Uzay Araçlarına Enerji Gönderecek İlk Uzay Güneş Enerjisi İstasyonu

Bu girişim, başlangıçta büyük bir destekle, güç ışınlayan uydu takımyıldızını inşa etmek üzere 12,25 milyon dolar tohum finansmanı topladı…

Hüseyin Güzel
Technical Library
3 min readJul 30, 2024

--

“World’s 1st space solar power station that could beam energy to spacecraft” by Mrigakshi Dixit | IE

Florida merkezli Star Catcher şirketi, uydulara enerji sağlamak amacıyla dünyanın ilk uzay tabanlı enerji şebekesini kurma planlarını duyurdu.

Girişim, güç ışınlayan uydu takımyıldızını inşa etmek için büyük bir destekle 12,25 milyon dolar tohum finansmanı topladı. Bu uyduların ilki, önümüzdeki yıl yörüngeye yerleştirilebilir.

Star Catcher Şebekesi, düşük Dünya yörüngesindeki uydulara güvenilir ve bol miktarda güç kaynağı sağlamayı ve böylece uzay operasyonlarını ilerletmeyi hedefliyor.

“Star Catcher’ın yörünge gücü konusunda, SpaceX’in fırlatma alanında yaptığı şeyleri yapacağına eminiz. Onlar, yüksek hızda cüretkar bir vizyonu yürüten, kanıtlanmış ve deneyimli bir ticari uzay ekibidir,” diye konuştu, finansman turuna liderlik eden Initialized Capital’ın Müdürü Andrew Sather.

Alçak Dünya yörüngesindeki uydular için güç sağlayacak

Uzaydan Dünya’ya enerji göndermek, hızla büyüyen bir sektör. Örneğin, Caltech uzay tabanlı güneş enerjisi üzerine araştırmalar yapmakta ve Dünya’ya enerji göndermeyi başarıyla gerçekleştirmiştir. Ayrıca, İngiltere merkezli Space Solar şirketi, kablosuz güç iletim teknolojisinde önemli ilerlemeler kaydederek, 360 derecelik bir güç iletim sistemi sergilemiştir. Uzay tabanlı güneş enerjisinin ana avantajlarından biri, Dünya’daki teknolojilerin aksine, kesintisiz enerji sağlama kapasitesidir.

Ancak, bu çabalar Dünya’nın enerji ihtiyaçlarına yönelik olup uydu güç çözümlerini kapsamıyor. Star Catcher, türünün ilk örneği olan ağ ile bu boşluğu dolduruyor. Bu benzersiz enerji şebekesi, düşük Dünya yörüngesindeki ve daha ötesindeki uzay araçlarına önemli miktarda geniş bantlı güç sağlayacak.

Şebeke, Dünya’nın yaklaşık 900 mil (1.500 kilometre) üzerinde, alçak Dünya yörüngesine konumlandırılmış “güç düğümü” uydularından oluşacak. Bu uydular, güneş enerjisini kullanarak, müşteri uzay araçlarına verimli bir şekilde enerji iletecek. Şebeke, güneş ışığından daha yoğun enerji sağlayarak, uzay araçlarının mevcut güneş panellerinden beş ila on kat daha fazla güç üretmelerini mümkün kılacak.

2025'te yörüngede gösteri

Yüksek güçlü uzay uygulamalarının ihtiyacı hızla artmaktadır. Yörünge telekomünikasyonu, bilgi işleme, uzaktan algılama, insanlı uzay uçuşları ve diğer pek çok uzay uygulamasında geniş çapta kullanılmaktadır.

2030 yılına kadar LEO uydu popülasyonunun 40.000'i aşması beklenirken, Star Catcher’ın güç gereksinimlerinin 840 megawatta kadar önemli bir artış göstermesi öngörülmektedir. Mevcut uzay güç kapasitesi ise sadece onlarca megawatt düzeyindedir.

Star Catcher’ın güneş panellerine yüksek enerji sağlamasıyla uzay gücünde önemli bir artış bekleniyor; bu da uyduların daha fazla iş yapabilmesini, daha uzun süre çalışabilmesini ve maliyet tasarrufu sağlamasını mümkün kılacak.

Star Catcher’ın Kurucu Ortağı, Başkanı ve CEO’su Andrew Rush, “Güç altyapısı medeniyetin ve endüstrinin temel taşıdır; amacımız, uzay güç ağımız ve hizmetlerimizle bu altyapıyı düşük Dünya yörüngesine ve daha ötesine taşımaktır,” dedi.

Rush, basın açıklamasında “LEO’da istediğiniz zaman ve yerde uzay aracınız için enerji satın alabilmenin, fırsatları genişleteceğini ve insanlığın uzayın ikinci altın çağının potansiyelini gerçekleştirmesini hızlandıracağını,” belirtti.

Başlangıçta sağlanan fon, Star Catcher’ın enerji ışınlama yeteneklerini doğrulamak ve göstermek amacıyla yer denemelerinde kullanılacak.

Yer testleriyle teknolojiyi doğruladıktan sonra, Star Catcher, ticari hizmeti tam anlamıyla başlatmadan önce 2025'in sonlarında yörüngede bir gösteri yapacak.

“Uydular yerleştirildikten sonra, uydu operatörleri, uyduların getirdiği güç tüketimi sınırlamalarından özgür bir paylaşımlı altyapı anlayışına geçiş yapabilirler,” denildi.

Eğer bu girişim başarılı olursa, gelecekteki uydular artık güç kaynaklarına bağlı olmayacak.

Mrigakshi Dixit | IE

Teknik ve Teknolojik Paylaşımlar ve Hayata Dair Her Şey…
Editor | Website | Medium | Linkedin | Facebook | Twitter | Instagram | Deepbloo | Flipboard | Threads
Destek olmak için bana bir kahve ısmarlayabilirsiniz :) ve E-Posta Bültenimize de üye olabilirsiniz…

--

--

Hüseyin Güzel
Technical Library

EEE | PSM | Technical Editor & Writer | Siemens Mobility | Technical Library | Mentor of Sabancı Vakfı | huseyinguzel.net