Dünyanın En Uzun 9 Su Altı Tüneli

Dünya çapında, bölgesel altyapıda hayati bağlantı görevi gören çok sayıda su altı tüneli inşa edildi…

Hüseyin Güzel
Technical Library
7 min readFeb 25, 2024

--

“9 of the longest underwater tunnels in the world” by IE

Dünyanın en uzun su altı tünellerinden bazılarını keşfedelim ve insan yaratıcılığını nasıl sergilediklerini görelim mi?

  • Sualtı tünelleri su altında inşa edilen yollar gibidir.
  • Sualtı tünelleri oluşturmak benzersiz mühendislik zorluklarını aşmayı gerektirir.
  • Burada anlatacağım örnekler, su altı tünellerinin ulaşımın ötesinde amaçlara da hizmet edebileceğini göreceğiz.

Seikan Tüneli

Seikan Tüneli’nin Girişi

Japonya’nın Honshu ve Hokkaido adalarını birbirine bağlayan Seikan Tüneli, (toplam uzunluğa göre) dünyanın en uzun deniz altı demiryolu tünelidir. Kökeni, feribotların Honshu ve Hokkaido arasındaki ana ulaşım şekli olduğu 1954 yılına kadar uzanıyor.

Ancak 1954 yılında yıkıcı bir tayfun Tsugaru Boğazı’nda 1.430 kişinin ölümüne neden olduğunda, mühendisler daha güvenli bir yol aradılar ve öngörülemeyen hava koşullarını göz önünde bulundurarak adaları birbirine bağlamak için köprü yerine bir tünel inşa ettiler.

Bu geniş tünel 1988 yılında tamamlandı ve etkileyici bir şekilde 33,46 mil (53,85 kilometre) ve deniz seviyesinden yaklaşık 790 fit (240 metre) aşağıda uzanıyordu. Tünel iki istasyondan oluşuyor: Honshu Adası’ndaki Tappi Kaitei ve Hokkaido Adası’ndaki Yoshioka Kaitei. Bu istasyonlar deniz altında inşa edilen ilk tren istasyonları olup, afet anında acil kaçış noktası olarak hizmet vermektedir.

Bugün Seikan Tüneli’nde ağırlıklı olarak yük trenleri kullanılıyor ve bu da tüneli tarım ürünlerinin yük trenleriyle taşınmasında önemli bir merkez haline getiriyor.

Manş Tüneli

Manş Tüneli’nin inşaatı sürüyor.

Kanal takma adı verilen Manş Tüneli, 31,35 mil (50,49 kilometre) uzunluğundadır ve İngiltere’nin Folkestone şehrini Dover Boğazı’nda Manş Denizi’nin altında Fransa’nın Coquelles şehrine bağlıyor.

İngiltere ve Fransa, 1986 yılında Manş Tüneli’ni oluşturma konusunda anlaştılar ve iki ülkeyi birbirine bağlayacak uzun bir köprü veya karayolu ve demiryolu kombinasyonu yerine demiryolu tünelini tercih ettiler.

İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher başlangıçta demiryolu hizmeti yerine karayolu tüneli istiyordu, bunun nedeni muhtemelen arabaların “özgürlüğü ve bireyselliği temsil etmesiydi.” Ancak karayolu tüneli çok tehlikeli görülüyordu; denizde 15 mil (24 kilometre) açıkta bir yığılmada mahsur kalan insanları kurtarmak son derece zor olurdu.

Dover Boğazı’nın her iki yakasında inşaat 1987–88'de başladı ve 1991'de tamamlandı ve tünel resmi olarak 6 Mayıs 1994'te açıldı. Bugün yılda 10 milyondan fazla yolcu ve demiryollarında 1,6 milyondan fazla kamyon taşıyor.

Manş Tüneli’nin tasarımında iki adet tek hatlı demiryolu tüneli ve bir adet servis tüneli yer almakta olup, çift yönlü trafiği kolaylaştırmaktadır.

Tokyo Körfezi Su Hattı Tüneli ve Köprüsü

Tokyo Körfezi Su Hattının bir köprü bölümü

Tokyo Körfezi Su Hattı, Japonya’daki Tokyo Körfezi boyunca Kawasaki ve Kisarazu’yu birbirine bağlayan 5,9 mil (9,6 kilometre) tünel (toplam uzunluğu 14,7 mil veya 23,7 km) aracılığıyla karayolu ve demiryolunu entegre ediyor. 18 Aralık 1997'de açılan rotada benzersiz bir seyahat deneyimi için yapay ada bölümleri yer alıyor.

Kawasaki sularının altında 10 kilometrelik (2,6 mil) uzunluğunda iki tünel (Su Tüneli) ve Chiba suları üzerinde 5 kilometrelik (3,1 mil) uzunluğunda bir köprüden (Su Köprüsü) oluşan otoyolda iki yapay ada bulunuyor; bunlar arasında “Umihotaru”, Japonya’nın ilk deniz dinlenme alanı olarak öne çıkan, otoyolu tünellerden köprülere geçirmek için stratejik olarak yerleştirilmiştir.

Ayrıca deniz altı tünelinin orta kısmındaki yapay ada üzerinde “Kazenotou” (Rüzgar Kulesi) adı verilen bir tünel havalandırma kulesi bulunmaktadır. Kawasaki tarafındaki tünel girişinin yakınındaki piramit şeklindeki Ukishima Havalandırma İstasyonu genel tasarımı tamamlıyor.

Ryfast Tüneli

Norveç’in Stavanger kentindeki Ryfast tünelinin içi

Norveç’in Rogaland İlçesinde bulunan Ryfast Tünel Sistemi, denizin altında toplam uzunluğu 8,9 mil (14,3 kilometre) olan iki tünelden oluşur.

Sistem iki adet çift şeritli tünel içermektedir: Solbakk’tan Stavanger’deki Hundvag adasına uzanan Solbakk veya Ryfylke tüneli ve Hundvag’ı E39 Eiganes tüneli ile yer altı tünelli otoyol kavşağına bağlayan Hundvag tüneli. Avrupa Rotası E39 otoyolunun bir parçası olan Ryfast Tüneli, Strand ve Hjelmeland kasabalarını birbirine bağlar.

Tünel sisteminin inşaatı on yıl sürdü ve 88 milyon fit küpten (2,5 milyon metreküp) fazla kayanın kazılmasını içeriyordu. Ryfast Tüneli, deniz seviyesinin altında maksimum 958 fit (292 metre) derinliğe ulaşan dünyanın en derin deniz altı karayolu tüneli rekorunu elinde tutuyor. 2020 yılında açılan tünel sistemi, Høgsfjorden feribot geçişinin yerini alacak şekilde hizmet veriyor.

Eysturoyartunnilin Tüneli

Tüneldeki su altı kavşağı.

2020 yılında açılan Eysturoy tüneli olarak bilinen Eysturoyartunnilin, Kuzey Atlantik Okyanusu’nun altında 11,2 kilometrelik etkileyici bir alanı kapsıyor. Faroe Adaları’nın en büyük iki adasını, Streymoy ve Eysturoy’u birbirine bağlıyor.

Bu deniz altı geçidinin en derin noktası, deniz tabanının 613,5 fit (189 metre) altındadır. Üç tüpten oluşan benzersiz bir ağa sahiptir; ancak en ilginç kısım, merkezindeki renkli kavşaktır; meşhur “denizanası kavşağı” olarak adlandırılan dünyanın ilk ve tek deniz altı kavşağıdır.

Büyüleyici çok renkli ışıklarla aydınlatılan, bir heykel ve eşlik eden müzik içeren bu su altı döner kavşağı, dikkat çekici bir mühendislik harikası ve duyular için bir ziyafettir.

Büyük Kuşak Köprüsü Tüneli

Büyük Kemer Sabit Bağlantısının (Doğu Köprüsü) gün batımında Zelanda tarafından çekilmiş panoramik fotoğrafı

Büyük Kuşak Sabit Bağlantısı olarak da bilinen Büyük Kuşak Köprüsü, Danimarka’nın Zealand ve Funen adalarını birbirine bağlayan iki köprü ve bir tünelden oluşan bir mühendislik harikasıdır.

Resmi olarak Doğu Tüneli olarak adlandırılan tünel, etkileyici bir 4,98 mil (8,02 kilometre) uzanan bir demiryolu tünelidir ve bu da onu Manş Tüneli’nden sonra Avrupa’nın en uzun ikinci delikli tüneli haline getirmektedir. Tünelde kurulumlar ve acil durum kaçışları için kullanılan 31 bağlantı tüneli bulunmaktadır.

Büyük Kuşak Tüneli, Zelanda ile Funen arasındaki ulaşımı önemli ölçüde iyileştirdi. Seyahat süresini yaklaşık bir saat kısaltarak bölgesel ticareti ve turizmi canlandırdı. Tünel aynı zamanda Danimarka’yı Avrupa ana karasına bağlamada da önemli bir rol oynuyor.

Eiksund Tüneli

Eiksund Tüneli’nin açılış gününe ait bir fotoğraf

Norveç’in Møre og Romsdal ilçesinde yer alan Eiksund Tüneli, Norveç ana karası ile Møre og Romsdal kıyısı açıklarındaki Hareidlandet Adası arasında 4,78 milden (7,68 kilometre) fazla uzanıyor. Tünel, üç tünel ve birkaç adayı ana karaya bağlayan bir köprüyü içeren bir projenin parçasıdır. 2008 yılından beri faaliyette olan tünel, Hareidlandet ve Ulstein adalarını birbirine bağlayan feribot güzergahının yerine hizmet ediyor.

Eiksund Tüneli’nin inşası hiç de küçümsenecek bir başarı değildir. Mühendisler, heyelana eğilimli yeşil taşlardan oluşan zorlu jeolojik formasyonu oyarak tünel duvarlarını güçlendirmek ve potansiyel tehlikeleri önlemek için kaya cıvatalama (delinmiş deliklere çelik cıvataların yerleştirilmesini içeren bir teknik) kullandılar.

Eiksund Tüneli bölge için çok önemli bir ulaşım geliştirmesidir. İki ada arasındaki seyahat süresinin yaklaşık 45 dakikadan yaklaşık 10 dakikaya düşürülmesi, yalnızca verimli ulaşımı kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda çevredeki turizmi ve ekonomik kalkınmayı da destekliyor.

Qingdao Jiaozhou Körfezi Tüneli

Qingdao Jiaozhou Körfezi Tüneli İnşaatı

Qingdao Jiaozhou Körfezi Tüneli, doğu Çin’in Shandong Eyaletinde bulunan bir deniz altı karayolu tünelidir. Bu tünel Jiaozhou Körfezi’nin altından geçerek güneydeki Huangdao Bölgesi’ni kuzeydeki Shinan Bölgesi’ne bağlamaktadır.

İnşaat 27 Aralık 2006'da başladı ve beş yıl sonra tünelin 2011'de açılmasıyla tamamlandı. 4,8 mil (7,8 kilometre) tünel, yer altı ve deniz altı bölümlerini içeriyor ve deniz altı kısmı 2,45 mil (~3,93 kilometre) kaplıyor ). Tünel, maksimum 242,7 fit (73,96 metre) derinliğe ve maksimum su derinliği 137,7 fit (~ 41,94 metre)’ye ulaşır.

Qingdao’nun kıyı kentsel alanları arasındaki bağlantıyı geliştirmek için şu anda ikinci bir Qingdao Jiaozhou Körfezi Tüneli inşa ediliyor. Yeni 9,87 mil (~15,87 kilometre) tünel, Ryfast tünelinden daha uzun olacak ve her iki yönde de altı şeride sahip olacak.

Kuzey Burnu Tüneli

Kuzey Burnu Tüneli’nin Anakara Girişi

Adını Magerøya adasındaki ikonik Kuzey Burnu’ndan alan Kuzey Burnu Tüneli, Norveç’in en uzun ve en kuzeydeki deniz altı karayolu tünellerinden biridir. Norveç Kralı V. Harald, 15 Haziran 1999'da Kuzey Burun Tüneli’nin açılışını yaptı.

Ülkenin en kuzeyindeki Troms og Finnmark ilçesindeki Nordkapp Belediyesi’nde yer alan Magerøysundet boğazını kapsıyor ve Norveç anakarasını Honningsvåg kasabasına ve Kuzey Burnu’ndaki turistik mekanlara bağlıyor.

En derin noktasında deniz seviyesinden yaklaşık 4,3 mil (6,9 kilometre) ve 696 fit (212 metre) aşağıda uzanan tünel, Kåfjord köyü ile Honningsvåg arasındaki önceki feribot güzergahının yerini aldı.

Soğuk kışlarla mücadele etmek için tünelde yerel olarak “kuldeport” olarak bilinen otomatik donma önleyici kapılar bulunuyor. Bu kapılar kışın tünel ağızlarını otomatik olarak kapatarak sızan suyun donmasını ve tehlike yaratmasını önler. Yaz aylarında trafiğin yoğun olduğu zamanlarda kapılar açık kalıyor.

Ve bu, günümüzün mühendislik çılgınlığının bir özeti!

Sanjana Gajbhiye | Interesting Enginnering

Teknik ve Teknolojik Paylaşımlar ve Hayata Dair Her Şey…
Editor | Website | Medium | Linkedin | Facebook | Twitter | Instagram | Threads | Deepbloo | Flipboard
Destek olmak için bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz :) ve E-Posta Bültenimize de üye olabilirsiniz…

--

--

Hüseyin Güzel
Technical Library

EEE | PSM | Technical Editor & Writer | Siemens Mobility | Technical Library | Mentor of Sabancı Vakfı | huseyinguzel.net