Türkiye’den NASA’ ya Uzanan Başarı Hikayesi

Tepetaklak Dergisi Editör
Tepetaklak Dergisi
Published in
2 min readMay 2, 2018

Bilim çalışmaları için NASA’nın burs verdiği ilk Türk Bilim kadını Astrobiyolog Betül Kacar.
Örnek alınacak bir başarı hikayesinin sahibi 33 yaşındaki Giresun’lu Türk bilim kadını Betül Kacar. Betül Kacar, 20 yaşında projesiyle NASA’ya başvurdu ve bilim çalışması için NASA’dan burs alarak NASA’da çalışmaya başladı. NASA’nın burs verdiği ilk Türk bilim kadını Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Astrobiyolog Betül Kacar, şimdi de Arizona Üniversitesi’nden profesörlük teklifi aldı.

Yaptığı bir röportajda kendini ve ulaştığı noktayı şu sekilde anlatıyor :

“İstanbul doğumluyum. Ailem Giresun Bulancaklı. Çocukluğum Giresun Bulancak’ta geçti. Üniversitede Marmara Üniversitesi Kimya Bölümü’ne girdim. Kimya bölümü okumak istemediğim bir bölümdü fakat bir şekilde denk geldi diyelim. Ama ne ile karşılaşırsam daha pozitif bir şekilde, hayatımda bunu nasıl bir fırsata dönüştürebilirim diye düşünerek yaşamaya çalışıyorum. Genelde yapım böyledir, o zamanlar da böyleydi. Her zaman durum en kötüsü olsa bile, bazı şeyleri kendiniz kontrol edebiliyorsunuz. Türkiye’de kimya bölümünde okurken, Türkiye’de uluslararası konferanslar çok fazla oluyordu. Konferanslarda gönüllü olarak çalışmaya başladım ve proteinlere, moleküllere aşık oldum, gerçekten çok etkilendim. Bilim insanlarının bir odada bilim hakkında konuşması, günlerce kendilerini kapatıp bir hastalığı çözmeye çalışması ya da aslında hayatımızı ne kadar etkileyen o çok küçük olguları algılamaya çalışmaları beni çok etkilemişti.

Türkiye’de 20 yaşında üniversiteden mezun oldum ve tek başıma Amerika’ya göç ettim. 20 yaşında direk Parkinson ve Alzheimer üzerine doktora çalışmama başladım. Doktoraya biraz erken yaşta başladım, çünkü çok okumak istediğim için okula erken başlamıştım. Parkinson ve Alzheimer üzerine doktora yaptım. O dönem evrim konusuna da biraz merak saldım, çok fazla tartışmalı bir konuydu. Ne oluyor, bunun mekanizması nedir diye çalışırken, astrobiyolojiyi ve NASA her ne kadar uzayı, diğer gezegenlerin oluşumunu ve diğer yıldız sistemlerini anlamaya çalışan bir kurum olsa da biyolojik çalışmalara da yatırım yaptığını öğrendim. Ve NASA’ya bir projeyle başvurdum, başvurum kabul aldı. Bu şekilde NASA Astrobiyoloji Enstitüsü’nde çalışmaya başladım. Yaklaşık 4–5 sene NASA’da çalıştım, şu an Harvard Üniversitesi’nde öğretim görevlisiyim. En son olarak da Arizona Üniversitesi’nden Astrobiyoloji Profesörlüğü teklifi aldım. Hikayem çok çalışma üzerine kurulu” diye belirtti.

Astrobiyoloji, Moleküler Biyoloji ve Evrim alanlarında çalışmalarını sürdüren Betül Kacar, geçtiğimiz ay Nasa Genç Araştırmacı Ödülünü aldı.

Yazar: Simge Bayramoğlu

--

--