Du tror det ikke før du får se det

Å skrive UX-tekster i dokumenter er som å jobbe i blinde. Løsningen: Dropp Word, omfavn Figma, og kom raskere til beste løsning sammen med designerne.

Siri Høstmælingen
Teori og praksis
4 min readNov 10, 2021

--

Alle som skaper noe, trenger å se hvordan det vil se ut før det er ferdig. Målet mitt med denne teksten er helt spesifikt: å unngå at du havner i scenariet beskrevet under, og mer generelt: å oppfordre til tettere samarbeid mellom design og innhold. (Bonus: lykkeligere designere).

Illustrasjon: Ultimate arm og photo3idea_studio, Flaticon.com

Se for deg dette helvetet:

Du er ansvarlig for innholdet i en ny digital løsning som skal gå live neste uke. Du har alle de ferdige tekstene i dokumenter, som du nå skal legge inn i publiseringsløsningen (cms-et) for første gang.

Innholdet har vært gjennom to runder med justeringer og er ferdig korrekturlest. Designerne har vist deg hvor tekstene skal plasseres, men du har ikke fått mulighet til å legge teksten inn i skissene.

Du starter copy/paste-jobben, trykker “publiser” eller “preview”, og oppdager til din store overraskelse og fortvilelse at det SER HELT KO-KO UT.

Alle som har opplevd dette én gang, har endret måten de jobber med innhold på. La meg vise deg hvordan det har endret min arbeidsmetode for UX-skriving, og hvordan det kan endre din — enten du er klar for store endringer eller bare et smart skrive-hack.

Du trenger å se hva du driver med

Når du skal fylle en nettside med innhold, må du forholde deg til mange ulike formater. UX-tekster er alle ordene som guider brukerne gjennom oppgaven de kom til nettsiden din for å løse. Det kan være kategorititler, menypunkter, knappetekster, bildetekster, skjemanavn og feilmeldinger.

Jeg må ha det svart på hvitt. Eventuelt hvitt på svart eller en annen farge. Det jeg ikke kan, er å se for meg hvordan en tekst som er skrevet i 10-punkts Arial i et Word-dokument, vil se ut etter at den er satt inn i designet eller i cms-et. Fordi ingen nettsider ser slik ut:

Brukerflaten (altså nettsiden) gir kontekst til innholdet, derfor blir det meningsløst i skrive tekstene i dette formatet.

Det eneste du kan være sikker på med tekster som er produsert i dette formatet, er at de kommer til å være for lange, for korte, for vanskelige å lese eller bare se helt feil ut når de er satt inn i designet — og du og designeren kommer til å bruke masse tid på å gjøre endringer.

Bruk designernes verktøy

Løsningen er å utvikle innholdet i det samme verktøyet designet blir skapt i. Aldri mer Lorum Ipsum! Ikke vær kresen på hvilken programvare du kan bruke. Jeg har skrevet i Adobe Illustrator og XD, Sketch og Figma, uten å kunne noen annet enn å finne tekstmarkøren, klikke og skrive.

Designerne kommer til å elske deg for at du vil lage innhold som passer til designet deres, så de tåler at du roter til skissene deres. (Det smarteste er ofte at du får et eget område å herje rundt på.)

Det viktigste er at dere er enige om hvorfor dere jobber på denne måten: at det er raskeste vei til den mest brukervennlige løsningen. Andre fordeler er mer samarbeid på tvers, morsommere arbeidsdager og kunder som forstår hva du prater om, fordi de kan se det.

Mini-hack for digitale tekstforfattere

Har du verken tilgang til designere, skisser, digitale verktøy eller et publiseringssystem, kan du likevel utrette mirakler. Du kan endre teksten på en hvilken som helst publisert nettside, og du kommer til å føle deg som Gud første gang du prøver det. Utover rusen i seg selv, er det flere gode grunner for å prøve dette:

  • det er en smart måte å sjekke hvordan et nytt tittelforslag vil se ut på siden
  • det er en enkel måte å vise andre nye forslag, selv om du ikke har tilgang til designskissene
  • det er en morsom måte å imponere alle i rommet på

I eksempelet under endrer jeg tittelen på et blogginnlegg direkte på siden.

Slik gjør du det:

1. Høyreklikk på teksten du vil endre. Velg “Inspiser/Inspect element”.

2. Teksten du klikket på, vil nå være uthevet i kildekoden som åpnes i nettleseren:

3. Endre teksten her.

4. Trykk “enter” for å se resultatet på nettsiden.

Dette er ganske stilig å gjøre live i et møte. Alle kommer til å tenke at du er genial, og endelig gi deg rett i at alt blir bedre med en kortere tekst. Du kan i hvert fall håpe på det.

--

--

Siri Høstmælingen
Teori og praksis

Lager budskap i digitale flater om dagen. Leser romaner på papir om kvelden.