İnsan ve Robot İşbirliğinin En İyi Örnekleri

Hangi yönden bakarsanız bakın, şu ya da bu biçimde robotların çalışma hayatımızda giderek daha büyük bir rol oynayacağı açık…

Hüseyin Güzel
Technical Library
5 min readSep 6, 2022

--

The Best Examples Of Human And Robot Collaboration” by Bernard Marr

İşlerimizin geleceği, robotların insanların yerini almasıyla ilgili bir durum değildir. Daha ziyade, insanlara özgü becerilere odaklanmamıza izin verirken yeteneklerimizi artıracak akıllı, otomatikleştirilmiş teknolojiyle birlikte çalışmayı öğrenmemizle ilgilidir asıl. Yani işbirliğidir…

Bir süredir iş yerlerimizi robotlarla paylaşıyoruz. Örnek vermek gerekirsek; en eski endüstriyel robotlar, 20. yüzyılın ortalarında, genellikle üretim hatlarında rutin, manuel montaj işleri yapmak için kullanılıyordu. Günümüzün endüstriyel robotlarını farklı kılan şey ise, nasıl yapacaklarını söylemek için doğrudan kontrole veya bizim girdilerimize ihtiyaç duymadan, gerçekten bağımsız bir şekilde iş yapabilme becerilerine sahip olmalarıdır. Bunun nedeni, Yapay Zeka (AI) tarafından kontrol edilmeleridir ve özellikle işlerinde sürekli olarak daha iyi olmalarını sağlamak için makine öğrenimini kullanan yazılım algoritmaları ile kodlanmışlardır.

Birçoğumuz açısından geçerli olduğu gibi, bir robotun ne olduğu konusundaki düşünceniz bilim kurgudan kaynaklanıyorsa, günümüzün endüstriyel robotlarının çoğu beklediğiniz gibi görünmeyebilir elbette. Bunun nedeni, genellikle belirli bir görevi yerine getirmek için yapılmış olmalarıdır, bu nedenle de genellikle bu iş için kullanılan normal, ve yapay zekası (AI) olmayan diğer makinelere oldukça benzer görünürler. “Robot” terimi bazen Robotik Süreç Otomasyonu’nda (RPA) olduğu gibi tamamen yerleşik yazılım olan otonom sistemleri ifade etmek için de kullanılır.

Hangi yönden bakarsanız bakın, şu ya da bu biçimde robotların çalışma hayatımızda giderek daha büyük bir rol oynayacağı açık. İşte insanlar ve otonom makineler (robotlar) arasındaki en ilginç ve heyecan verici işbirliklerinden bazılarına isterseniz bir göz atalım:

1| Depo Robotları

İnsan ve robot işbirliğinin bilindik bir örneği, Amazon’un ikmal merkezlerinde personellerin yanında çalışan depo robotlarıdır. Bu robotların tek bir görevi vardır, o da ürünleri toplayıcı personele getirmek ve böylece sevkıyat için paketlenip etiketlenebilmelerini sağlamaktır. Bunu, tüm rafları hareket ettirerek gerçekleştirirler ve çarpışmamaları ve kazalara neden olmamaları için insanlara dikkat edecek şekilde programlanmışlardır.

Mevcut robotlar önceden belirlenmiş alanlarda çalışmakla sınırlıyken, şu anda denenmekte olan ve adları “Bert” ve “Ernie” olan daha yeni ve teknolojik model robotları, fabrika katında herhangi bir yerde güvenle gezinebilmektedir. Amazon, 2012 yılında depolarına robotları getirdiğinden bu yana bir milyondan fazla insan kapasitesinde iş ürettiğimi iddia ediyor .

2| Tarım Robotları

Robotlar genellikle çiftliklerde tehlikeli veya sadece sıkıcı işleri yapmak için kullanılır. Otonom insansız hava araçları, tohum ekmek, gübre ve böcek ilacı yaymak ve istilacı türlere veya çiftliğe izinsiz girenlere dikkat etmek için kullanılabilir. İnsanlar işlerini denetleyecek ve manuel kararların alınması gerektiğinde devreye girecekler. ABD’li startup firması Burro, tarım işçilerini takip etmek ve onlara günlük işlerinde yardımcı olmak için bilgisayar görüşü ve GPS kullanan “insan ölçeğinde” işbirlikçi robotlar (veya “cobotlar”) üretiyor. Tarımdaki robot pazarının 2025 yılına kadar 11,58 milyar dolar değerinde olacağı tahmin ediliyor.

3| Sağlık Robotları

Moxie, hastanelerdeki nöbetlerinde hemşirelere ve diğer personele yardımcı olmak için tasarlanmış Diligent Robots firması tarafından oluşturulan bir cobottur. Teslimatlar yapabiliyor ve malzemeleri yeniden stoklamak ve numune toplamak gibi bir dizi klinik olmayan görevi proaktif olarak yerine getirebiliyor. Bunu, elektronik sağlık kayıtlarıyla bütünleşerek, tam olarak ne yapacağının söylenmesine gerek kalmadan yapabiliyor. Buradaki fikir, Moxie gibi robotların, insan işçileri, hastalara bakım ve şefkat sağlamak gibi, işlerinin en iyi insanlar tarafından yapılabilecek kısımlarını yapma konusunda onlara özgür bırakacak ve zaman kazandıracak olmasıdır.

4| Sağlıklı Yaşam ve Terapi Robotları

Robotlar, yaralanan veya ameliyat olan hastaların iyileşmesine yardımcı olmak için giderek daha fazla kullanılmaktadır. İtalyan startup firması Heaxel tarafından geliştirilen işbirlikçi robotlar, iyileşme sürecindeki kişileri tekrarlayan hareketler yapmaları, iyileşmeye yönelik ilerlemelerini izlemeleri ve elde ettikleri verileri, iyileşme programında ince ayar yapmak için kullanabilen insan terapistlere geri bildirim sağlamak için eğitiyor. Yaşlıların veya engellilerin yanında yaşamak üzere tasarlanmış başka robotlar da geliştirildi. Bir tür arkadaşlık sağlamanın yanı sıra, sağlıklarını izleyerek ve evdeki kazaları ve düşmeleri izleyerek bakıcılara yardımcı oluyorlar.

5| Askeri Robotlar

RoMan adlı bir robot, ABD Ordusu tarafından, düşmanlara koruma sağlayan engellerin veya el yapımı patlayıcılar gibi mayınların bulunduğu yolları temizlemek için kullanılıyor. Nesnelerin bir engel mi yoksa tehlike mi oluşturacağını belirlemek için 3D sensör verilerini kullanıyor ve orijinal olarak NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı tarafından tasarlanan ve derin öğrenme algoritmaları tarafından desteklenen bir çift peygamber devesi benzeri kollara sahip.

6| Üretim Robotları

Robotlar artık tam bir döngüye girdiler ve üretimde başladıkları yere geri döndüler. Ancak günümüzün ortak üretim robotları, General Motors’un 1962'de New Jersey’deki fabrikasına ilk robotlarını kurduğu zamana kıyasla gerçekten önemli ölçüde daha gelişmiş durumda.

Symbio Robotics, Ford ve Toyota da dahil olmak üzere otomobil üreticileri tarafından yalnızca kaynak ve sprey boyama için değil, aynı zamanda bileşenlerin montajı, parçaların toplanması, test sistemleri, arıza veya kusurların kontrol edilmesi ve vidalama ve cıvatalama için kullanılan robotlar dahi geliştirildi ve halihazırda kullanılıyor. Bu işlemler, geleneksel olarak en karmaşık ve otomatikleştirilmesi en zor olan “son montaj” olarak bilinen üretim döngüsünün bir parçasını oluşturuyor. Bunun nedeni, yakın zamana kadar robotik sistemlerde bulunmayan daha yüksek derecede hassas kontrol ve el becerisi gerektirmeleridir.

7| Mutfak Robotları

Fast food zincirleri, servis hızını artırmak ve işletme maliyetlerini düşürmek için otomasyonu benimseme konusunda hızlı reaksiyon gösterdiler. Miso Robotics, Dodger Stadyumu’nun yanı sıra Caliburger ve Walmart gibi şirketler tarafından denenmiş bir mutfak robotu yarattı. Flippy olarak bilinen robot, insan şeflere hamburgerleri çevirerek ve tavuk kızartarak yardımcı oluyor ve insan şeflerin aksine 100.000 saat ara vermeden çalışabiliyor.

Bernard Marr, iş ve teknoloji alanında dünyaca ünlü bir fütürist, etkileyici bir düşünce lideridir. En çok satan 21 kitabın yazarıdır (ve 2022 Yılın İş Kitabı ödülünün sahibidir), Forbes için düzenli olarak köşe yazıları kaleme alıyor ve dünyanın en tanınmış kuruluşlarının çoğuna danışmanlık ve koçluk yapmaktadır. 2 milyonun üzerinde sosyal medya takipçisi, 1 milyondan fazla haber bülteni abonesi var ve LinkedIn tarafından dünyanın en iyi 5 ticari influencer’ından biri ve Birleşik Krallık’ta ise 1 numaralı influencer olarak gösterilmiştir.

Bernard Marr

--

--

Hüseyin Güzel
Technical Library

EEE | PSM | Technical Editor & Writer | Siemens Mobility | Technical Library | Mentor of Sabancı Vakfı | huseyinguzel.net