Verkosta ja kännykästä apua mielen ongelmiin

Saara Hassinen
Terveyttä ja hyvinvointia
3 min readFeb 27, 2015

--

SalWen Mielen ja kehon eliksiirit –ohjelman tutkimusprojektissa kehitettiin kännykkään sopivia psykologisia harjoittelumenetelmiä. Mukana projektissa olivat Jyväskylän yliopisto ja VTT. Tutkijoiden yhteistyö synnytti Headsted Oy:n, jonka kaupallistamat verkko-ohjelmat auttavat selviämään henkisen hyvinvoinnin haasteista.

Lievästä masennuksesta, sosiaalisten tilanteiden peloista, unettomuudesta, stressaantuneisuudesta tai muusta pahasta olosta kärsii vuosittain yli 160 miljoonaa eurooppalaista. Heistä harvempi kuin joka kolmas saa apua ongelmiensa käsittelyyn ja ratkaisemiseen.

Teknologia poistaa turhia esteitä

Henkisen hyvinvoinnin ongelmista kärsivien saattaa olla vaikea hakea apua ajoissa. Tukea olisi kuitenkin hyvä etsiä jo lieviin oireisiin, sillä näin voidaan ehkäistä vakavampia ongelmia. Kynnystä avun hakemiseen voidaan madaltaa digitaalisilla palveluilla, jotka ovat aina saatavilla eikä niiden käyttäjän tarvitse pelätä leimautumista.

Suomalaiset psykologian ja terveysteknologian tutkijat ovat yhdessä kehittänet verkko- ja mobiilipalveluita, jotka auttavat yleisissä mielen hyvinvoinnin ongelmissa. SalWe Oy:n Mielen ja kehon eliksiirit –ohjelman monitieteellisessä projektissa Jyväskylän yliopiston ja VTT:n tutkijat kehittivät kännykän käyttötapoihin sopivia, lyhyitä, mutta samalla erittäin tehokkaita psykologisia harjoittelumenetelmiä.

Yhteistyön ja saavutettujen lupaavien tutkimustulosten pohjalta tutkijat päättivät perustaa Headsted Oy -yrityksen. Sen palveluissa yhdistyvät viimeisin tutkimustieto tehokkaista psykoterapiamenetelmistä ja suomalainen terveysteknologian huippuosaaminen.

”Tutkimustulokset osoittivat, että verkkoon siirretyillä psykologisilla menetelmillä todellakin oli vaikutusta. Kun ihmiset saivat toimivia harjoituksia ja tarvittavan tiedon käyttöönsä, pienen opastuksen avulla he pystyivät tekemään suuria muutoksia elämässään”, kertoo Headsted Oy:n toimitusjohtaja Toni Vanhala.

Headstedin ohjelmat ovat verkossa kenen tahansa saatavilla. Näin mahdollisimman moni voi löytää tutkittuihin menetelmiin perustuvaa apua jännitykseen, masentuneisuuteen, uniongelmiin tai muihin henkisen hyvinvoinnin haasteisiin jo silloin, kun oireet ovat lieviä.

”Palvelujemme saatavuus ei riipu paikkakunnasta eikä avunsaantia tarvitse jonottaa kuukausia, vaan ne saa käyttöön heti, kun tarve tulee esille”, Vanhala jatkaa.

Jännä juttu auttaa jännitykseen

Headstedin ensimmäinen verkossa julkaistu ohjelma auttaa niitä, jotka kärsivät jännityksestä tai ahdistuksesta sosiaalisissa tilanteissa. Tämä Jännä juttu -ohjelma perustuu tutkittuihin hyväksymis- ja omistautumisterapian sekä kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiin. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on ottanut ohjelman valtakunnalliseen käyttöön syyskuusta 2014 lähtien ja jo yli tuhat ihmistä on löytänyt ohjelman pariin.

”Käyttäjiltä saamamme palaute on erittäin positiivista ja yli 95 % suosittelisi Jännää juttua muillekin. Olen itsekin kärsinyt jännittämisestä ja löytänyt näistä samoista menetelmistä apua, joten on hienoa nähdä, että pystymme auttamaan muitakin”, kertoo Headsted Oy:n tuotekehityksestä vastaava Kirsikka Kaipainen.

Hyvän elämän kompassi

Toinen Headstedin markkinoille tuomista ohjelmista tarjoaa koordinaatit hyvälle elämälle. Myös Hyvän elämän kompassi –ohjelma perustuu Jyväskylän yliopistossa tutkittuihin hyväksymis- ja omistautumisterapian menetelmiin.

”Tämä kuuden viikon verkko-ohjelma vähentää tutkitusti masennusoireita ja parantaa mielialaa”, toteaa Raimo Lappalainen, Jyväskylän yliopiston psykologian professori ja Headsted Oy:n tieteellinen neuvonantaja.

Keväällä 2014 Headsted Oy osallistui eurooppalaiseen EIT ICT Labs –verkoston innovaatiokilpailuun, jossa etsittiin mullistavia uusia kansainväliseen liiketoimintaa soveltuvia ideoita. Headsted pääsi ideoineen kahdeksan parhaan joukkoon. Kansainvälistyminen konkretisoitui jo syksyllä 2014, kun Headsted perusti yrityksen Isoon-Britanniaan. Neuvottelut paikallisten toimijoiden kanssa ovat edenneet hyvin ja Jännä juttu -ohjelman englanninkielinen versio on tarkoitus ottaa Isossa-Britanniassa käyttöön keväällä 2015.

Toni Vanhalan mukaan SalWe-projekti mahdollisti jo aiemmissa tutkimushankkeissa alkaneen yhteistyön syventämisen Jyväskylän yliopiston ja VTT:n välillä. SalWen painotus yritysyhteistyöhön kannusti tutkijoita pohtimaan myös liiketoimintamahdollisuuksia uusin silmin.

Lisätiedot

Toni Vanhala
toimitusjohtaja
Headsted Oy
toni@headsted.com
+358 45 121 9451

headsted.fi
headsted.co.uk

Viitteitä

Lappalainen P, Granlund A, Siltanen S, Ahonen S, Vitikainen M, Tolvanen A, Lappalainen R (2014). ACT Internet-based vs face-to-face? A randomized controlled trial of two ways to deliver Acceptance and Commitment Therapy for depressive symptoms: An 18-month follow-up. Behaviour Research and Therapy, 61 (October), 43–54. doi:10.1016/j.brat.2014.07.006

Ahtinen A, Mattila E, Välkkynen P, Kaipainen K, Vanhala T, Ermes M, Sairanen E, Myllymäki T, Lappalainen R (2013). Mobile mental wellness training for stress management: Feasibility and design implications based on a one-month field study. JMIR mHealth and uHealth 1(2), e11. doi:10.2196/mhealth.2596

--

--