Help! Hoe regel ik mijn inkomstenbelasting?

Carine Veldhuisen | Temper
Temper
Published in
3 min readMar 21, 2019

--

It’s that time of the year again: inkomstenbelasting doen. Krijg jij het al benauwd? Geen paniek. We hebben de meestgestelde vragen voor je verzameld. Met antwoorden natuurlijk.

Let op: vanwege de coronacrisis kan je in aanmerking komen voor bijzonder uitstel van betaling. Op de site van de Belastingdienst kan je meer informatie vinden.

1. Wat is de inkomstenbelasting?

Als FreeFlexer betaal je — net als iedereen die geld verdient in Nederland — belasting over je inkomen. Dit heet de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting is een belasting waar iedere FreeFlexer mee te maken krijgt.

Tip: In sommige gevallen kan je vrijstelling krijgen van de btw-plicht. Lees hier alles over deze kleineondernemersregeling.

2. Moet ik wel of geen inkomstenbelasting betalen?

Heb jij de blauwe envelop van de Belastingdienst al ontvangen waarin staat dat je inkomstenbelasting over 2019 moet doen? Dan ben je verplicht om vóór 1 mei 2020 aangifte te doen. Geen envelop ontvangen? Controleer dan zelf of je aangifte moet doen door een proefaangifte in te vullen op de website van de Belastingdienst.

3. Is er sprake van ‘winst uit onderneming’ of ‘resultaat uit overige werkzaamheden’?

Voor de inkomstenbelasting zijn er 3 bronnen van inkomen: ‘winst uit onderneming’, ‘loon uit dienstbetrekking’ en ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Als FreeFlexer is sowieso geen sprake van ‘loon uit dienstbetrekking’. Of er sprake is van ‘winst uit onder onderneming’ of ‘resultaat uit overige werkzaamheden’, bepaalt de Belastingdienst. Zij hebben een handige tool gebouwd: de ondernemerscheck.

Als uit de ondernemerscheck blijkt dat je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, dan ben je een zogeheten ‘resultaatgenieter’. De verdiensten die je maakt, geef je in de aangifte op als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Kosten die je maakt voor deze werkzaamheden, mag je aftrekken. Als resultaatgenieter betaal je een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) aan de Belastingdienst.

Wanneer je volgens de ondernemerscheck ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, dan zijn jouw verdiensten winst uit onderneming. Met de handige aangiftechecklist doe je snel en eenvoudig aangifte. Hier staat ook belangrijke informatie over aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

4. Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen?

De hoogte van de inkomstenbelasting die je moet betalen, hangt af van meerdere factoren. Allereerst is het belangrijk of er sprake is van ‘winst uit onderneming’ of ‘resultaat uit overige werkzaamheden’.

Ben je een ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kan je gebruikmaken van aftrekposten. De winst die je maakt — en waarover je belasting moet afdragen — hangt af van de omzet en gemaakte kosten. De omzet is het bedrag dat je in een jaar (exclusief btw) hebt ontvangen. Je kosten bestaan uit alle zakelijke kosten die je hebt gemaakt in datzelfde jaar (exclusief de btw die je hebt betaald).

Ben je een resultaatgenieter voor de inkomstenbelasting? Dan wordt er gekeken naar wat je exclusief btw hebt verdiend en mag je gemaakte kosten aftrekken.

Voor iedereen die aangifte inkomstenbelasting doet, geldt de algemene heffingskorting. Deze korting wordt automatisch berekend tijdens het doen van je aangifte. Je kan ook in aanmerking komen voor studiekostenaftrek en aftrekbare zorgkosten. Vergeet dit niet te checken, misschien levert het je voordeel op.

5. Kom ik achteraf voor verrassingen te staan?

Dit hangt af van hoe je omgaat met je inkomsten. Het is verleidelijk om je geld gelijk uit te geven nadat de opdrachtgever heeft betaald, maar reken jezelf niet rijk. Hou altijd in je achterhoofd dat je als zelfstandig ondernemer inkomstenbelasting moet betalen.

6. Het lukt mij niet. Wat nu?

Schakel een boekhouder in als je het ingewikkeld vindt of er geen tijd voor hebt. Hij/zij is op de hoogte van alle regels en voordelen rondom belastingen. Een boekhouder kost gemiddeld tussen de € 40,- en € 70,- per maand.

Heb je nog vragen? Dat snappen we, belasting is taaie stof. Stel hieronder je vragen of kijk op de website van de Belastingdienst.

Er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze blog en dit is geen belastingadvies.

--

--