Uusia biomerkkiaineita suolistotulehduksien diagnostiikkaan

Saara Hassinen
Terveyttä ja hyvinvointia
2 min readOct 8, 2014

--

Tulehduksen aiheuttamat suolistosairaudet vaivaavat miljoonia ihmisiä maailmanlaajuisesti ja usein ne jäävät myös diagnosoimatta. SalWe Oy:n Älykäs monitorointi -ohjelmassa etsittiin sopivia uusia biomerkkiaineita suolistotulehduksien diagnosointiin. Kehitystyössä olivat mukana tutkimusryhmät Tampereen yliopistosta, Helsingin yliopistosta ja Suomen Punaisen Ristin Veripalvelusta sekä yritysyhteistyökumppanit Orion Diagnostica ja Medix Biochemica.

Tulehduksien aiheuttamista suolistosairauksista yleisin on keliakia ja sitä sairastaa maailmassa yli 26 miljoonaa ihmistä, suolistotulehdukset vaivaavat yli 4 miljoonaa ja ärtyvän suolen oireyhtymä yli 15 miljoonaa ihmistä. Näistä sairauksista monet, kuten keliakia jää myös hyvin usein diagnosoimatta. Koska suolistosairaudet ovat yleisiä, on tutkimusprojektin tuloksilla
huomattava markkinapotentiaali.

”Tavoitteenamme oli löytää biomerkkiaineyhdistelmiä, jotka soveltuvat erityyppisten suolistotulehduksien määrittämiseen. Erityisesti meitä kiinnostivat yleisluonteiset merkkiaineet, joilla voidaan ennustaa muutoksia suolen limakalvoissa”, kertoo professori Markku Mäki Tampereen yliopistosta.

Älykäs monitorointi (IMO) -ohjelmassa tehty tutkimus keskittyi ennen kaikkea löytämään ehdolle sopivia biomerkkiaineita. Myöhemmässä vaiheessa jatkotutkimuksissa arvioidaan ehdolla olevien merkkiaineiden sopivuutta suolistotulehduksien diagnosointiin.

Uudet menetelmät vieritesteihin

Uusia innovatiivisia diagnostiikkamenetelmiä tarvitaan erityisesti hoitopaikka- eli vieritesteihin, joilla voidaan seurata suolistosairauksien etenemistä. Toiveena on, että uusilla menetelmillä pystytään myös erottamaan suolistotulehduksien alaryhmiä erityisine oireineen. Tulehduksien aiheuttamiin suolistosairauksiin vaikuttavat monet tekijät, hyvin usein nimenomaan geeni- ja ympäristötekijät.

”Meillä oli tavoitteena löytää biomerkkiaineyhdistelmiä, joiden avulla voidaan ennakoida suolistotulehduksen aste tai sairauden tyyppi. Kyseeseen tulevia biomerkkiaineita ovat muun muassa mikrobibiomerkkiaineet, tulehdusbiomerkkiaineet, geneettiset biomerkkiaineet sekä biomerkkiaineet, jotka saavat reagoimaan ympäristöärsykkeisiin”, toteaa dosentti Jaana Mättö Suomen Punaisen Ristin Veripalvelusta.

Biomerkkiaineiden tutkimisessa on käytössä tämän hetken huippua edustavat genomiset ja proteomiset työkalut, joilla voidaan analysoida uloste- ja verinäytteitä. Näytteitä tutkitaan terveiltä verrokeilta, keliakiaa sairastavilta ja kantasolusiirtopotilailta.

Lupaavia tuloksia

Ensimmäisessä vaiheessa IMO-ohjelmaan liittyvässä tutkimuksessa keskityttiin keliakiaan ja mikrobibiomerkkiaineiden tutkimukseen käytettävän teknologiaalustan kehittämiseen.

”Keliakian diagnosoinnin avuksi olemme optimoineet laboratorio-olosuhteissa tehtävää gluteiinialtistusmenetelmää, jota voidaan edelleen kehittää korvaamaan ajoittain tarvittavia pitkäaikaisia kliinisia altistuksia
keliakiapotilailla”, sanoo Markku Mäki.

”Toisaalta Helsingin yliopistossa on etsitty uusia geneettisiä riskitekijöitä, jotka auttavat diagnosoimaan harvinaisia keliakian alaryhmiä, joilta puuttuu keliakiaan tyypillisesti liittyvät kudostyypit HLA-DQ2 tai HLA-DQ8. Lisäksi olemme havainneet että keliaakikoilla esiintyy terveitä useammin ns. non-secretor-veriryhmä, jonka määritys pohjautuu FUT2-geenin polymorfiaan”, dosentti Päivi Saavalainen Helsingin yliopistosta kertoo.

”Ihokeliakiaa kärsivillä on todettu muutoksia suolistomikrobien
koostumuksessa. FUT2-geenin monimuotoisuus on yhdistetty aikaisemmin mikrobien koostumuksen vaihteluun terveillä yksilöillä. Meidän tulee tutkia syvällisemmin FUT2-geenin ja tietyn mikrobimerkkiaineen yhdistelmää, jotta saamme selville soveltuvatko ne biomerkkiaineiksi”, sanoo Jaana Mättö.

IMO-ohjelmassa on myös kehitetty uusi teknologia, joka mahdollistaa ulostebakteerien pintaproteomin arvioinnin ja sitä tullaan käyttämään ulosteeseen liittyvien biomerkkiaineiden tutkimisessa.

Lisätietoja

Markku Mäki
professori
Tampereen yliopisto
markku.maki@uta.fi
(03) 3551 8400

Jaana Mättö
dosentti
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu
jaana.matto@veripalvelu.fi
050 390 3491

Päivi Saavalainen
dosentti
Helsingin yliopisto
paivi.saavalainen@helsinki.fi
(09) 1912 5086

--

--