Mezun olduktan sonra iş bulmak için okurken yapman gerekenler!
Üniversite diploması bir iş bulmak için ön koşul haline geldi. CareerBuilder tarafından yapılan bir ankette, birçok şirketin üniversite mezunu çalışanları tercih ettiği ortaya çıktı.
İşverenlerin yarısından fazlası, eskiden lise diplomasıyla yapılabilen işler için bile üniversite mezunu adaylar aramaya başladı. CareerBuilder’ın anketine katılan şirketler, üniversite eğitimi almış işgücünün daha verimli, inovasyona açık ve iletişimi kuvvetli olduğu belirtti.
Ancak, yalnızca bir üniversite diplomasına sahip olmak, mezun olunca iş bulacağının garantisi değil. Bu yazıda, mezun olduktan sonra kolayca iş bulmak için öğrenciyken yapmanın faydalı olacağı 6 başlığı listeledik.
1- Mesleğini Çalışarak Öğren
Üniversite, belki hayatın boyunca en özgür olabileceğin yerlerden biridir. Fikirlerin cesurca tartışılabildiği ve farklı alanlarda uzmanların kolayca ulaşabildiği bu çatıyı, bilgi dağarcığını her alanda genişletmek için fırsat olarak görmelisin.
Sadece uzmanlık alanına dair dersleri değil, farklı alanlarda dersler de alarak bakış açını genişletebilirsin. Bugün kullandığımız iphone telefonların tasarımı, Steve Jobs’un öylesine girdiği tasarım derslerinin sonucudur.
Ders seçerken, bu benim ileride ne işime yarayacak ki düşüncesi tamamen yanlıştır.
Ancak öğrenmen tek yolu sınıfta hocayı dinlemek değil. Derinlemesine bir bilgi fırsatı sunsa da iş yerinde edinebileceğin tecrübenin yerini tutmaz.
Neredeyse her iş, farklı beceriler kazanmana, çevreni genişletmene ve de en önemlisi, hangi işi sevdiğini (ve hangi işlerden kaçınmayı tercih edeceğini) keşfetmene yardımcı olacaktır.
Bir iş seçerken, güçlü iletişim yetenekleri ve problem çözme becerileri de dahil olmak üzere, işverenlerin adaylarda aradıkları en iyi becerileri kazanma yollarını ara.
Mezun olduktan sonra ne tür bir iş yapmak istediğini biliyorsan, o sektörde bir rol ara- gönüllü bir pozisyon, staj veya yarı zamanlı bir iş.
2- Kendine bir Mentor Bul
Bu kişinin illa resmi biri olması gerekmez. Güvenilir bir arkadaş, bir ebeveyn veya okuldaki hocan da mükemmel bir mentor olabilir.
Bir mentor, ne tür bir iş istediğini keşfetmende, yarı zamanlı bir iş için seçenekleri görmene, bir teklifi müzakere etmene, sağlıklı iş görüşmeleri yapmana yardımcı olabilir.
Mezun olduktan sonra hangi alanda çalışmak istediğine zaten karar verdiysen, sektörden bir mentor seçmen özellikle idealdir. Ne istediğini bilsen bile, bir mentorun fikirleri, düşüncelerin sağlamasını almana yardımcı olacaktır.
3- İlişkiler Kurmaya Başla
Üniversitede arkadaş bulmak kolay. Alınan onca farklı ders, etkinlikler, konuşmalar ve yemek araları, sosyalleşmek için ihtiyacın olan fırsatları sunar.
Bu ilişkiler, üniversiteye gitmenin en büyük avantajlarından biridir: Geniş bir insan ağı oluşturuyorsun ve sosyal medya sayesinde, muhtemelen tüm yaşamın boyunca onlarla iletişimde kalacaksın.
Bu insanlar sadece arkadaşların ama seni diğer yardımcı kişilerle de tanıştırabilir veya bir iş bulmanda yardımcı olabilirler. Arkadaşlıklar kurmaya öncelik ver tabi ki arkadaşlarına değer ver.
4- Profesyonel Ağını Oluşturmaya Başla
E tabi herkesin bildiği klasik ama çalışan bazı yollarda var. Bunların başında bir LinkedIn profili açmak geliyor. Henüz çok fazla bir tecrübeye sahip olmadığın için profilini doldurmakta zorlanabilirsin. Sorun değil!
Bir iş tecrüben olmasa da profesyonel kişilerle iletişim kurmaya başladın bile. Hocalarını ve üst sınıftan arkadaşlarını ekleyebilirsin. Bunun yanı sıra bir Twitter hesabı açabilir ve girmek istediğin sektördeki ilham verici kişileri takip etmeye, fikirlerini anlamaya başlayabilirsin.
Yaz tatilleri ve ara dönem tatilleri, gelecekte sana büyük yardımı olacak profesyonel ağını genişletmende yardımcı olacaktır.
Mezuniyetin yaklaştıkça, ağ oluşturma çalışmalarında İnternet’in ötesine geç: Birkaç yıl önce mezun olan arkadaşlarınla buluşmalar ayarla. İş bulmak için yapman gerekenler konusunda güncel tavsiyeler iste. Daha da önemlisi, işverenlerin yana yakıla aradıkları yetenekleri öğren ki kendini o alanlarda geliştir.
Fuarlara, etkinliklere gitmeye başla. Öğrenci olduğun için bütçen kısıtlı olabilir. Ama merak etme, bu etkinliklerin çoğu zaten ücretsiz. Meetup ve Eventbrite sitelerinden yaşadığın gelecek etkinlikleri takip edebilirsin. Özellikle Istanbul’da neredeyse her gün bir etkinlik bulmak mümkün.
5- Cv’ni Hazırla
Daha birinci sınıfa gidiyorum, bu işler için erken diye düşünme. Özgeçmiş yazmak için asla erken değildir. Üniversitedeki ilk sınıfının sonunda bir tane yazıp, her yıl güncelleyebilirsin.
Aldığınız her onur belgesi, (Dekanın listesine girmek gibi), parayla ya da ücretsiz yaptığınız tüm işler, özgeçmişine dahil etmeye değerdir.
6- Bilgilendirici mülakatlar Git
Tam üniversitede bittiğinde iş aramaya başlamak biraz bunaltıcı olabilir. Kafa karıştırıcı iş alanları, giriş seviyesi dese de bir çok deneyim isteyen işverenler…Tüm bu bunaltıcı süreçten kaçınmak için, iş arama işini mezuniyet gününe bırakma.
Bilgilendirici mülakatlar hangi işlere başvurmanın uygun olduğunu — hangilerinin olmadığını anlamakta yardımcı olmak için harika bir yardımcı olabilir. İnternetteki neredeyse sonsuz iş ilanı arasından sana uygun olanları görmeni sağlar.
Peki nedir bu bilgilendirici mülakatlar? Birçok şirket, üniversite öğrencileri için kariyer etkinlikleri düzenler. Sen nasıl bir şirkete girmek istiyorsan, iyi şirketler de en iyi yetenekleri çekmek için çalışmalar yapar.
Bu tarz etkinlikleri TopTalents sitesinden takip edebilirsin. Bu etkinliklerde çok şey öğrenebileceğin gibi şirketin içinden yetkili insanlarla da ilişkiler kurmanı sağlar.