Plazma Teknolojisi Sayesinde Lityum Ekstraksiyonu 3 Katına Çıktı

Koreli Araştırmacılar sürece karbondioksit plazmasını dahil ederek, lityum ekstraksiyon oranını neredeyse üç kat artırarak yüzde 27,87 gibi etkileyici bir düzeye çıkardı…

Hüseyin Güzel
Technical Library
4 min readFeb 22, 2024

--

Lityum ekstraksiyonunda, küresel enerji manzarasını daha da ileriye taşıma potansiyeline sahip olan son araştırmalarla önemli bir ilerleme kaydedildi.

Kore Füzyon Enerjisi Enstitüsü (KFE), geleneksel yöntemlere kıyasla lityum ekstraksiyon verimliliğinde üç kat artış sağlayan bir çalışmayı sergileyerek en son atılımını açıkladı.

Araştırma ekibinin öncülük ettiği bu başarı, karbondioksit mikrodalga plazma teknolojisinin yenilikçi uygulamasıyla elde edildi. Ekibe göre, bu gelişmenin etkileri derin ve elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji depolama gibi gelişen endüstriler için lityum tedarikindeki kritik zorlukları çözmeyi vaat ediyor.

KFE ekibine göre, sürdürülebilir enerji çözümlerine geçişin hızlanmasıyla desteklenen lityum talebi artmaya devam ederken, bu yeni yaklaşım daha yeşil bir geleceğin gelişen ihtiyaçlarını karşılama konusunda büyük umut vaat ediyor.

KFE ekibi tarafından kullanılan plazma lityum mineral karnobasyon cihazı

Devam eden zorluklar

Verimli lityum çıkarma arayışında, her biri kendi zorluklarıyla birlikte, iki temel yöntem uzun süredir ortama hakim olmuştur. Geleneksel yaklaşım, sodyum karbonatın (Na2CO3) lityum açısından zengin tuzlu su ile karıştırılmasını ve karmaşık bir işlemle lityum karbonatın (Li2CO3) elde edilmesini içerir. Bununla birlikte, lityum karbonatın sodyum safsızlıkları ile karıştığı ve daha ileri ayırma aşamalarını gerektirdiği dikkate değer bir dezavantaj ortaya çıkar.

Sodyum karbonat yerine karbondioksit gazı kullanan alternatif bir yöntem, potansiyel bir çözüm sunuyor. Ancak bu yöntem kendi engeliyle karşı karşıyadır: Lityum tuzunun klor ile bağ oluşturduğu tuzlu sudaki düşük ekstraksiyon oranları. Bu, aşılması gereken daha fazla araştırma gerektiren önemli bir engel teşkil etmektedir.

Elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji depolama gibi endüstrilerden gelen artan talepleri karşılamaya yönelik acil ihtiyaç nedeniyle, lityum çıkarma süreçlerini iyileştirme çabaları devam ediyor. KFE’deki araştırmacılara göre, bilim insanları bu zorlukları daha derinlemesine araştırdıkça, atılımlar lityum iyon teknolojisiyle desteklenen daha sürdürülebilir bir geleceğin kilidini açmanın anahtarını elinde tutuyor.

Umut verici sonuçlar

Ekip, lityum çıkarma oranlarını önemli ölçüde artırmak için karbondioksit mikrodalga plazma teknolojisinin gücünden yararlandı. Bu yaklaşım, karbondioksitin plazma durumuna iyonize edilmesini içeriyor ve daha verimli ekstraksiyon yöntemleri arayışında çok önemli bir ilerlemeye işaret ediyor.

KFE’deki araştırmacılar, karbondioksit plazma lityum ekstraksiyonunun etkinliğini geleneksel yöntemlerle karşılaştırmak için bir dizi deney başlattı. Simüle edilmiş tuzlu suyu test alanı olarak kullanan bulguları, plazma teknolojisi kullanıldığında ekstraksiyon oranlarında üç kat şaşırtıcı bir artış olduğunu ortaya çıkardı.

(1) Lityum içeren simüle edilmiş tuzlu suyun plazma tedavisi. (2) Fotoğrafta görünen beyaz malzeme, simüle edilmiş tuzlu suyun mineral karbonatlanmasıyla oluşan katılaşmış lityum karbonattır. (3) Plazma işleminden sonra lityum karbonat çökeltisi oluştu. (4) (3) filtrelendikten sonra toz haline getirilmiş lityum karbonat.

Ekibe göre, karbondioksit gazının doğrudan enjeksiyonu yüzde 10,3'lük mütevazı bir ekstraksiyon oranı sağladığından ve karbondioksit plazmasının eklenmesi ekstraksiyon oranını etkileyici bir şekilde yüzde 27,87'ye çıkardığından sonuçlar son derece cesaret verici. Bu, lityum çıkarma metodolojilerinde bir paradigma değişikliğine işaret ediyor ve kaynak kullanımını optimize etmede plazma teknolojisinin geniş potansiyeline bir bakış sunuyor.

KFE ekibi, araştırmanın bu alanda bir dönüm noktasını temsil ettiğini ve plazma teknolojisinin lityum ekstraksiyon sürecine ilk kez entegre edilmesinin somut faydalarını gösterdiğini iddia ediyor. KFE’den Dr. Jong Keun Yang ve araştırma makalesinin ilk yazarı, “Karbondioksit plazması oluştuğunda ortaya çıkan ısının ve iyonların, elektronların, radikallerin vb. lityum ekstraksiyon oranları üzerindeki etkilerini doğrulamak mümkün oldu” dedi.

Araştırmacılar, plazma bazlı lityum ekstraksiyon işlemlerinin, daha düşük lityum konsantrasyonlarında bile deniz suyundan lityumu verimli bir şekilde çıkarabilen teknolojinin ilerlemesi için yeni bir yol sunmasını umuyor. KFE başkanı Suk Jae Yoo yaptığı açıklamada, “Deniz suyundan elde edilen lityum, füzyon enerjisi üretiminin önemli bir bileşenidir ve hem füzyon enerjisi geliştirme hem de füzyon enerjisi yakıtı edinimi konusunda araştırma yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Araştırmanın ayrıntıları Desalination dergisinde yayınlandı.

Jijo Malayil, Interesting Engineering

Teknik ve Teknolojik Paylaşımlar ve Hayata Dair Her Şey…
Editor | Website | Medium | Linkedin | Facebook | Twitter | Instagram | Threads | Deepbloo | Flipboard
Destek olmak için bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz :) ve E-Posta Bültenimize de üye olabilirsiniz…

--

--

Hüseyin Güzel
Technical Library

EEE | PSM | Technical Editor & Writer | Siemens Mobility | Technical Library | Mentor of Sabancı Vakfı | huseyinguzel.net