Biyoteknoloji ve Organ Mühendisliği

Tasarlanmış organlar, nakil bekleme listelerine son verebilir…

Hüseyin Güzel
Technical Library
2 min readOct 13, 2023

--

Photo by Joe Carotta

Geçen yıl iki ay boyunca, 57 yaşındaki David Bennett adında bir adam, göğsünün içinde atan bir domuz kalbiyle yaşadı. Maryland Üniversitesi’ndeki cerrahlar bunu şunu görmek için koymuşlardı: Genetiği değiştirilmiş bir domuzun kalbi bir insanı hayatta tutabilir mi?

Yaşamsal anlamda ölümün kıyısında bekleyen ve organ nakline ihtiyaç duyan insan sayısı, organ nakline ihtiyaç duyan ve nispeten daha az risk içeren insan sayısından çok daha fazladır. Dünyada her yıl yaklaşık 130.000 organ nakli yapılıyor, ancak çok daha fazla insan organ beklerken ya da organ nakli bekleme listesine bile giremedikleri için ölüyor.

Hayvan organları olası bir çözümdür. Ancak insan vücudunun onlara karşı doğal isyanını yenmek kolay değil. Örneğin domuz dokusunun yüzeyindeki şekerler, bağışıklık sistemimizi saldırı moduna sokabilir. İlaçlar tepkiyi susturmaya yardımcı olabilir, ancak bu yeterli değildir. Dolayısıyla biyoteknoloji şirketleri, domuzları modifiye etmek, bu şeker moleküllerini çıkarmak ve domuzları daha insan gibi göstermek için başka genler eklemek için gen düzenlemeyi kullandı.

Birkaç biyoteknoloji şirketi, domuzların DNA’sını bu şekilde düzenleyerek, organları insan vücuduna daha uyumlu hayvanlar yarattı. Bennett’in ölmesine ve nakledilen organda bir virüs bulunmasına rağmen, doktorları aldığı domuz kalbinin hiçbir zaman klasik organ reddi belirtileri geliştirmediğini iddia ediyor. Şimdi daha fazla hastayla çalışma planlıyorlar.

Gelecekte, organ mühendisliği hayvanları hiç içermeyebilir. Araştırmacılar, karmaşık dokuları sıfırdan nasıl geliştireceklerini keşfetmenin ilk aşamalarındalar. Bazıları akciğer şeklindeki 3 boyutlu baskı yapı iskeleleridir. Diğerleri, belirli organları taklit etmek için kök hücrelerden damla benzeri “organoidler” yetiştiriyor. Uzun vadede, araştırmacılar fabrikalarda özel organlar yetiştirmeyi umuyorlar.

İster hayvanlarda yetiştirilsin ister üretim fabrikalarının içinde üretilsin, sınırsız sayıda organ nakli nakli daha yaygın hale getirebilir ve çok daha fazla insanın yedek parçalara erişmesini sağlayabilir.

Sınırsız organ fabrikaları hayal eden girişimci Martine Rothblatt hakkında daha fazla bilgi edinmek için buradan okuyabilirsiniz.

by Antonio Regalado | MIT Technology Review

--

--

Hüseyin Güzel
Technical Library

EEE | PSM | Technical Editor & Writer | Siemens Mobility | Technical Library | Mentor of Sabancı Vakfı | huseyinguzel.net