GİZEMLİ OKYANUS CANLILARI

Tepetaklak Dergisi Editör
Tepetaklak Dergisi
Published in
4 min readJan 15, 2018

Dünyamızdaki su oranı toplamın %80’lik bir kısmına sahiptir yani dünyanın 4/3 ünü su oluşturmaktadır. Bu suların %97’si okyanuslar ve denizlerdir, biz bu suların sadece %10’luk kısmını bilebiliyoruz. Bu durumda okyanus ve denizlerde yaşayan birçok canlıyı bilmiyoruz, bilmediğimiz bin belki milyon tane suda yaşayan tür var ve teknoloji ilerledikçe daha iyi görebiliyoruz. Ben de size okyanus ve denizlerin altında yaşayan hiç görmediğiniz canlılardan bahsetmek istiyorum.

Goblin Köpekbalığı:

Okyanusun ortalama 1300 metre derinliğinde yaşyan Goblin Köpekbalığı, ilk defa 1898'de keşfedilmiş. Zaman zaman 100 ila 200 metre derinliğe de çıktıklarına rastlanıyor.

Balta Balığı:

Kendi ışıklarını üretebilen ve çok hassas gözlere sahip balta balığı, 200 ila 1600 metre arasında yaşıyor.

Futbol Topu Balığı:

Futbol topu gibi gözüken futbol topu balığı (süper yaratıcı bir isimmiş gerçekten), tepesindeki ampul gibi şeyi yakarak avının ilgisini çekiyor ve güçlü dişleriyle ısırıyor. 1000 ila 4000 metre derinlikte yaşıyor

Fırfırlı Köpekbalığı:

Okyanusun ortalama 1500 metre derinliğinde yaşayan fırfırlı köpekbalığının fotoğrafı bilimkurgu filminden fırlamış gibi, ama gerçek. Yaklaşık 25 sıradan oluşan tam 300 dişi var!

Fanfin Deniz Şeytanı:

Yaklaşık 3000 metre derinlikte yaşayan bu canlı türü gerçekten çok acayip. Erkeklerin boyu 2 santim kadarken, dişilerin boyu 40 santime kadar çıkabiliyor. Erkekler yaşamlarını dişinin vücudunda parazit gibi sürdürüyor.

Fıçıgöz:

Transparan kafası ve fazla hassas gözleri ile ünlü bu balık yaklaşık 1000 metre derinlikte yaşıyor. Kafasının içinde gördüğünüz yeşil toplar aslında gözlerinin devamı ve gözlerinin çok hassas olmasını sağlıyor

Hirondellea Gigas:

Okyanusların dibi bu karides benzeri yaratıklarla dolu. Boyları çok büyük değil, 5–6cm kadar ama 10.000 metre derinde bile yaşayabiliyorlar

Ping-Pong Ağaç Süngeri:

Yaklaşık 3000 metre derinlikte bulunabilen bu ağaçlar aslında etobur. Pinpon topuna benzeyen ve tüylerle kaplı olan duyargaları yakından geçen her türlü canlıyı yakalayıp sindiriyor. Boyları 1 metreyi bulabiliyor.

Enypniastes:

Aslında bir tür deniz hıyarı olan Enypniastes, 5000metre derinlikte bulunabiliyor. Fantastik bir tipi var.

Damla Balığı:

Dünyanın en çirkin balığı olarak kabul edilen ve 25 santimetreye kadar uzayabilen bu üzgün görünüşlü canlılar, Avustralya ve Tazmanya’nın açıklarında, denizlerin 900 metre derinliğinde yaşıyor. Zamanlarının büyük bir bölümünde aheste aheste yüzüyor ve önlerine yiyecek bir av çıkmasını bekliyorlar.

Balık asalağı (Hagfish):

Yılan balığına benzerliğiyle dikkat çeken Hagfish, başka balıkların vücuduna başını sokarak yaşamını sürdürür.

Mary River kaplumbağası:

Nadir bulunan türlerden olan bu kaplumbağa, Avustralya, Kenilworth’taki Mary Nehri civarında yaşıyor. Boyu 50 cm’i geçebilen bu kurbağa, kafasında saç gibi görünen yosun taşımaktadır.

Deniz ejderhası:

Phycodurus eques olarak bilinen bu canlı, bir tuzlu su balığıdır ve Avustralya’nın güney ile batı sularında yaşar. Deniz ejderhasının tüm vücudunu kaplayan yaprak benzeri kollar, hareket değil ancak kendini kamufle etmesine yarıyor.

Dev Deniz Yıldızı:

Bu deniz yıldızları, Kuzey Amerika’nın batısında, Güney Kaliforniya’dan, Britanya Kolombiyası’na kadar uzanan kıyılarda yaşar ve 61 cm çapına kadar büyüyebilir.

Yazar: Atahan Atila

--

--