Skriv stillingsutlysninger som flere enn de supre tør å søke på

Vil du øke mangfoldet og utjevne kjønnsbalansen på jobben? Da bør du være klar over effekten av ord som “ambisiøs”, “autoritet”, “familie” og “inspirerende”.

Siri Høstmælingen
Teori og praksis
4 min readDec 21, 2021

--

På jobben trenger vi flere senior utviklere, gjerne kvinner. Stillingsannonsen er ute, men det er fortsatt få kvinner som søker. I Balanseutvalget (intern arbeidsgruppe for mer mangfold og likestilling) har vi diskutert hvordan språket i stillingsutlysningene kan ekskludere en del søkere. Vi er enige om at det må være noe med annonsen som ikke snakker til kvinner. Du trenger ikke veldig mye innsikt i i språk, kjønn og rekruttering for å forstå hvorfor:

Icon made by Freepik from Flaticon.

“You talkin’ to me?”

Den seniorutvikleren vi vil ansette, må nemlig ha “kompetanse og autoritet til å ta ansvar for kvalitet, sikkerhet og etterlevelse av standarder”.

I denne setningen alene er det syv power-ord formet som krav:
- kompetanse
- autoritet
- ansvar
- kvalitet
- sikkerhet
- etterleve standarder

Dette snakker ikke til kvinner (og kanskje heller ikke dem som har en funksjonsnedsettelse, eller dem som ikke ser på seg selv som ledertyper?).

Det er lett å se for seg en drømmekandidat når man skriver utlysningsteksten, men da ender du fort med å diktere hvilken bakgrunn og erfaring søkerne skal ha. Det er den sikreste måten å få flere ansatte som ligner på dem du allerede har.

Hold kravspekken kort

Vi vet at kvinner har en tendens til å undervurdere egen kompetanse, mens menn har en tendens til å overvurdere sin kompetanse. Da er det lett å komme fram til at lange lister med krav til hvem du skal være og hva du skal kunne, ikke vil få flere kvinner til å søke.

Krev bare de mest nødvendige ferdighetene av kandidatene. En liste men hva kandidatene skal kunne, blir fort veldig konkret. Den som ikke kan sjekke av på alle punktene, ender kanskje med å ikke søke.

Icons made by Freepik from Flaticon.

Vil du ha en ekspert, eller en som kan bli det?

I jakten på en ny seniorutvikler har vi skrevet i stillingsutlysningen at personen må ha “lyst til å lede”. Hvor mange mellomledere har ledelse som et kall i yrkeslivet, og hvor mange har måttet overtales? Vi lander på at det viktigste er at personen har evnene som skal til for å bli teamleder, og er åpen for å ta utfordringen en gang i nær framtid.

Søk etter interesser og evner, ikke etter ferdigheter. I mange stillinger er det like viktig hva kandidatene vil lære, enn hva de allerede kan.

Spørsmålet er om du vil ansette en ekspert, eller noen som er i stand til å lære seg det som skal til for å bli en ekspert. Mange bransjer krever hyppig omstilling, da er det en viktig egenskap å ønske å lære seg nye ting.

Vær bevisst på maskuline og feminine ord

Mange ord blir oppfattet som enten maskuline eller feminine. Dette hadde jeg aldri tenkt over før en kollega i Balanseutvalget delte dette geniale verktøyet fra britiske Totaljobs: The Gender Bias Decoder. Her limer du inn teksten din (på engelsk) og får en avsjekk på om du har brukt mange feminine eller maskuline ord. Her er målet å bruke så nøytrale ord som mulig.

Men hva hvis dere ønsker flere mannlige søker på en stilling? Det var utfordringen til Andrea Othilie Rognan, leder for innholdsdesign i Sopra Steria. Andrea er smart med ord, og klar over effekten til feminine og maskuline ord.

Derfor gjorde hun et forsøk med å bytte ut disse ordene:

  • fantastisk flinke -> systematiske
  • dyktige -> strategiske
  • designfamilie -> innholdsdesignteam

I tillegg la hun til ord som “drives”, “teknologi” og “strategisk”. Det var bare et eksperiment, men gjett om det ga resultater! Flere menn søkte — og Sopra Steria fikk mer mangfold inn i søkerbunken.

Icons made by Freepik from Flaticon.

Snakk med hjertet

For fem år siden søkte jeg på en jobb fordi stillingsannonsen traff meg rett i hjertet. DER ville jeg jobbe, og heldigvis ville Creuna ha meg også. Han som skrev den har lært meg alt jeg kan om innholdsstrategi, og har en stil og tone som en jovial noen-og-tredve-åring. Det er godt gjort, i en alder av 60 pluss!

Om to uker begynner jeg i ny jobb. De utlyste aldri den stillingen jeg fikk, men min oppfatning av stillingsbeskrivelsen var omtrent som dette: “Har du riktige verktøy og masse pågangsmot til å hjelpe oss med å dytte innhold langt fram i designprosessen? Kom og gjør greia di hos oss.”

Så nå skal jeg det. 99 prosent fri for bedragersyndromet.

--

--

Siri Høstmælingen
Teori og praksis

Lager budskap i digitale flater om dagen. Leser romaner på papir om kvelden.