Herkesin Bilmesi Gereken 5 Üretken Yapay Zeka Sohbet Robotu

Üretken yapay zekanın inanılmaz potansiyeli…

Hüseyin Güzel
Technical Library
6 min readFeb 12, 2024

--

5 Generative AI Chatbots Everyone Should Know About” by Bernard Marr, Forbes

Üretken yapay zeka sohbet robotları, teknolojiyle etkileşim şeklimizi dönüştüren çeşitli endüstrilerde hızla vazgeçilmez araçlar haline geldi. Bu gelişmiş platformlar artık sadece sohbet için değil; hem dili hem de görsel bilgileri anlayabilen çok modlu sistemlere dönüştüler. Bu, onları bugün mevcut olan en gelişmiş yapay zeka araçlarından bazıları yapıyor. Pazar büyümeye ve gelişmeye devam ederken, gelişmiş yetenekler ve işlevler sunan yeni ve yenilikçi sohbet robotları benzeri görülmemiş bir oranda geliştiriliyor.

Bu makalede, benzersiz özellikleri ve gerçekleştirebilecekleri geniş görev yelpazesiyle öne çıkan beş önemli üretken yapay zeka sohbet robotunu vurgulamak istiyorum. Kodlamaya ve yazmaya yardımcı olmaktan görüntü oluşturmaya ve hatta karmaşık konuşmalara girmeye kadar, bu sohbet robotları yapay zeka teknolojisinin ön saflarını temsil ediyor ve çeşitli uygulamalarda üretken yapay zekanın inanılmaz potansiyelini gösteriyor.

ChatGPT

ChatGPT

ChatGPT, halka açık hale getiren ilk üretken yapay zeka aracı değildi. Yapay zekaya ilgi duyan bizler, birkaç yıldır görüntü üreteçleri ve benzeri şeylerle oynuyoruz. Ancak, AI’nın ana akımı vurmaya ne kadar hazır olduğunu daha geniş bir kitleye gerçekten etkileyen ilk kişiydi.

Piyasaya sürüldükten sonraki haftalar içinde 1 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Meta’nın Threads’i piyasaya sürmesinden kısa bir süre sonra bu rekor kırılmış olsa da, bunun herhangi bir uygulama için şimdiye kadarki en hızlı büyüyen kitle olduğu yaygın olarak bildirildi.

İlk olarak piyasaya sürülmesinden bu yana geçen yıl boyunca, OpenAI bizi ilgilendirmek için çok çalıştı. İlk olarak, en son ve en güçlü büyük dil modeli GPT-4 tarafından desteklenen bir Pro sürümünü piyasaya sürdü. Daha sonra Dall-E tarafından desteklenen web tarama yetenekleri ve görüntü üretimi ekledi, bu da onu gerçekten çok modlu hale getirdi.

ChatGPT, hemen hemen herhangi bir işi yapmak istediğinizde harika bir ilk çağrı noktası olduğu için genellikle “herhangi bir şey yapma makinesi” olarak adlandırılır. Bunu sizin için yapamazsa, bunu kendiniz nasıl yapacağınızı size söyleyebilmesi için oldukça iyi bir şans var. ChatGPT orijinal ve birçok yönden hala en iyisi. Burada listelenen tüm araçları kullanan çoğu kişi, genel amaçlı bir lider yazılım olarak ChatGPT’nin sahanın önünde olduğu konusunda hemfikirdir.

Google Bard

Google Bard

Birçoğumuz, AI dünyasında hüküm süren şampiyon olan Google’ın ChatGPT’nin gelişiyle geride kaldığını düşündük.

ChatGPT ortaya çıktığında, Google’ın gelirinin çoğunluğunun kaynağı olan arama endüstrisindeki uzun vadeli hakimiyetine yönelik belki de ilk ciddi tehdit olarak hemen kabul edildi.

Yanıt, gelmesi biraz zaman alan ve ilk başta OpenAI’nin başlangıç sohbet robotunun soluk bir taklidi gibi görünen Bard’dı. Bununla birlikte, piyasaya sürülmesinden bir yıl sonra, yetenekli ve kullanışlı olacak şekilde gelişti.

OpenAI’nin aksine, Google perde arkasındaki modeller arasında atladı. Bard, kodlama ve matematik yeteneklerini geliştiren daha yeni bir model olan PaLM 2 tanıtılana kadar ilk olarak LaMDA tarafından desteklendi. En son geçiş Gemini Pro’ya oldu ve gelecekte Gemini Ultra’ya bir yükseltme yapıldı. Google’ın en son sürümünün, konuşma tanıma gibi bazı görevlerde GPT-4'ü daha iyi performans gösterdiği bile bildiriliyor. En son güncellemeler, Imagen 2 teknolojisiyle desteklenen görüntü oluşturma yetenekleri verdi.

Bard’ın ChatGPT’ye göre sahip olduğu bir avantaj, en azından bazıları için, Google ekosistemine ne kadar sorunsuz girdiğidir. Gmail, Workspace, Documents vb. bir kullanıcıysanız, e-posta taslağını ne kadar kolay bir şekilde hazırlayabildiği, belgeler oluşturabildiği, veri oluşturabildiği veya birçok rutin görevi otomatikleştirebildiğinden etkileneceksiniz.

Microsoft Copilot

Microsoft Copilot

Copilot, kendi adını ve bağımsız kimliğini edinmeden önce Bing arama motorunun Bing Chat adlı yeni bir sürümü olarak piyasaya sürülen amiral gemisi AI sohbet robotu için Microsoft’un şu anki adıdır.

Microsoft, sadece bizimle sohbet etmek yerine bize yardım etmeyi amaçladığı hissini iletmek için bu adı özellikle seçti. AI’yı Windows ve Microsoft 365 gibi tüm iş ve üretkenlik araçlarına entegre ederek, tıpkı bu pazarlarda olduğu gibi yapay zekada da ana akım seçim olmayı umuyor.

OpenAI’de büyük bir yatırımcı olarak Microsoft, teknolojisini kendi ürünlerinde kullanma konusunda ayrıcalığa sahiptir. Orijinal Bing Chat, çoğumuzun GPT-4'ü deneyimlemek için sahip olduğu ilk fırsattı ve en güçlü çok yönlü LLM, bugün Copilot’un bel kemiğidir. ChatGPT gibi, görüntü oluşturmak için Dall-E’yi de kullanıyor.

Ancak asıl avantajı, yapay zekayı her gün milyonlarcamızın kullandığı araçlara enjekte etmesidir. Elektronik tablolar, metin belgeleri ve bilgisayar kodu doğal dil istemleri ile oluşturulabilir. Yine Microsoft’a ait olan Github kodlama platformuyla entegrasyonu nedeniyle kodlayıcılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Meta LLama 2

Meta LLama 2

Meta’nın ChatGPT’ye cevabı multimodal LLama 2 modelidir. Bununla birlikte, Microsoft veya OpenAI gibi ticari bir ürün olarak paketlemek yerine, biraz farklı bir yaklaşım benimsendi. Yarı açık kaynaklı bir lisanslama modelini takiben, kod ve eğitim verileri, herkesin kendi sohbet robotlarını oluşturmak için kullanması için kullanılabilir. Bir geliştirici değilseniz ve sadece neler yapabileceğini öğrenmek istiyorsanız, kendi URL’si aracılığıyla da erişilebilir.

Meta, LLama’yı mümkün olduğunca erişilebilir hale getirmek için bu yaklaşımı benimsediğini söyledi. Bir avantaj, AI’nın erişmesi için Meta’ya veya buluta veri göndermek zorunda olmayan özel örneklerin oluşturulmasını sağlamasıdır. Bu nedenle, ChatGPT veya Bard ile aynı şekilde genel amaçlı bir AI chatbot olarak kabul edilebilse de, daha özel uygulamalar oluşturmak için özellikle yararlı olarak görülmektedir. Şu anda mevcut birkaç açık kaynaklı LLM var, ancak (kendi testlerine göre) LLama2 hepsinden daha iyi performans gösteriyor.

Claude

Claude

Claude, eski OpenAI çalışanları tarafından kurulan bir şirket olan Anthropic tarafından kuruldu. Metin, ses, resim ve belgeleri işleyebilen, inşa ettikleri ilk çok modlu sohbet robotudur. Kullanıcılar bunu hızlı ve yetenekli bulduklarını ve oldukça tutarlı yanıtlar ürettiğini söylüyorlar. Bununla birlikte, ne yapabileceği konusunda kapsam olarak ChatGPT veya Bard’dan biraz daha dardır.

Anthropic, Anayasal AI adı verilen bir ilkeye yansıyan etik ve şeffaf yapay zekaya olan bağlılığını belirtti. Bu, (belki de bilmeden) etik olmayan veya zararlı olabilecek içerik oluşturmasını isteyen kullanıcılarla etkileşim kurma konusunda benzersiz bir şekilde yetenekli bir sohbet robotuyla sonuçlandı. Takip ettiği kuralları açıklayabilir, davranışı için nedenler verebilir ve korkuluklarını geçmeden görevleri yerine getirmek için alternatif yollar önerebilir.

2023'ün başlarında ChatGPT’nin peşinden piyasaya sürüldüğünden beri Claude, tutabileceği konuşmaların akıcılığı ve insanların iletişim kurma biçimlerindeki ince nüansları ve farklılıkları anlama yeteneği nedeniyle öne çıktı. Ayrıca, kullanıcıların ona hoşlandıkları bir kişi atamalarına ve konuşmayı keyifli bulmalarına olanak tanıyor.

Bernard Marr

Teknik ve Teknolojik Paylaşımlar ve Hayata Dair Her Şey…
Editor | Website | Medium | Linkedin | Facebook | Twitter | Instagram | Deepbloo | Flipboard | Threads

Bernard Marr

21 stories
Destek olmak için bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz :) ve E-Posta Bültenimize de üye olabilirsiniz…

--

--

Hüseyin Güzel
Technical Library

EEE | PSM | Technical Editor & Writer | Siemens Mobility | Technical Library | Mentor of Sabancı Vakfı | huseyinguzel.net