2023 Yılında Karşılaşacağımız En İyi 5 Veri Bilimi ve Analitiği Trendi

Gerçek zamanlı veriler giderek işletmeler için en değerli bilgi kaynağı haline geliyor…

Hüseyin Güzel
Technical Library
5 min readNov 12, 2022

--

“The Top 5 Data Science And Analytics Trends In 2023” by Bernard Marr

Eldeki veriler, iş dünyasında kazananlar ve aynı zamanda koşturanlar arasındaki farkın giderek arttığını gözler önüne seriyor. Bugün, bilgi birçok farklı kaynaktan elde edilebiliyor ve içgörü elde etmek ve daha doğru tahminler yapabilmek için kullanılan teknolojiler giderek daha erişilebilir hale geliyor.

Kararların “içten gelen duygular” yerine doğru olduğunu bildiğimiz verilere dayalı olarak alındığı, veriye dayalı bir iş modeline geçmek, 2023 ve sonrasında her endüstriyi kasıp kavuran dijital dönüşüm dalgasının özüdür esasında. Belirsizlik karşısında kesin olarak tepki vermemize yardımcı oluyorlar; ki özellikle savaşlar ve pandemiler yerleşik düzenleri bozduğu dönemlerde.

Ancak veri ve analitik dünyası asla sabit olamaz. İçgörülere daha hızlı ve daha doğru erişim sağlayan yeni teknolojiler sürekli olarak ortaya çıkacak. Ve yeni trendler ortaya çıkıyor ve çıkmaya devam edecek ve biz de onlrı iş dünyası ve genel olarak toplum genelinde işler hale getirmenin en iyi yollarına dair yeni düşünceler getirecek. İşte, 2023'te iş dünyasının büyümesini desteklemek için verileri ve veri analitiğini kullanma şeklimizi etkileyecek en önemli eğilimler olduğuna inandığım şeylerin bir özeti…

1| Verilerin Demokratikleşmesi

En önemli trendlerden biri, veri analitiğini işler kılmak için veri mühendisleri ve veri bilimcileri yerine, tüm iş gücünün sürekli olarak güçlendirilmesi olacaktır. Bu, araçların, uygulamaların ve cihazların, işlerini daha etkili ve verimli bir şekilde yapmalarını sağlamak için akıllı içgörüleri herkesin eline verdiği yeni artırılmış çalışma biçimlerine yol açıyor olacak.

2023'te işletmeler, verilerin müşterileri anlamanın, daha iyi ürün ve hizmetler geliştirmenin ve maliyetleri ve israfı azaltmak için dahili operasyonlarını düzene sokmanın anahtarı olduğunu anlayacaklar.

Bununla birlikte, veriye dayalı içgörüler üzerinde hareket etme gücü ön saflarda, atölyelerde ve teknik olmayan personelin yanı sıra pazarlama ve finans gibi işlevlerde bulunana kadar tam olarak gerçekleşemeyeceği giderek daha açık hale geliyor.

Uygulamadaki bazı harika veri demokrasisi örnekleri arasında, içtihat belgelerinin sayfalarını taramak için doğal dil işleme (NLP) araçlarını kullanan avukatlar veya gerçek zamanlı olarak müşteri satın alma geçmişine erişebilen ve satış için ürünler önerebilen el terminallerini kullanan perakende satış asistanları sayılabilir.

McKinsey tarafından yapılan araştırma, verileri tüm iş gücü için erişilebilir hale getiren şirketlerin, veri analitiklerinin gelir üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu söyleme olasılığının 40 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

2| Yapay Zeka (AI)

Yapay Zeka, belki de gelecekte nasıl yaşadığımız, çalıştığımız ve iş yaptığımız üzerinde en büyük etkiye sahip olacak bir teknoloji trendidir. İş analitiği üzerindeki etkisi, daha doğru tahminler sağlamak, veri toplama ve veri temizleme gibi sıradan ve tekrarlayan işlere harcadığımız süreyi azaltmak ve rolleri ve düzeyleri ne olursa olsun iş gücünü veriye dayalı içgörüler üzerinde hareket etmeye teşvik etmek olacaktır.

Basitçe söylemek gerekirse; Yapay Zeka, işletmelerin daha fazla veriyle beslendikçe işlerinde daha iyi hale gelen yazılım algoritmalarını kullanarak verileri manuel olarak mümkün olandan çok daha hızlı bir şekilde analiz etmelerine ve içgörüler elde etmelerine olanak tanıyacak.

Bu, günümüzde iş dünyasında kullanılan yapay zeka biçimi olan Makine Öğreniminin (ML) temel ilkesidir. AI ve ML teknolojileri, bilgisayarların insan dillerinde anlamasını ve bizimle iletişim kurmasını sağlayan NLP’yi, bilgisayarların, tıpkı gözlerimizle yaptığımız gibi, kameraları kullanarak görsel bilgileri anlamasını ve işlemesini sağlayan bilgisayar vizyonunu; ve sıfırdan metin, resim, ses ve video oluşturabilen üretken yapay zekayı ortaya koyacak.

3| Bulut Veri Tabanı ve Hizmet Olarak Veri Teknolojisi

Bu ikisini bir araya getirdim zira bulut veri tabanı, hizmet olarak veri teknolojisinin çalışmasını sağlayan platformdur. Temel olarak, şirketlerin kullandıkça öde veya abonelik tabanlı faturalandırma modelinde bulut hizmetleri aracılığıyla üçüncü taraflarca toplanan ve küratörlüğünü yapılan veri kaynaklarına erişebileceği anlamına gelir. Bu, şirketlerin birçok uygulama türü için kendi pahalı, tescilli veri toplama ve depolama sistemlerini oluşturma ihtiyacını azaltıyor.

DaaS şirketi, ham verilerin yanı sıra bir hizmet olarak analitik araçları da sunuyor. DaaS aracılığıyla erişilen veriler, genellikle bir şirketin daha zengin ve daha değerli içgörüler oluşturmak için topladığı ve işlediği tescilli verilerini artırmak için kullanılıyor. İşletmelerin pahalı ve özel veri bilimi operasyonları kurmaya ve sürdürmeye gerek kalmadan verilerle çalışmasına olanak tanıdığından, daha önce bahsedilen verilerin demokratikleşmesinde büyük bir rolü vardır. 2023'te, bu hizmetler için pazar değerinin 10.7 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

4| Gerçek Zamanlı Veriler

İçgörü aramak ve daha doğru tahminler yürütmek için verileri incelerken, dün, geçen hafta veya geçen ay yerine şu anda neler olduğunu bilmek daha önemlidir. Bu nedenle gerçek zamanlı veriler giderek işletmeler için en değerli bilgi kaynağı haline geliyor.

Gerçek zamanlı verilerle çalışmak genellikle daha karmaşık veri ve analitik altyapısı gerektirir, bu da daha fazla masraf anlamına gelir, ancak bunun faydası, bilgiyi olduğu gibi uygulayabilmemizdir. Bu, web sitemizi ziyaret edenlerden hangi tekliflerin ve promosyonların önlerine konulacağını veya finansal hizmetlerde neler yapılacağını belirlemek için tıklama akışı verilerinin analiz edilmesini içerebilir, ve bu ayrıca, sahtekarlık uyarı işaretlerine dikkat etmek için dünya çapında gerçekleşen işlemleri izlemek anlamına gelebilir. . Facebook gibi sosyal medya siteleri, reklam sunmak ve sahte haberlerin yayılmasını önlemek de dahil olmak üzere çeşitli kullanım durumları için saniyede yüzlerce gigabayt veriyi analiz edemilmemiz demektir. Ve buna bir örnek vermek gerekirse; Güney Afrika’nın Kruger Ulusal Parkı’nda, WWF ve ZSL şirketleri arasındaki ortak bir girişim, yasa uygulayıcıları kaçak avcıların varlığına karşı uyarmak için video görüntülerini gerçek zamanlı olarak analiz ediyor.

Daha fazla kuruluş kendilerine rekabet avantajı sağlamak için verilere baktıkça, en gelişmiş veri stratejilerine sahip olanlar giderek en değerli ve güncel verilere yöneleceklerdir. Bu nedenle gerçek zamanlı veri ve analitik, 2023'te işletmeler için en değerli büyük veri araçları olacak gibi görünüyor.

5| Veri Yönetimi ve Yasal Düzenlemeler

Hükümetler, kişisel ve diğer veri türlerinin kullanımını düzenlemek için tasarlanmış yasalar çıkardığından, 2023'te veri yönetişimi de büyük bir etkiye sahip olacak. Avrupa GDPR, Kanada PIPEDA ve Çin PIPL’nin beğenilerinin ardından, diğer ülkelerin de aynı şeyi yapması ve vatandaşlarının verilerini koruyan yasalar getirmesi muhtemel gibi görünüyor. Aslında Gartner’daki analistler, 2023 yılına kadar dünya nüfusunun %65'inin GDPR’ye benzer düzenlemelerle kapsanacağını tahmin ediyor.

Bu, dünyanın neresinde olurlarsa olsun, işletmelerin dahili veri işleme ve işleme prosedürlerinin yeterince belgelenmesini ve anlaşılmasını sağlamak için hareket ederken, önümüzdeki 12 ay boyunca yönetişimin önemli bir görev olacağı anlamına geliyor.

Birçok işletme için bu, tam olarak hangi bilgilere sahip olduklarını, nasıl toplandığını, nerede saklandığını ve bunlarla ne yapıldığını denetlemek anlamına geliyor. Bu kulağa fazladan bir iş gibi gelse de, uzun vadede buradaki fikir, tüketicilerin iyi bakılacağından emin oldukları takdirde verileri konusunda kuruluşlara güvenmeye daha istekli olacağından herkesin bundan faydalanacağıdır. Bu kuruluşlar daha sonra bu verileri, karşılayabileceğimiz fiyatlarla ihtiyacımız olanla daha uyumlu ürünler ve hizmetler geliştirmek için kullanabilecekler.

En son iş ve teknoloji trendlerinden haberdar olmak için bültenime abone olmayı ve beni Twitter, LinkedIn ve YouTube’da takip etmeyi unutmayın.

Web siteme veya diğer çalışmalarımdan bazılarına buradan göz atabilirsiniz.

Bernard Marr

Teknik ve Teknolojik Paylaşımlar ve Hayata Dair Her Şey…
Editor | Website | Medium | Linkedin | Facebook | Twitter | Instagram | Deepbloo | Flipboard | Paper.li

Bernard Marr

16 stories
Destek olmak için bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz :) ve E-Posta Bültenimize de üye olabilirsiniz…

--

--

Hüseyin Güzel
Technical Library

EEE | PSM | Technical Editor & Writer | Siemens Mobility | Technical Library | Mentor of Sabancı Vakfı | huseyinguzel.net