YILDIZLARARASI/INTERSTELLAR

Tepetaklak Dergisi Editör
Tepetaklak Dergisi
Published in
3 min readDec 1, 2017

Gözlerinizi açtığınız, kalbinizin atmaya başladığı, ilk mutluluklarınızı paylaştığınızın Dünya’nın artık yaşanılamaz bir yere dönüştüğünü hayal edin. Sevdiğiniz insanlarla beraber artık zaman geçtikçe Dünya’nın ölümüne tanıklık edeceğinizi düşünün. Yiyeceğiniz besinlerin bir küf nedeniyle artık birer birer öldüğünü düşünün. Uçaklara, füzelere, bombalara, gökdelenlere değil de artık mısıra buğdaya muhtaç olunduğunu düşünün. İşte Yıldızlararası ya da orijinal adıyla Interstellar, böyle bir Dünya’yı konu edinen bir bilimkurgu filmidir.

YILDIZLARARASI/INTERSTALLER

Film, yakın gelecekte geçiyor. Dünya artık yaşanılamaz bir hale geliyor.NASA’nın eski bir pilotu olan Cooper ise çiftçidir. Cooper 2 çocuğuna Dünyayı daha yaşanılabilir bir hale getirmek istemektedir. Cooper’ın küçük kızı olan Murph ise yaşıtlarından şaşırtıcı bir şekilde çok zekidir. Murph bir gün odasında kitapların düştüğünü ve bunların yer çekimsel dalga ile kodlandığını fark eder ve bu istihbaratı sağlayana da “hayalet” ismini verir. Tozlar üstünde kalan bir ikili sistemde bir koordinat fark ederler. Baba kız bu koordinata gittiklerinde gizli bir NASA üssüne varırlar.Burada Cooper’ın aslında bütün insanlık için önemli bir seçim yapması gereklidir.

YILDIZLARARASI/INTERSTELLAR

Profesör Brand ona ‘’Dünya’nın artık bir kurtarıcıya ihtiyacının olduğunu, tanımlanamayan bir uzaylı bir zekanın Satürn yakınlarında bir solucan deliği açtığını ve yapılan araştırmalarda giden kişilerden 3'ünün potansiyel yaşam keşfettiğini’’ söyler.

Cooper’un tek yapması gereken şey ise bu üç gezegenden hangisinin en yaşanılabilir olduğunu bulmaktır.
Cooper’ın üstlendiği görevin ciddi bir yoruculuğu vardır. Çünkü o gidip gelinceye kadar sevdikleri ondan yaşlı hatta ölmüş bile olabilirler. Çünkü, geçen bir saat dünyadaki yedi yıla bedeldir. Fakat Cooper her şeye rağmen yola çıkar.
Bu filmin amacı en yakınımızdaki yıldızlara ve çevresindeki gezegenlere hızlı bir şekilde ulaşmak. Fakat bu yerlere kısa sürede ulaşmak pek mümkün değildir. Filmde de aşırı hızlı seyahat için solucan delikleri yöntemi kullanılıyor. Bir solucan deliğinin, uzay-zaman düzleminin bir noktasını tamamen ayrı bir bölgedeki bir diğer noktasına doğrudan bağlayan kanallar olduğu düşünülüyor. Ancak bu fikir henüz teorik bir bilgi halinde, pratik doğrulanmayı bekliyor.

YILDIZLARARASI/INTERSTELLAR

Filmde karadelikler de mükemmel bir şekilde de anlatılıyor. Karadelikler, uzayda bulunan ve ışığın dahi kaçamadığı çok güçlü bir çekim gücüne sahip olan kozmik gökcismidir. Einstein’ın genel görelilik kuramıyla tanımlanmış olan kara delikler ışık yaymadığı için kara olarak nitelendirilir. Thorne, filmdeki karadeliği şöyle anlatıyor: “Ne karadelikler, ne de solucan delikleri bugüne kadar çekilen hiçbir filmde gerçekten olacakları şekilde gösterilmedi. Einstein’ın Görelilik Teorisi’nin ortaya konmasından bu yana, gerçeğe yakın bir gösterim ilk defa bu filmde yapılıyor.”

Interstellar filmi; gerek konusu gerek de topladığı hasılat nedeniyle vizyona girdiği günden itibaren adından sıkça söz ettirmiştir. ABD ve İngiltere’de çekilen Interstellar filmi 2014 yılında 165 milyon dolarlık bütçeyle vizyona girmiş ve elde ettiği 675 milyon dolarla sinema tarihinin en karlı yapıtlardan birini ortaya dökmüştür.
Önemli bir detay olarak; bu filmin müziklerini de beyaz perdenin unutulmaz müziklerini besteleyen ve adından sıkça söz ettiren Hans Zimmer yapmıştır.

Jonathan Nolan’ın kaleminden çıkan film bana göre 2014 yılının en başarılı filmidir. Filmde müzik ve seslerin uyumunu hemen hemen çoğu izleyici fark etmiştir. Christopher Nolan’ın senaryolaştırması da bu filmin artılarından biridir. Görsel efektlerin gayet yeterli düzeyde olması ve oyuncuların da başarılı ve alanlarında çok iyi olmaları bu filmin başarılarına katkı sağlayan önemli faktörlerindendir. Olay örgüsünün akıcı ve sıkmayan tarzdan olması, sahnelerin çok profesyonelce çekilmesi izleyicilerin gözünde hayranlık uyandırmıştır. Filmin bu kadar artısı olmasına rağmen, filmin sonu fizikçiler tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmıştır.
Film, bilim kurgu filmi olmasına rağmen, çoğu izleyicinin gözünde hep dram sahneleriyle kalmıştır. Çoğu kişi Murhp ve Cooper’ın sahnelerinde gözyaşlarını tutamamıştır.

YILDIZLARARASI/INTERSTELLAR

Murph’ın Cooper’a söylediği ‘’Bugün doğum günüm. Bu özel bir doğum günü çünkü bana demiştin ki geri döndüğünde aynı yaşta olabiliriz.Bugün ayrıldığın zamanki yaşındayım.Yani geri dönmen için çok iyi bir zaman olurdu.’’ Duygu yüklü cümleleri hala bazı izleyicilerin aklından çıkmayan bir replik olarak kalmıştır. Fakat filmin bir repliği vardır ki unutulmazlar arasına girmiştir:
‘’ Zamanı ve mekanı aşabilen tek şey sevgidir.’’

Yazar: Asude Nur Aydoğdu

--

--