2017-ben megduplázódott a jobboldali szélsőségek által elkövetett gyilkosságok száma

Anita Zsurzsán
Tett
Published in
3 min readJan 18, 2018

A centristák és a liberálisok következetesen azt hirdetik, hogy „mindkét oldal ugyanannyira rossz” (utalva a fasisztákra és az antifasisztákra). 2016 Trump győzelme folytán arról szólt, hogy állást kell foglalni, de ez nem történt meg. Nem mindkét oldal hirdeti a rasszizmust és a gyűlöletet, csak az egyik. Csak az egyik oldal nyilatkoztatja ki az etnikumok, nemek és osztályok közötti szigorú hierarchiát, aminek a nevében el kell taposni őket. A mi oldalunk pedig amellett foglalt állást, hogy megakadályozzák mindazokat, akik a gyűlölet nevében támadnak és gyilkolnak.

Az amerikai Anti-Defamation League’s Center on Extremism legfrissebb kutatása alapján a fehér jobboldali szélsőségesek által elkövetett gyilkosságok száma 2017-ben megduplázódott az előző évhez képest. A tavalyi évben szélsőségesek összesen 34 személyt gyilkoltak meg, aminek 59 százalékát fehér jobboldali férfiak követték el, amihez hozzátartozik az alt right és az alt lite is. 2016-ban ez a szám még csak 7 volt, tehát Trump megválasztása óta ez egy 157 százalékos növekedést jelent.

2017-ről további érdekes statisztikai tény, hogy a fehér szélsőségesek által elkövetett támadások száma meghaladta az iszlám fundamentalisták által véghezvitt terrortámadások arányát. Az ADL intézet igazgatója Jonathan Greenblatt azt nyilatkozta a Huffington Post-nak, hogy egyértelmű tendenciának mutatkozik, hogy a gyűlöletbeszéd és eszmék valamint a határozott rasszista retorika végül erőszakhoz vezet. A centristák és a neoliberálisok részéről örök konfliktus forrása, hogy szeretnék biztosítani a neofasiszták és rasszisták jogát a szólás- és véleményszabadsághoz, aminek az eredménye a gyűlölettel teli eszmék szaporodása és publicitása. A New York Times például számos portrét készített az amerikai alt right és egyéb jobboldali szélsőséges csoportok képviselőiről, amiben kifejezetten karizmatikus és normális, mindennapi emberekként ábrázolja őket, már-már szimpátiát ébresztve az olvasókban.

Hogy néhányat említsünk a kutatásban felmért esetek közül: nyilván az egyik legismertebb a Charlottesville-i mészárlás áldozata, a 32 éves Heather Heyer, aki azóta is a jobboldali erőszak elleni küzdelem szimbóluma. Májusban pedig Jeremy Christian szúrt le két férfit, akik megpróbálták megakadályozni abban, hogy egy muszlim és egy fekete tinédzserlányt bántalmazzon.

Bár az olyan centrista neoliberális hírportálok, mint például a The Atlantic és a New York Times rendszeresen uszító cikkeket közöl a „baloldali erőszak” felemelkedéséről (értve ez alatt az antifasisztákat), a statisztika mégis azt igazolja, hogy a valós fenyegetést a jobboldali szélsőségesek jelentik. Amit a liberális oldal „baloldali erőszakként” igyekszik definiálni, valójában azt az évszázados hagyományt és praxist takarja, hogy megvédjük magunkat és polgártársainkat a konkrét fasiszta erőszaktól. A baloldaliak és az antifasiszták által elkövetett gyilkosságok vagy terrortámadások pontos száma: 0. A “mindkét oldal egyformán rossz” retorika pedig nem csak ideológiai értelemben hamis, hanem racionális számok értelmezésében is. A baloldaliak és az antifasiszták gyakorlatának legitimitását megkérdőjelező tendenciák, a közöny és az apátia, mind ahhoz vezettek, hogy a radikális jobboldali gyilkosságok száma 2017-ben megkétszereződjön.

Ebben a kérdésben tehát az egyik oldal azt tűzte ki céljául, hogy ellenálljon és próbára tegye a rasszizmust, fasizmust és a gyűlöletet. A másik oldal pedig ártatlan életeket követel, ráadásul egyre többet és többet. 2018-ban a tét nagyon magas. Állást kell foglalni.

--

--