiniz…

--

--

Ayşegül Yalvaç
Technical Library

Burada ve çeşitli platformlarda yer alan bütün içeriklerim 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nca korunmaktadır. İzinsiz kullanılamaz .