Merve Abdullahoğlu
Teknopar Akademi
Published in
2 min readFeb 24, 2022

--

Figma Logosu

Hangi iş alanında çalışıyor olursanız olun tasarım hayatınızda büyük bir yer kaplar. Günlük hayatınızdan iş hayatınıza. İş yaşamında da önemli bir yere sahip olan tasarım zaman geçtikçe her alanda önemini artırmaktadır.

Tasarım teknoloji alanı içerisinde de büyük bir öneme sahiptir. Ürettiğiniz ürün ne kadar işlevli olursa olsun tasarımı kötüyse gerektiği ilgiyi görmeyecektir. Bu yüzden iyi bir ürün fikriniz varsa iyi bir tasarım fikrine de sahip olmanız gerekmekte.

İş alanlarında kullanılan tasarım araçları farklılık göstermekle birlikte bizim bugün üzerinde duracağımız tasarım aracı Figma.

İster web sitesi hazırlayın ister masaüstü uygulamaları ya da benzer uygulamaları önceliğiniz ürünün tasarımını gerçekleştirmektir. Görevleri ve işlevleri belirlendikten sonra tasarıma geçmeniz iyi bir adımdır. Tam burada Figma yardımınıza koşuyor.

Öncelikle şu sorununun cevabını arayalım:

Figma Nedir?

Figma, web tabanlı bir grafik düzenleme ve kullanıcı arayüzü tasarım uygulamasıdır. Wireframe web sitelerinden, mobil uygulama arayüzlerinin tasarlanmasına, prototip tasarımlarına, sosyal medya gönderilerinin hazırlanmasına ve her türlü şeyden grafik tasarım işini yapmak için kullanabilir. Kullanıcıların projeler üzerinde ortak ve hemen hemen her yerde çalışabilmesi için yapılmıştır. Tek bir araçla tasarlayabilir, prototip oluşturabilir ve geliştirici aktarımı yapabilirsiniz.

Kısacası Figma tasarım ve prototip oluşturma programıdır.

Peki ama Figma’yı diğer tasarım oluşturma araçlarından farklı kılan özellikleri nelerdir diyebilirsiniz.

İşte cevapları:

Kolay: Figma karmaşık bir yapıya sahip olmadan birçok özellik sunmaktadır. Paket programlarına hakimseniz Figma’yı çözmeniz birkaç dakikanızı alacaktır. Sonrası sizin yeteneğinize kalmıştır.

Çok Hızlı Onboarding: Diğer programlar gibi uzun ve yüksek yer kaplayan bir uygulama değildir. Tarayıcı üzerinde çalışabilmektedir. Bu durum yeterli teknik alt yapıya sahip olmasanız bile tasarım yapabilmenize olanak sağlar.

Ortak Çalışma İmkânı: Ekiple çalışmanızı gerektirecek bir tasarım işiniz varsa Figma bu konuda da size avantaj sağlıyor. Aynı anda birkaç kişi aynı proje üzerinde çalışabilirsiniz. İşlerin birbirine karışması da zordur çünkü karşı tarafın ne yaptığını anlık olarak görmektesiniz. Bu sayede işler birbirine karışmadan yürümekte hem de bir sorun olduğunda anında müdahale etmenize olanak sağlar.

Otomatik Kaydetme Özelliği: Figma yaptığınız değişiklikleri otomatik olarak kaydetmektedir. Projeyi kaydetmeyi unutmanız halinde bir sorun olmayacaktır. Figma bulut tabanlı olduğundan bilgisayarınıza bir şey olması halinde bir sorun olmayacaktır. Projeniz Figma üzerinde sorunsuz bir şekilde duruyor olacaktır.

Prototipleme: Projeniz içerisinde birçok sayfa ve tasarım olduğunu düşünün. Bunları birbirine bağlamak Figma ile çok kolay. Prototipleme, yapılan tasarımların canlıda nasıl gözükeceğinin bir ön izlemesini görmenizi sağlar. Prototip sunulduğunda, kullanıcı uygulamada gezinmek için bağlantılı öğelere tıklayabilir. Bu sayede tasarımlarını gerçeğe en yakın hali ile müşterinize sunabilirsiniz.

Bütün bu özelliklere bakarak Figma’yı kullanmak mantıklı bir karar olacaktır. En azından bir şans verebilirsiniz. 😊

--

--