Sosiaalista mediaa hyödynnettiin uusien rahkatuotteiden kehityksessä

Saara Hassinen
Terveyttä ja hyvinvointia
2 min readMar 4, 2015

--

Valio on hyödyntänyt sosiaalista mediaa pehmeän rahkan ja myöhemmin PROfeel-tuoteperheen kehittämisessä. SalWen Mielen ja kehon eliksiirit -ohjelman pilottiprojektissa kehitettiin alusta sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua varten.

Valion kuluttajatutkimuksessa ja tuotekehityksessä hyödynnetään isoa kirjoa erilaisia tapoja, joilla kuluttajan toiveita voidaan kuunnella. Sosiaalinen media on lisännyt käytettävissä olevia työkaluja, jotka mahdollistavat yrityksen ja kuluttajien välisen dialogin ja joiden avulla kuluttajan ääni tulee monipuolisemmaksi ja kattavammaksi.

”Nykyään kuluttajat ovat halukkaita käymään vuoropuhelua sen sijaan, että vastaisivat ainoastaan kyselyihin. Yritämme löytää kehitettävien tuotteiden mahdolliset tulevat käyttäjät ja aloittaa keskustelun heidän kanssaan jo tuotekehityksen alkuvaiheessa. Tähän sosiaalisen median eri foorumit tarjoavat hyvät mahdollisuudet — liitymme mukaan käynnissä oleviin keskusteluihin tai kutsumme keskustelijat omille foorumeillemme keskustelemaan kanssamme. Omien Facebook-sivujemme kautta voimme myös käydä vuoropuhelua suoraan kuluttajien kanssa”, kertoo vastaava tutkija Hanna Kivelä Valiolta.

Sosiaalinen media auttaa yritystä myös todentamaan heikkoja signaaleja, jotka liittyvät mahdollisiin tuleviin kuluttajatrendeihin.

Lopputuloksena tuote kuluttajan toiveisiin

”Näimme tavallisen maitorahkan osalta markkinoilla ja myynnissä tapahtuneen muutoksia. Internet-foorumeilla käydyt keskustelut maitorahkan käytöstä avasivat muutoksen takana olevia syitä. Halusimme kuulla tuotteen aktiivikäyttäjiä ja ymmärtää, mitä he odottavat tuotteelta”, Hanna Kivelä jatkaa.

Valio käynnisti maitorahkaan liittyvän tuotekehitysprojektin vuonna 2009 ja syntynyt uusi tuote, pehmeä rahka lanseerattiin markkinoille vuonna 2010.

”Yhdessä keskustellen luotiin pohja sille, millainen tuotteen tulisi olla. Syntyi tuote, joka vastasi kuluttajien tarpeita ja toiveita. Käyttäjien aktiivisen osallistumisen kautta pystyimme maksimoiman menestymisen mahdollisuuden.”

Lisäksi tuntemus rahkan käyttäjien tarpeista ja odotuksista on ollut pohjana kokonaan uudelle PROfeel-tuoteperheelle.

”PROfeel on runsaasti proteiinia sisältävä välipalatuote.”

Hanna Kivelän mukaan vuoropuhelu aktiivikäyttäjien kanssa jatkuu vielä lanseerauksen jälkeenkin.

”Keskustelu pysyy mielekkäänä, kun aihe keskittyy keskustelijoille läheiseen aiheeseen. Mielekkyyttä lisäävät myös konkreettiset tulokset, jotka näkyvät kauppojen hyllyillä. Tässä on tärkeimmät eväät pidempiaikaisempaankin vuoropuheluun.”

Palvelee innovaatioprosessia

Sosiaaliseen mediaan syntynyt yhteisö on osa yrityksen innovaatioprosessia, jossa sen jäsenillä on erilaisia rooleja. He voivat osallistua innovaatioprosessiin eri vaiheissa: ideoinnissa, suunnittelussa, testauksessa ja lanseerauksessa sekä tuotevalikoiman edelleen kehittämisessä.

Ideointivaiheessa kuluttajat toimivat ideoiden tuottajina ja lähteinä. Tuotteen suunnitteluvaiheessa he osallistuvat aktiivisesti tuotekehitykseen ja tuotteen testaus- ja lanseerausvaiheessa heidän roolinsa on loppukäyttäjän ja ostajan.

Valiossa sosiaalisen median merkitys on tiedostettu jo pitkään, mutta yrityksen tuotekehityksessä on odotettu sopivaa projektia, jossa sosiaalista mediaa voitaisiin hyödyntää. Pehmeän rahkan kehitykseen sen nähtiin soveltuvan erittäin hyvin.

SalWen Mielen ja kehon eliksiirit –ohjelman pilottiprojektissa Valio loi alustan, joka mahdollistaa keskustelun sosiaalisessa mediassa.

”Pehmeän rahkan kehitystyössä luotiin työkaluja keskustelulle ja synnytettiin muun muassa Valioraati, johon kuluttajia voidaan kutsua mukaan.”

Hanna Kivelän mukaan tavat, joilla keskustelua käydään ovat jatkuvan kehityksen alla.

Lisätietoja

Hanna Kivelä
Vastaava tutkija
Valio
hanna.kivela@valio.fi
050 384 2587

--

--