ATATÜRK’ÜN MANEVİ KIZI SABİHA GÖKÇEN

Tepetaklak Dergisi Editör
Tepetaklak Dergisi
Published in
3 min readApr 2, 2018

Sabiha Gökçen, 22 Mart 1913 yılında Bursa’da doğmuştur. Sabiha Gökçen babasını ve annesini kaybettikten sonra 1925 yılında Atatürk Bursa’yı ziyaret ettiği sırada evlat edinmiştir. Tabi o zamanlar soyadı Gökçen değildi çünkü daha soyadı kanunu getirilmemişti. Bu soyadı, henüz havacılıkla bir uğraşı olmadığı 1934 yılında soyadı kanunu çıkarıldıktan sonra bizzat Atatürk tarafından verilmiştir.

Sabiha Gökçen ile Atatürk arasında çok kuvvetli bir bağ vardı öyle ki anılarına yazdığı giriş yazısında şöyle belirtiyor.

“Gün ışıdı ışıyacak…Ankara’da sabah oluyor handiyse…Günün ilk ışıkları ilk kez Anıtkabir’e vuruyor. Oradan yansıyıp yayılıyor dalga dalga görkemli şehrin üzerine…işte bu alacaaydınlıkta düşünüyorum yaşamımı…1925'lerden bugünlere hangi dalgalardan, hangi türkülerden, hangi acılardan ve neşelerden geldiğimi…Bursa’da bir eski zaman avlusundan nasıl kopup, Istanbul’da bir Dolmabahçe Sarayı’nda nasıl noktalandığını düşünüyorum…Kaç yıldır bu dünyadayım? 1913'ten bu yana bir hesap edin…Ama bu sürenin ne kadarını yaşadığımı sorarsanız, kısadır ömrüm…Hem de çok kısadır…Döner derim ki size: “1925'ten 1938'e hesap edin!” Fakat bu kısa ömüre çok şeylerin sığmış olduğunu şimdi çok daha iyi anlıyorum…” (Gökçen 1996:6)

Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji’nde öğrenim gören Sabiha Gökçen, 1935'te Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi, Ankara’da yüksek planörcülük brövelerini aldı.

Gökçen, 7 erkek öğrenciyle birlikte Kırım, Rusya’ya gönderilerek yüksek planörcülük eğitimini tamamladı.

1936'da Eskişehir Askeri Hava Okulu’na girdi, burada av ve bombardıman uçaklarıyla başarılı görevler yaparak, dünyanın ilk “Kadın Savaş Pilotu” unvanını kazandı. 1937 yılında Türk Hava Kurumu’nun yetiştirdiği ilk kadın pilot olması nedeniyle kurumun “9 numaralı Murassa (iftihar) Madalyası” ile ödüllendirildi.

1938'de Balkan devletlerinin davetlisi olarak, uçağıyla Balkan turu yapan Gökçen, daha sonra Türk Hava Kurumu Türkkuşu’na başöğretmen tayin edildi. 1955'e kadar bu görevini başarıyla sürdürdü.

Hayatı boyunca toplam 22 değişik hafif bombardıman ve akrobatik uçakla uçan ve birçok ödülün sahibi olan Sabiha Gökçen, 1991 yılında Uluslararası Havacılık Federasyonu Altın Madalyası’nı aldı.

1996 yılında Amerika’da düzenlenen Kartallar Toplantısı’nda dünya havacılık tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri seçilen Sabiha Gökçen, bu ödüle layık görülen ilk kadın havacı olmuştur.

Sabiha Gökçen, 22 Mart 2001 tarihinde,88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Sabiha Gökçen dünyanın bütün kadın pilotları için bir ilham kaynağıdır ve efsanesi bizimle yaşamaya devam edecektir…

Editör: Kubilay Han Çiplak

--

--