Figma İçerisindeki Popüler Eklentiler

Merve Abdullahoğlu
Teknopar Akademi
Published in
4 min readFeb 25, 2022

Merhaba arkadaşlar daha önceki yazılarımda sizlere Figma ile ilgili önemli bulduğum konuları anlattım. Şimdi ise Figma’yı kullanırken işinizi kolaylaştıracak birkaç eklentiden(plug-in) bahsetmek istiyorum. Figma içerisindeki community kısmı güzel ve aktif şekilde kullanılıyor. İnsanlar da burada aktif olarak yaptıklarını paylaşarak birbirine yardımcı olmakta. Bizde bunlardan birkaçını inceleyeceğiz.

Storyset by Freepik

freepik logo

Tasarımlarınızı oluştururken çizim, fotoğraf, grafik vs. gibi şeylere çokça ihtiyacınız olabilir. Tam bu sırada “freepik” yardımınıza koşuyor. Ücretsiz bir şekilde birçok materyali kullanımınıza sunmakta.

freepik

Yukarıda gördüğünüz üzere bu tarz tasarımları kendi projenizde kullanabilirsiniz. Tabi ki sadece yukarıdaki resimdeki şeyler yok. Üst menüden genel bir bölüm seçebilirsiniz. Sol tarafta bulunan menüden aradığınız resmin türünün, rengin vs. gibi özelliklerin ne olduğunu seçip arayabilirsiniz. Kullanımı oldukça basittir.

Peki gerçekten ücretsiz mi dediğinizi duyar gibiyim. Bu konuyu da sizler için araştırdım.

Freepik, kişisel ve ticari projeler için tüm ücretsiz ve kaynakları kullanmanıza izin verir. Ancak ücretsiz kaynakları kullandığınızda “Designed by Freepik” satırını veya yazarın adını kullanarak yazara kredi vermelisiniz. Premium kullanıcıysanız atıf gerekli değildir. Üçüncü taraf içeriği indiriyorsanız, kullanım için yazarın lisanslarına uymanız gerektiğini unutmayın.

Tasarımlarınızı toplu olarak satmayı planlıyorsanız, Freepik’in sağladığı kaynakların tasarımınızın ana unsuru olamayacağını belirtmeliyiz. Bunları arka plan veya ikincil öğeler olarak kullanın. Freepik’te indirilen grafikler de ticari marka olamaz.

Freepik’e kayıtlı değilseniz günde 5 indirme hakkınız vardır.

Ücretsiz kayıtlı bir kullanıcı olarak, günde 30 kaynak indirmenize izin verilir.

freepik pricing

Ticari kullanım için ücretsiz kullanmak istiyorsanız tek bir şartı var; atıfta bulunmak ve kullandığınız tasarımın ürününüzün ana parçası olmaması.

Unsplash

unsplash logo

Tasarımlarınızda sizlere yardımcı olacak bir diğer araç ise Unsplash. Son dönemlerde sıkça adından bahseden bu site sizlere ücretsiz fotoğraflar sunmakta. Eğer kaliteli ve çeşitli fotoğraflar arıyorsanız bu siteye bakmanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Unsplash’a site üzerinden erişebileceğiniz gibi Figma üzerinden eklentisini de kurabilirsiniz. Eklentiyi kurduktan sonra Figma’dan ayrılmadan istediğiniz gibi kullanıp projenize fotoğraflar ekleyebilirsiniz.

Peki Unsplash da lisans durumu ne diye bakacak olursak:

Unsplash ücretsiz bir uygulamadır. (Tabi bu yazının yayımlandığı tarihte böyle ileride ne olur bilinmez 😊 )

unsplash license

Ticari kullanıma izin vermektedir. Herhangi bir atıfı zorunlu tutmamakla beraber olmasını tavsiye ediyorlar sadece.

“Fotoğraflar önemli bir değişiklik yapılmadan satılamaz.” Cümlesine dikkat etmenizi tavsiye ederim. Bu tarz bir şeye izin vermiyorlar.

LottieFiles

lottiefiles logo

Projeniz için bir animasyona ihtiyacınız varsa LottieFiles’ı kullanmayı düşünebilirsiniz.

“Lottie, küçük, yüksek kaliteli, etkileşimli ve çalışma zamanında değiştirilebilen açık kaynaklı bir animasyon dosyası formatıdır.”

Animasyona ihtiyacınız var ve aradığınızı bulamadıysanız kendiniz yapmanız gerekebilir. Bu durumda ücretsiz bir uygulamaya ihtiyacınız olacak. Bu durumda LottieFiles’a bir şans verilebilir.

LottieFiles da ticari kullanıma izin vermektedir ve atıfta bulunmayı tavsiye ediyor sadece.

Dikkat etmeniz gereken tek şey oluşturduğunuz animasyonları başkaları da kullanabilir bunu engelleyemezsiniz. LottieFiles bu şekilde davranarak ücretsiz bir kullanım sunuyor.

Iconly v2.3

iconly

Günümüzde icon içermeyen bir uygulama kalmadı dersem yalan söylemiş olmam herhalde 😊 Projenizde icon ihtiyacınızı karşılayacak eklenti Iconly. Ücretsiz olan bu eklentiyi indirip kullanabilirsiniz. Şu anda bu eklenti Figma lisansı altında bulunmaktadır. İleride bir değişiklik yaşanmazsa bu rahatça bu eklentiyi projelerinizde kullanabilirsiniz.

Sizlere en çok kullandığım ve işinize yarayacak olan eklentilerin neler olduğunu anlattım. Peki bu eklentileri nasıl indirebilirsiniz ona gelelim.

Figma’yı açtığınızda ana ekranda olan sol taraftaki menüden “Community” kısmına tıklayın. Karşınıza aşağıdaki resimdeki gibi bir ekran gelecektir. Burada istediğiniz eklentinin adını aratarak indirebilirsiniz. Tabi buradaki popüler diğer eklentilere bakabilir, işinize yarayacak eklentileri arayabilirsiniz. Figma Community bu konuda derya deniz. Aradığınızı bulacaksınızdır.

Figma Community

--

--