TSMC’nin Tsukuba’daki Yarı İletken Araştırma Merkezi Faaliyete Geçti

E. S. Nurcan
Teknoloji ve Siyaset
2 min readJun 24, 2022

Yarı iletken fabrikaları (foundry) çok büyük sermaye yatırımı gerektirir. Ve üretim başladığında, kâr etmek için uluslararası pazarlara sürdürülebilir erişim de gereklidir. Bu koşullar altında, Japon yarı iletken imalat endüstrisinin, endüstri devi TSMC ile işbirliğinden kazanacağı çok şey var. Tabii ki, bu işbirliğin faydaları diğer taraf için de mevcut, nitekim mikroçip sonrası işleme konusundaki Japon uzmanlığına erişim TSMC için büyük bir artı.

3DIC Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin mükemmel evliliği: Küresel foundry gücünün yarısına sahip TSMC ile gelişmiş son işleme teknolojisine sahip Japonya bir arada

24 Haziran 2022'de Japon hükümet yetkilileri, şirket yöneticileri ve akademisyenler, Tsukuba şehrindeki Ulusal İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde (AIST) bir araya geldi. Amaç, “TSMC Japonya 3DIC Araştırma ve Geliştirme Merkezi”nin açılış töreniydi. Şubat 2021'de Tsukuba’da 3DIC Ar-Ge Merkezi’nin kurulacağı açıklanmış ve hazırlık için TSMC, Mart 2021'de Japonya’da “TSMC Japonya 3DIC Araştırma ve Geliştirme Merkezi” adı altında tamamına sahip olduğu bir yan kuruluş kurmuştu.

TSMC Japonya 3DIC Araştırma ve Geliştirme Merkezi projesi, Tsukuba’daki AIST tesislerinde temiz bir oda içinde araştırma için bir üretim hattı üzerine kurulu. Üretim aşamasına — devreleri kurulu olan yarı iletkenlerin çiplere kesildiği ve ürünle birleştirildiği adım — yönelik araştırma ve geliştirme Haziran 2022'den itibaren gerçekleştirilecek. Projenin odak noktası, çeşitli yarı iletkenlerin kullanıldığı 3 boyutlu uygulama teknolojisinin geliştirilmesi. Bu teknolojiye göre çipler dikey olarak istiflenir ve tek bir cihaz olarak çalışmak üzere bağlanır. Bunun sayesinde birden fazla mikroçipin küçük ama son derece işlevsel bir ürüne dönüştürülmesi sağlanmakta. Çin ve ABD arasındaki artan rekabet ve COVİD-19'un neden olduğu tedarik zinciri kesintilerine dayalı dünya çapındaki çip sıkıntısı nedeniyle, son teknoloji yarı iletkenler için bu tür girişimler dünya çapında yoğunlaşıyor.

Toplam proje maliyetinin yaklaşık 37 milyar yen (273,5 milyon ABD doları) olduğu tahmin ediliyor. Japon hükümeti, Japonya’nın küresel pazardaki konumunu güçlendirmeye yardımcı olmak amacıyla 19 milyar yen koyarak maliyetin yaklaşık yarısını sübvanse ediyor.

Disco, Shibaura Mechatronics Corp. ve Hitachi gibi yarı iletken üretim ekipmanı üreticileri ve Ibiden Co., Shinko Denki Kogyo ve Tokyo Oka Kogyo gibi yarı iletken malzeme üreticileri de dahil olmak üzere toplam yaklaşık 20 Japon şirketi ortak şirketler olarak katılıyor. Sanayi dışı katılımcılar AIST ve Tokyo Üniversitesi.

Toyo Keizai tarafından bildirilen Japon ortak şirketlerden birinin görüşü son derece olumlu, “Ekipmanımız TSMC tarafından araştırma aşamasından itibaren benimsenirse, proje seri üretim aşamasına ulaştığında daha büyük siparişler alacağız.” Diğer şirketler, TSMC ile denizaşırı ülkelerdeki potansiyel iş genişlemesi için bu işbirliği konusunda hevesli davranıyorlar.

TSMC, yarı iletken üretimi alanında dünya pazar payının yaklaşık yarısını elinde bulunduruyor. Özellikle şirkete gittikçe bağımlı hale gelen gelişmiş yarı iletken imalat sanayisinde bu fenomene “TSMC haccı” deniyor.

Kaynaklar: Toyo Keizai (Japonca), Asahi Shimbun (İngilizce)

--

--

E. S. Nurcan
Teknoloji ve Siyaset

A hungry learner for cybersec, tech, and everything political. Öğreniyorum ve yazıyorum, teknoloji, siyaset ve biraz da Asya üzerine.政治、技術、アジア国際関係等について書く。