Siber Güvenlik Kariyerleri ve ISACA Sertifikaları: ① ITCA Sertifikası

E. S. Nurcan
Teknoloji ve Siyaset
3 min readApr 12, 2022

ISACA (İngilizce tam açılımı “Information Systems Audit and Control Association®”), siber güvenlik dahil olmak üzere bilişim teknolojileri (BT) meslekleri için dünyanın önde gelen eğitim ve sertifika merkezlerinden biri. 1967'de küçük bir teknoloji meraklıları grubu olarak yola çıkan ISACA, bugünlerde “…bilgisayar sistemlerinde merkezi bir bilgi ve rehberlik kaynağı ve aynı zamanda BT yönetimi ve kontrolüne dair büyük ölçekli araştırma çabalarını üstlenen bir eğitim kuruluşu.”

ISACA hayati BT hizmetlerine ilişkin sayısız eğitim kursları ve siber güvenlik sektöründe yaygınca kabul gören sertifika programları sunuyor. Bu yazıda ISACA’nın birçok siber güvenlik sertifikasından biri olan ITCA sertifikası ve bu sertifikayla yapılabilecek meslekleri ABD’deki maaşlarıyla birlikte tanıtıyorum.

Bilişim Teknolojileri (BT) ve özellikle de siber güvenlik alanında kariyer yapmak çok cazip. Ama nasıl ve nereden başlamalı? Görsel kaynağı: Creative Commons

ISACA tarafından sunulan sekiz siber güvenlik sertifikasının adları ve kısaltmalarının tam listesi şu şekilde:

  1. Sertifikalı Bilişim Teknolojileri Uzmanı (ITCA)
  2. Sertifikalı Bilgi Sistemleri Denetçisi (CISA) (CISA sertifikası yazısına buradan ulaşabilirsiniz)
  3. Sertifikalı Risk ve Bilgi Sistemleri Kontrol Uzmanı (CRISC) (CRISC sertifikası yazısına buradan ulaşabilirsiniz)
  4. Sertifikalı Bilgi Güvenliği Yöneticisi (CISM) (CISM sertifikası yazısına buradan ulaşabilirsiniz)
  5. Sertifikalı Veri Gizliliği Çözümleri Mühendisi (CDPSE) (CDPSE sertifikası yazısına buradan ulaşabilirsiniz)
  6. Kurumsal Bilişim Teknolojileri Yönetim Sertifikası (CGEIT)
  7. CSX Siber Güvenlik Uygulayıcısı (CSX-P) Sertifikası
  8. Gelişen Teknolojiler Uzmanlığı Sertifikası (CET)

Bu yazıda listedeki ilk sertifikaya bir göz atalım: Sertifikalı Bilişim Teknolojileri Uzmanı (İngilizce tam adı “Information Technology Certified Associate”, kısaltması “ITCA”). ISACA’nın sağladığı bilgilere göre, ITCA çoğunlukla kariyerinin başlangıcındaki profesyoneller, yeni mezunlar ve mevcut öğrenciler, kariyer değiştirmeyi düşünenler ve becerilerini geliştirmeyi amaçlayan mevcut BT uzmanları gibi yeni öğrenenler için. ITCA sertifika programına katılmak için herhangi bir deneyim şartı bulunmamakta, bu nedenle hiçbir deneyimi ya da eğitimi bulunmayanların da hemen başlayabileceği bir program.

ITCA sertifikası aslında beş sertifikadan oluşmakta, yani bu sertifikaların hepsini alanlara verilen bir sertifika. Bu beş sertifikanın adları ise: “Bilgi İşlemin Temelleri Sertifikası”, “Ağlar ve Altyapı Sertifikası”, “Siber Güvenlik Sertifikası”, “Yazılım Geliştirme Sertifikası” ve “Veri Bilimi Sertifikası”. ITCA sertifikasını almak için bu bireysel sertifikaları tek tek almak gerekiyor. Bu sertifikaların her biri BT ve siber güvenlik kariyerinizi ilerletmede kesinlikle faydalı olsa da, aşağıdaki mesleklerden birini hedefliyorsanız, beş sertikanın hepsini alıp ITCA’ya ulaşmaya çalışmak çok daha mantıklı:

  1. Yazılım Geliştiricisi (2022'de ortalama yıllık ABD temel maaşı: 97.763 ABD doları)
  2. Uygulama Geliştiricisi (2022'de ortalama yıllık ABD taban maaşı: 91.020 ABD doları)
  3. Sistem Mühendisi (2022'de ortalama yıllık ABD temel maaşı: 81.309 ABD doları)
  4. Veritabanı Yöneticisi (2022'de ortalama yıllık ABD temel maaşı: 74.331 ABD Doları)
  5. Teknik Destek Uzmanı (2022'de ortalama yıllık ABD taban maaşı: 63.724 ABD doları)
  6. Yardım Masası Analisti (2022'de ABD’de ortalama yıllık maaş: 55.598 ABD doları)
  7. PC Teknisyeni (2022'de ortalama yıllık ABD taban maaşı: 52,682 ABD doları)
  8. Bilgisayar Operatörü (2022'de ortalama yıllık ABD temel maaşı: 50,493 ABD doları)

ITCA sertifikası sınavlarına yönelik eğitim, hem bireysel çalışma hem de uygulamalı laboratuvar eğitimin kombinasyonunu gerektiriyor, bu nedenle süreç tamamen çevrimiçi değil. Biraz meşakkatli olsa da, erken aşamadaki BT çalışanları için yıllık maaşlarında güzel bir artışla birlikte eğitime başlamak için herhangi bir ön koşul olmadığından, bu tür kariyerlerle ilgilenen çoğumuz için ITCA kesinlikle peşinde koşmaya değer.

Kaynaklar (Tümü İngilizce): ISACA’nın Tarihi, ISACA Credentialing; maaş bilgileri için Glassdoor, Payscale, ve Indeed siteleri kullanılmıştır.

Not: Bu yazının İngilizcesi’ne bu linkten ulaşabilirsiniz.

--

--

E. S. Nurcan
Teknoloji ve Siyaset

A hungry learner for cybersec, tech, and everything political. Öğreniyorum ve yazıyorum, teknoloji, siyaset ve biraz da Asya üzerine.政治、技術、アジア国際関係等について書く。